Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon jemensky nechce jist

Prosim o radu, nas asi 5ti lety chameleon Hugo prestal uplne zrat. Normalne snedl 2-3 sarancata jednou za 2-3dny nekdy i za 4 dny, proste podle toho jak chtel. Podminky v terariu se nezmenily, jen jsme byli nuceni ho pred 14ti dny prestehovat - prvni tyden bylo vse v poradku a sporadal v prubehu tydne asi 10 sarancat (coz odpovidalo beznemu stravovani). Druhy tyden snedl jen jednoho cvrcka (koupili jsme cvrcky nasemu 2m miminu a toho nejvetsiho jsme mu zkusili dat, normalne ho zbastil, ale od te doby nic - nabizime vse co ma rad (sarancata, holatko, oblibenou zeleninu a ovoce a nic - vzdy odvrati hlavu). Je zvykly jist hlavne z ruky nebo pinzety jelikoz je uz rok slepy na jedno oko a trefit se mu dela velke problemy. Uz pul roku pospava, ale to je pry vzhledem k jeho veku normalni. Krom potravy nema jine zmeny v chovani, nauceny je pit ze lzicky nebo z postriku listu - listy zavlazujeme normalne, ze lzicky pil asi dvakrat, ale cast mu z tlamicky vytekla coz se normalne nestavalo. Uz nevim co s nim dal. Vsem moc dekuji za rady

Předmět Autor Datum
Popište terárium, zejména rozměry, vybavení, substrát a používané osvětlení. Dále četnost rosení a c…
V.R. 08.07.2016 13:48
V.R.
Terárium 110x70x40, jako substrát má rašelinu... Osvětlení necelý rok staré reptigo a druhé reptigo…
sandra392881 08.07.2016 17:15
sandra392881
Tady dodávám foto ... Jinak jak říkám je relativně spokojený a tváří se, že mu nic nechybí.
san392881 08.07.2016 17:40
san392881
Tak v první řadě vidím veeeliký problém v pití a rosení. Je to chameleon jemenský (!!!) dospělcům by…
V.R. 08.07.2016 18:47
V.R.
Rosime dle rad od chovatele...bydlím v podkroví a je tu šílené sucho, tak proto jinak co se větrání…
Sandra392881 08.07.2016 20:00
Sandra392881
O reptigu víme, máme za 14dni trhy, tak koupíme tam. A živá květina tam bývá, ale vytáhla jsem ji kv…
Sandra392881 08.07.2016 20:03
Sandra392881
40% vlhkost vám předpokládám ukazuje kulatý barevný vlhkoměr od exoterry, že?
V.R. 08.07.2016 20:23
V.R.
Ano je to špatně?
sandra392881 08.07.2016 20:29
sandra392881
Opravdu nevím co a jak. snažila jsem se všechno načíst na fórech abychom mu neublížili a stejně mi p… poslední
sandra392881 08.07.2016 20:39
sandra392881

Popište terárium, zejména rozměry, vybavení, substrát a používané osvětlení. Dále četnost rosení a chamíkova pití a také jaké přesně dostává vitamíny a minerály a jak často. Ideální bude, pokud i vložíte foto zvířete a terária.

Terárium 110x70x40, jako substrát má rašelinu... Osvětlení necelý rok staré reptigo a druhé reptigo staré jen na vyhřívání. Aktuálně terárium rosím 1-2x denně - původně byl rošený jednou za 2-3dny, ale s tím, že jela nonstop fontána, která stačila. Pít ze lžičky je zvyklý jednou za 2-3dny, ale ne vždy chtěl (opět dostačovalo doplnění fontány, když byla v provozu (není to poprvé co nám přestala fungovat, takže výpadek fontány není problémem -a navíc nejde poslední 3 dny - sháníme nové čerpadýlko), aktuálně zkouším dávat pití denně, ale ne vždy chce a někdy protestuje stejně jako s jídlem - dnes po týdnu se mi podařilo do něj právě díky vodě dostat strošinku nastrouhané meruňky (cca půl čajové lžičky). Vše by mělo být konstantní - do teď (asi půl roku) byl bez našeho denního dohledu - byl umístěn u rodičů přítele, přítel se odstěhoval kvůli práci a původně jsme chtěl Huga hezky nechat dožít doma, ale rodiče už se o něj nechtěli starat, tak se stěhoval jen asi 2 km ke mě a mým rodičům - tchýni věřím, že se starala jak měla (tedy samozřejmě nějaký ten hříšek v pravidelnosti je určitě možný) - s těmi vitamíny to bylo horší na to rodiče pozapomněli a měl jich minimálně - teď dokud jedl dostal pouze jednou směs vitamínů a jinak ob den vápník. U tchýně vápník měl z holátek, tak jednou za 14dní-3týdny snědl dvě holátka. Sarančata jsme střídali hnědá i zelená. Poslední 2-3měsíce hlavně hnědé. Teď jsem sice koupila zelená, ale z těch nesnědl vůbec nic. Fotografie hned vložím.

Tak v první řadě vidím veeeliký problém v pití a rosení. Je to chameleon jemenský (!!!) dospělcům by se tera mělo rosit párkrát za týden. Fontána spíš škodí, než pomáhá a nutit ho pít ze lžičky... Vysoký příjem tekutin jim ničí ledviny. V přírodě jen občas olizují kapky vody z listů. Jak tak koukám, tak to tera nemá zrovna extra větrání a v kombinaci s vysokou vlhkostí mu to klidně mohlo dost ublížit. Časté dávání holátek je taky záhul na ledviny. Dospělák nepotřebuje vitamínů moc, vitamínovou směs tak 2x do týdne a jinak jen vápník. Takže za mě jste mu asi docela postupně zrasovali ledviny a začíná se to projevovat. Ale nejsem žádný velký odborník, takže si ještě počkejte na vyjádření nějakého zkušeného chameleonáře.
Jo a to tera je dost prázdné a nevyvětvené, určitě by byl spokojenější, kdyby tam měl živou kytku, do které by se mohl schovávat.
A skoro rok staré repti glo (doufám, že to nejsilnější, 25W 200) je už zralé na výměnu.

Rosime dle rad od chovatele...bydlím v podkroví a je tu šílené sucho, tak proto jinak co se větrání týče má většinou Téra přiotevrene, v té době jsme bohužel koupili toto. A holatka jednou měsíčně průměrně jestli je hodně to nevím. A co se vitamínů týče jak píšu to spíš nedostával. Fakt nevím no. To pití, ze lžičky tedy omezím, ale jak říkám většinou si řekne sám - zavedli jsme to kvůli tomu zraku. Nechytí ani sarance natož vodu. A substrát je neustále suchý. Vlhkost tak do 40%. Prosím o vychytani chyb pokud je to špatně. Máme teď mimčo 2m a nerada bych, aby se to opakovalo.

O reptigu víme, máme za 14dni trhy, tak koupíme tam. A živá květina tam bývá, ale vytáhla jsem ji kvůli fotky protože mi nechtěl vylézt (vedle fontány jde vidět miska). Přes léto občas i správa venku na takovém stromě co jsme mu koupili.

Opravdu nevím co a jak. snažila jsem se všechno načíst na fórech abychom mu neublížili a stejně mi příjde, že je někde chyba. Jestli chováte chamíky, budu tedy ráda když mi alespoň popíšete jak se správně starat o to naše 2m mimi - vlhkost udržuji stejnou jako u velkého, terárium má zatím 80x40x40. Reptiglo + jednu jen teplejší žárovku, ale udržujeme teplotu do 35° - pod reptiglem má kolem 40. Opět se endalo sehnat tera s pořádným větráním, takže taky stále přiotevřeno. Přísun cvrčků má dle potřeby s jedním dnem hladovky (kvůli tomu, že na ní máme větší tera má cvrčky v "krmítku"). Vitamíny max jednou týdně, jinak vápník 3-4x týdně. vodu olizuje pouze dle potřeby z větviček plus zkoušíme kamátko pro křečky, aby měla vodu podle potřeby, protože ne vždy vodu stihne. Fontánku nemá, má tam bonsai a spostu větví.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru