Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguan zeleny-osviceni

Dobry den mel bych dotaz ohledne leguana zeleneho a volbou osvetleni. Chtel bych si poridit leguana atak si ctu na netu jake svetla a jak dlouho svitit a dost se to rozchazi. Mel jsem nekolik let uspesny chov agam vousatych a tem jsem svitil vybojkou s preradnikem(coz delalo teplo a to slunecni zareni ty vitaminy) a pak jednu klasickou zarovku na druhem konci tera to delalo jen teplo a na dosviceni jsem mel trubici. Tak se chci zeptat zda to muze tak byt i u leguana a popripade jak dlouho a cim svitit. Me jelo vsechno 8:30-20:30. Ajeste takova technicka chci stavet terarium z osb desek tak jak tluste doporucite aby se mi pak nezlomila cela stena az si na to lehne ten dospelej macek. Snad se nekomu bude chtit vypisovat ☺ diky ☺

Předmět Autor Datum
Můžeš to udělat úplně stejně, ale terárko si dosviť co nejvýkonnějším zdrojem světla (je to dost důl…
.MadMike. 17.03.2016 06:59
.MadMike.
Diky za odpoved...MH vybojka slysim poprve muzes to nejak priblizit nasel jsem neco na netu a pisi z…
T24 17.03.2016 09:54
T24
http://terashop.cz/vybojky-iwasaki/13-eye-color-ar c-70w-rx7s.html 12-vybojky-sunlux-uv http://teras…
johny13 04.04.2016 12:00
johny13
Já řešim uplně to samé co ty. A ano dávají ty dvě žárovky uvb/výhřevnou i pouze výhřevnou vedle sebe…
Faraon23 21.04.2016 17:46
Faraon23
Také začínám a chci mít osvětlení tak jak být má a jak potřebuje poslední
Faraon23 21.04.2016 17:46
Faraon23

Můžeš to udělat úplně stejně, ale terárko si dosviť co nejvýkonnějším zdrojem světla (je to dost důležitý). Nejlíp MH výbojku nebo aspoň 4 trubice. Je potřeba taky brát v úvahu, že je to větší zvíře než fousatka, takže tím teplem, světlem a UVečkem potřebuješ pokrýt o dost větší plochu - podle toho pak vyber zdroje. Potřebná síla materiálu terária je závislá na rozměrech. Já mám 180x100x250cm terárka z 20mm tlustýho OSB a klidně by mohlo být i 18mm.

Diky za odpoved...MH vybojka slysim poprve muzes to nejak priblizit nasel jsem neco na netu a pisi ze je to pro rust a kvet rostlin. A jestek te dobe sviceni nekde jsem cetl ze tepelnou zarovku a svetelnou nechavaji svitit celej den a to UV zapinaji tak na 4-5 hod. dene a jeste ze doporucuji dat tu tepelnou zarovku pobliz te s UV zarenim ale ja si myslim ze to je blbost kdyz budu mit tu vyhojku s tim UV zarenim tak ta dela jak teplo tak i to UV tak bych ji nedaval pobliz te klasicke zarovce tepelne.

Já řešim uplně to samé co ty. A ano dávají ty dvě žárovky uvb/výhřevnou i pouze výhřevnou vedle sebe. a myslím, že proto, že tyto žárovky mají nějaký dosah účinnost řekněme 30 cm max a ty je dáš nad nějaké odpočinkové/výhřevné místo. A když uděláš takové místa dvě a nad každé dáš pouze jednu z těchto žárovek, tak se může stát, že leguán bude mít oblíbené to, kde je pouze ta výhřevná bez uvb a bude ležet celou dobu tam a tím pádem nebude mít uvb žádné, protože aby ho měl tak musí být opravdu pod ní. nahoře na stropě budeš mít samozřejmě trubicovou zářivku bez uvb, která imituje denní světlo a prosvicuje celé terárium, protože to ti "žárovky" nezajistí nikdy. JE TO TAK SPRÁVNĚ JAK TO PÍŠU ZKUŠENÍ CHOVATELÉ ?? V.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru