Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Líhnutí Agam

Líhnou se mi první dvě snůšky mláďat a chtěl bych se zeptat zda je normální, že se rodí cca 15% deformovaných mláďat (problém s pánví, nemůžou chodit). Dnes jsem zjistil, že jsem v jednom vejci měl dokonce dvojčata, protrhly vejce, ale ven se jim už nechtělo, dnes jsem jim chtěl pomoct, ale už byly mrtvé. Teplota inkubatoru 26,7° - 28,5°C. substrát je vermikulit. Délka inkubace: 76-90 dnů (klubou se mi posledních 14 dnů).

Další problém, se kterým sem se potkal je bordel v očíh mláďat. Už u 4 mláďat sem musel opatrně vytahovat z očí kousky vermikulitu, protože nedovedly otevřít oko, máte někdo zkušenosti, jak tomu předcházet?

Předmět Autor Datum
Urcite to v poradku neni, delka inkubace vypada vcelku rozumne, ale - nemohlo tam dojit, treba i kra…
lucifer 08.04.2016 09:51
lucifer
Inkubátor je plastový box vystlaný polystyrenem, ve víku mám výhřevný kabel napojený na termostat, k… poslední
Vallcor 08.04.2016 11:51
Vallcor

Urcite to v poradku neni, delka inkubace vypada vcelku rozumne, ale - nemohlo tam dojit, treba i kratkodobe k nejakemu narustu teploty? Tyhle vyvojove vady, deformace atd. jsou nejcasteji popisovane pri vysoke teplote inkubace (staci i relativne kratkodobe) .Jak byl resen inkubator, vyhrev v nem a mereni teploty?

Normalne jsou mladata po vylihnuti hned zivotaschopna a neni potreba s nima resit nic vic nez prendani z inkubatoru do odchovny. A nestalo se mi ze by se lihli dele nez 5-7 dni od sebe = bych tam jeste videl nejaky dalsi problem s rozdily teplot v inkubatoru.

- druha moznost (dle mne min pravdepodobna) ze se vam "povedlo" dat dokupy par s defektnimi geny - na rodicich to nemusi byt videt (jsou heterozygoti), ale v kombinaci kdyz si sednou dane aely na sebe se to na potomcich projevi ("recesivni vloha"). To by statisticky pokud maji ten gen obe zvirata jako heterozygoti znamenalo pravdepodobnost 25% na potomky homozygotni. Pisete 15%, neco vam uhynulo ve vejci, ten vzorek k posouzeni neni az tak velky = cca. to muze i sedet.

Inkubátor je plastový box vystlaný polystyrenem, ve víku mám výhřevný kabel napojený na termostat, který je nastaven na 28°C s tím, že max a min teploty lze nastavit s odchylkou 1°C (menší odchylka nelze). Dále mám v inkubátoru misku s vodou kvůli vzdušné vlhkosti. Ta délka líhnutí mě taky velmi překvapila, líhnou se tak 1-2 za den. vajec sem měl celkem 28, něco odešlo během inkubace. Už se zbývají vyklubat jen 3 vejce, když budou v pořádku tak bych měl mít 20 mláďat.

- výkyvy teplot jsou maximálně, když vytahuji mláďata z inkubátoru (dělám kontrolu 1x denně), to klesá teplota až k 25°C a jelikož to probíhá skoro 14 dnů, může to mít vyliv?
- co se té genetiky týče už jsem nad tím taky uvažoval. Jedna samice má dosti výraznou pánev a celkově se pohybuje trochu jinak než ostatní agamy (bohužel jsem jí už tak koupil). tyhle snůšky mám od dvou samic. Další snůška je v inkubátoru a je od druhé samice, která vypadá normálně. Pokud se všechny narodí v pořádku vyřadím samici z chovu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru