Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Korytnačky písmenkové - útok

Dobrý deň, chcem sa spýtať jednu otázku. Chováme 2ks korytnačky písmenkové - cca 7 rokov. Je medzi nimi rozdiel cca 1 rok. Žijú spolu od malička a teraz majú akvárium cca 200l vody + súš. Chovám ich každý druhý deň. Teraz sa ale stalo, že som ich nenakrmil 4 dni. Všimol som si, že su dáke agresívne, tak som si spomenul a dal im jesť. Potom som si ale všimol Že jedna útočí na druhú. Obeť útoku mala už schovanú zadnú ľavú nohu. Keď som ju vytiahol všimol som si že noha je zatiahnutá a krvavá. Keď som korytnačku vrátil späť tá útočná opäť útočila na zranenú nohu - napriek tomu, že už bola nachovaná. Doteraz som takéto správanie nepostrehol. Obeť je uŽ oddelená v inom - náhradnom akváriu. Chcem sa spýtaŤ či má niekto skúsenosti s týmto správaním? Resp. myslíte si, že to bol len skrat a budem môcť po doliečení korytnačku vrátiť naspäť do pôvodnej zostavy? Treba ju nejako konkrétne liečiť, alebo sa jej to zahojí samé? ( vypadá to len ako povrchové, malé zranenie ).

Za odpovede vám ďakujem

loading...
Předmět Autor Datum
To T.s.e dělávají, vnitrodruhová agresivita je u nich celkem běžná a obzvlášť, pokud mají hlad. Poku…
Aurifer 20.08.2015 15:16
Aurifer
Nachovať znamená nakŕmiť.
Pantherophis 20.08.2015 17:07
Pantherophis
díky za vysvětlení.
Aurifer 20.08.2015 18:15
Aurifer
No, ale oni to nerobili asi 5 rokov a teraz zrazu áno? Oddelil som ich na dobu kým sa nedolieči a po…
rekreant 21.08.2015 09:51
rekreant
že to 5 let nedělali a pak začly, to je normální scénář. Pokud začnou být zvířata vůči sobě agresivn… poslední
Aurifer 21.08.2015 15:54
Aurifer
Nějak mi tu uniklo, co je to za pohlaví. U Trachemysek (a nejen jich)funguje ve skupinách jistá hier…
Epanterias 21.08.2015 12:08
Epanterias
Pohlavie sa nám totiž nepodarilo určiť. Ak ich budem musieť oddeliť bude to možné len tak, že v stre…
rekreant 21.08.2015 15:30
rekreant
sorry ale určit pohlaví u 7 letých zvířat už by neměl být zas takový problém, ne? Buď si najdi fotky…
Aurifer 21.08.2015 15:51
Aurifer
jj taky jsem nikdy nezaznamenala agresivitu ze strany samců. Vždycky jenom samice, a to ale některé…
Aurifer 21.08.2015 15:50
Aurifer

No, ale oni to nerobili asi 5 rokov a teraz zrazu áno? Oddelil som ich na dobu kým sa nedolieči a potom ich skusim dať spolu, pretože nemám miesto na dva akváriá. Myslíte, že to bol len skrat a znova môžu spolužiť, alebo keď ich vrátim tak si dokážu vážne ublížiť?

že to 5 let nedělali a pak začly, to je normální scénář. Pokud začnou být zvířata vůči sobě agresivní, tak s tím vždycky musí někdy začít, třeba po letech. A důvod může být třeba proto, že pohlavně dospěly atd. A nebo si jen začly lézt na nervy. JInak pokud kousalku necháš v původní ubikaci a oddělils tu zraněnou, tak počítej s tím, že až ji vrátíš k té kousavé, tak ta ji zraní znova.

Nějak mi tu uniklo, co je to za pohlaví. U Trachemysek (a nejen jich)funguje ve skupinách jistá hierarchie. Běžně starší, větší samice zahánějí samice mladší a šéfují jim. Bohužel i akvárium s 200l může být pro případ konfliktu, kdy se jedno zvíře vybíjí jen na dalším jiném paradoxně malé (přitom co by za to daly ty tuny trachemysek chovaných pomalu v kýblu). Osobně jsem měl i tzv. přepálenou samici, co se chovala jako samec a opačně napadala agresivně samce, sama se nikdy nepářila a naopak se pokoušela pářit jiné samice. Byla obrovská, nádherně do zelena, celkově krásné zvíře, ale bohužel pro chov ztracená a nezbylo než ji držet odděleně. Na druhou stranu jsem se ve svém chovu nikdy nesetkal s útočností samců vůči sobě (čímž netvrdím, že se nemůže stát).

Pohlavie sa nám totiž nepodarilo určiť. Ak ich budem musieť oddeliť bude to možné len tak, že v strede vytvorím ostrov, ktorý bude predeľovať akvárium na dve polovice. Veľkosťou sú aj napriek rozdielnemu veku ( cca 1-2 roky rozdiel ) rovnaké.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...