Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mláďata Heterometrus petersi nechcou žrát

Zdravím, je to týden co jsme si domů donesli dva malé veleštíry Petersovi, ovšem štíři nějak ne a ne žrát. Je to odchov, stáří cca 5 měsíců. Jsou v teráriu 20x20, teplota kolem 25°C, vlhkost taky dobrá. V teráriu mají třeba 10 malých cvrčků, ale nejeví o ně zájem, když už to vypadá, že by něco zkoušeli tak stejně nic nechytí. Ani z pinzety si nic nevezmou. Díky za jakoukoliv radu.

Předmět Autor Datum
Pokud nejsou nějací vyhublí, tak jim týdenní půst nemůže uškodit. Takže bych je nechal v klidu aklim…
Haboš 06.02.2016 18:05
Haboš
Předně pokud jsou pětiměsíční, tak by měli být ještě v krabičce a nemají co dělat v teráriu. Tak vel…
Epanterias 06.02.2016 18:26
Epanterias
Díky za odpovědi. Úkryt mají, celý den jsou v něm zalezlí a ožívají v noci. Zkusím je tedy dát do me… poslední
MB 07.02.2016 14:16
MB

Pokud nejsou nějací vyhublí, tak jim týdenní půst nemůže uškodit. Takže bych je nechal v klidu aklimatizovat (nějaký úkryt mají?) a vůbec bych se je nepokoušel rušit podáváním krmení z pinzety, ani ničím jiným. Navíc se třeba můžou chystat ke svlékání.

Předně pokud jsou pětiměsíční, tak by měli být ještě v krabičce a nemají co dělat v teráriu. Tak velká plocha nutně znamená, že se s potravou potkají spíše výjimečně a naopak cvrčci tam musí po dobu pobytu něco žrát, což se občas chovateli vrátím sežraným nebo poškozeným svlékajícím se štírem. Teplota není dle mě dobrá, heterometry stejně jako pandiny se mi osvědčilo (a nejen mě) chovat při teplotě 26-29°C. Dávno jsem přestal chovat při "pokojové" teplotě v malých krychlových teráriích, nebo boxech a přešel na chov ve větších teráriích klasicky s žárovkou (u mě vyhovuje 25W) v nichž se dostavily úspěchy - zvířata už jen nepřežívají, ale žijí, rostou, dobře žerou a množí se. Občas pozoruji přímo vyhřívající se štíry (zpravidla ráno či dopoledne po zapnutí světel), pro březí samice je to přímo pravidlem a tepelnou lázeň si vychutnávají různě v průběhu dne (často podle této změny chování poznám, že je samice "v tom", což mi následně potvrdí odchovem) a to vzdor tomu, že nejnižší teplota mimo zdroj je okolo 26°C. Na noc po vypnutí žárovek teplota klesne přibližně na 22°C.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru