Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak vykrmit ježka?

ahoj všem, ačkoli jsem se zařekla, že už nikdy žádné zvíře ze špatných podmínek, tak jsem se včera stala majitelkou ježka bělobřichého, cca rok a půl staré samice.Načetla jsem vše o podmínkách chovu a potravě a všude píší, že mají sklony k obezitě, takže to nepřehánět s krmivem.Jenže já mám opačný problém, ježková je hubená, tak přemýšlím, zda ji cíleně vykrmovat a případně čím, abych ji neodpálila ledviny, nebo játra? Nebo ji nastavit normální podmínky a čekat že časem přibere sama?
Ještě se chci zeptat, všude píší, že se dožívají 4-6 let v zajetí, je to pravda?
Děkuji.

Předmět Autor Datum
Hmyzáky, kolik bude chtít. Jestli máš možnost, choď smýkat a chytej jí žížaly. Jinak cvrky, saranče,…
V.R. 15.08.2016 17:25
V.R.
smýkat chodím pravidelně mám vousatky a anolisy, mám celkem velký pozemek a ničím neošetřený takže t…
kacaba1 15.08.2016 17:58
kacaba1
zdravím, ježka jsem sice nikdy neměla, ale musím říct, že po kočičích granulích a kapsičkách mi smrd…
ahoj1 15.08.2016 18:37
ahoj1
Není granule jako granule a není kapsička jako kapsička. Nicméně ježek není kočka a u něj se přimlou…
V.R. 15.08.2016 19:02
V.R.
Jinak, nevím, jestli ti to pomůže, ale pár postřehů z držení českých ježků co se týče spotřeby žrádl…
V.R. 15.08.2016 21:27
V.R.
píchá a funí to jo, jestli smrdí to nevím, ale myslím, že když to budu dělat jak u hadů-to jest výka…
kacaba1 15.08.2016 21:32
kacaba1
My máme taky zoo, ale těch několik stovek, co týdně prožrali bylo znát :-) Nejlevnější je mleté maso…
V.R. 16.08.2016 10:13
V.R.
Ona není se zatím dost bojí, fučí, funí a balí se do klubíčka když něco dělám v ubikaci blízko ní.Až…
kacaba1 16.08.2016 14:36
kacaba1
hlavně ji hodně krm a možná jí i nech udělat rozbor trusu, oni dneska ti jeřouži z všeljakých pofide…
Aurifer 16.08.2016 21:44
Aurifer
ona žere s chutí a dávam ad libittum.Mletinou nekrmím .Zatím jí dávám hmyz, dostala syrové vajíčko a…
kacaba1 18.08.2016 15:44
kacaba1
v přírodě jim to krmení taky nikdo nevaří, nevím kdo to vymyslel, že se jim to má vařit.. ale tam jd…
Aurifer 18.08.2016 15:58
Aurifer
určitě, svalovina byla spíš nouzectnost....přítel mě pozoroval a říkal, jestli nekrájím na tu čínu m…
kacaba1 18.08.2016 16:07
kacaba1
no je fakt, že 1 zdrhlý cvrček ječí víc než celá bedna, obzvlášť pokud to je bimaculát :-D
Aurifer 18.08.2016 18:50
Aurifer
JJ bimaculát:-D. jinak co máte všichni s tím děsným smradem? Já tedy přizvala i přítele at´ si čichn…
kacaba1 19.08.2016 19:28
kacaba1
s tím smradem to je hodně individuální, záleží co komu zrovna vadí. Mně třeba ježci, bodlíni, křečci…
Aurifer 20.08.2016 00:22
Aurifer
tak to mám přesně naopak, myši a potkani mi smrdí hrozně a ještě slepice, ale králíci, křečci, ježek…
kacaba1 20.08.2016 10:21
kacaba1
tak já ty smraďochy chovala také, přesto že mi smrděli :-) Holt jsem to brala tak, jak to bylo - zro…
Aurifer 20.08.2016 15:24
Aurifer
tak to souhlas, opice jsou hardcore:-)
kacaba1 20.08.2016 21:30
kacaba1
Soužití s bělobřicháčem je i nadále úplně v pohodě, podestýlka se mi osvědčili ty dřevěný válečky, j…
kacaba1 01.09.2016 16:01
kacaba1
Pokud vám nesmrdí, tak není co řešit, no, buďte rádi :-D Akorát ohledně těch dřevěných válečků tam p…
Aurifer 02.09.2016 13:20
Aurifer
Díky, navrch jí nasypu hobliny. poslední
kacaba1 02.09.2016 15:05
kacaba1

Hmyzáky, kolik bude chtít. Jestli máš možnost, choď smýkat a chytej jí žížaly. Jinak cvrky, saranče, šváby, červy, šneky. S věkem nevím, ale prý v chovech umírají dřív, protože si zničí zuby na granulích. Jsou to hmyzožravci, mají měkké zuby a granulemi si je obrousí tak, že chcípnou hlady. Ze zkušeností s obyč českými ježky, co jsme měli na výkrm, tak po kočičích kapsičkách děsně smrdí. Po hmyzácích, nebo čistém masu do docela jde. Dávali jsme jim 100% mleté a žrali to jak jatí :-) Akorát to asi není na dlouhodobé krmení z hlediska výživy. Takže za mě ty hmyzáky všeho druhu.
P.S. Jestli si nechceš šetřit práci a fakt jí pořádně krmit, počítej s tím, že je to jen takový pichlavý průtokový ohřívač žrádla a docela se prohneš, jestli nemáš kde smýkat a nemáš vlastní (velko)chovy hmyzu.
Jinak doporučuju jí vážit, najít si na netu váhové tabulky (předpokládám, že existují) a zjistit si, kolik by asi tak měla vážit. Na správnou váhu dokrmit tak, že jí prostě budeš krmit, co bude chtít. Až nabere, tak stáhnout dávky. Předpokládám, že vodvokometrie bude nejjistější způsob :-D

smýkat chodím pravidelně mám vousatky a anolisy, mám celkem velký pozemek a ničím neošetřený takže to je v klidu a chovám vlastní šváby.Žere s nadšením všechno, ona i tedy dost pije, na ježka.Vážit by právě měla jednou tolik, to už jsem zjišťovala.

Jinak, nevím, jestli ti to pomůže, ale pár postřehů z držení českých ježků co se týče spotřeby žrádla a přibírání.
Podzimní mláďata, při "příjmu" oba méně než 200g. Přibírání cca 50-70 g/týden (na začátku pomaleji). Bělobřicháč asi pojede pomaleji, tihle dva byli v předzimovacím výkrmném režimu.
Pro představu, za jediný týden sežrali zhruba 200 kusů Blaberus craniifer a k nim ještě každý den cca 0,5 dcl moučňáků každý. Při krmení mletým masem cca 50-80g masa na jednoho. Případně 1 vařené vejce (po syrových smrdí) a opět cca 0,5 dcl moučných. Těsně před uspáním, když už byli nad 500g žrali víc. Po odzimování spotřeba stejná.
Good luck :-) Já bych po téhle zkušenosti už ježka nebrala ani za milion. Žravé, drahé, smradlavé a nerudné zvíře :-D A píchaj hajzli :-D

píchá a funí to jo, jestli smrdí to nevím, ale myslím, že když to budu dělat jak u hadů-to jest výkaly vybírat a jednou za čas podestýlku, tak to bude dobrý a drahý? to mi nepřijde , v tý mojí zoo se to ztratí :D jakýkoliv koníček je drahý no..
díky moc:-)

My máme taky zoo, ale těch několik stovek, co týdně prožrali bylo znát :-) Nejlevnější je mleté maso, ale na tom nemohli být furt. Nevím, co máš za podestýlku, ale měnila bych teda denně. Já je měla na kombinaci novin a hoblin. Foto přiloženo, vždy večer a ráno :-D Bylo to na začátku, kdy byli jen na novinách. Po přidání hoblin to vypadalo vždy ráno ještě hůř, páč tam byly ještě rozmetané ty hobliny. Je ale fakt, že u mě byli vyloženě v hygienických bednách, jen aby nabrali váhu. Když jí dáš kolotoč, prostor a necháš jí i běhat po bytě, tak třeba nebude tak destruktivní.
Jo a jsou to dost prasata, nedělá jim problém kálet si do misky s jídlem, do domečku přímo pod sebe atp.

Ona není se zatím dost bojí, fučí, funí a balí se do klubíčka když něco dělám v ubikaci blízko ní.Až bude trochu otrkaná, tak bych jí nechala běhat po bytě.Má tam hobliny, ale nijak zvlášt´ je zatím nerozmetává, jediný co převracela misky, ale ted´ už má těžké kameninové, takže už nedělá ani to.

hlavně ji hodně krm a možná jí i nech udělat rozbor trusu, oni dneska ti jeřouži z všeljakých pofiderních zdrojů bývají zamoření kde čím. Jinak krmit hmyzem jak už psala kolegyně výš, ale dají se dávat i mrtvé myši atd, nebo mleté droby s vejcem, strouhanou mrkví atd. Mleté maso nedávat, to nemá prakticky žádnou výživovou hodnotu. Ale dají se namlet droby jako kuřecí krky, pajšly, srdíčka, trochu jater a zamrazit to po jednotlivých dávkách do zásoby. Na tom ti ježouři fungují dobře, když se jim to střídá s hmyzem. Ale smrdí prakticky po všem, jsou to holt ježci - jen po něčem prostě jen smrdí a po něčem smrdí fakt brutálně. S nějakou čistotností si hlavu nelámou, takže podestýlku je potřeba pravidelně měnit. Já je měla na kočkolitu (Mici) zakrytém hoblinami, to se ten smrad dal celkem eliminovat. Co se týče toho věku, tak je fakt, že lidi je zvládnou umořit za ty 4-6 let. Ale jinak v reálu při adekvátní péči žijí v pohodě přes 10let.

ona žere s chutí a dávam ad libittum.Mletinou nekrmím .Zatím jí dávám hmyz, dostala syrové vajíčko a kuřecí maso na kousky-stehenní řízky, všude píšou že vařené, ale já myslím, že přirozené je syrové.Srdíčka prostě nejsou nikde, jsou nesehnatelné, přítel je marně shání i v praze ve velkých masnách a obchodech.
jinak ani nedělá v noci takový randál, jak jsem si myslela, na to spát s ní v jedný místnosti by to asi nebylo, ale přes zed´ slyšet fakt není a to mě budí i když se jdou psi napít, tak jak cvakají drápkama o lino-přes zed´ , fakt spím špatně, ale fifina mě nebudí.

v přírodě jim to krmení taky nikdo nevaří, nevím kdo to vymyslel, že se jim to má vařit.. ale tam jde o to fakt nekrmit jen tou svalovinou, třeba ty krky atd jsou daleko hodnotnější, páč v tom jsou krom masa i kosti, šlachy a mícha. Jinak v Praze srdíčka asi sehnatelná jsou, známí je tam normálně kupují a tady u nás je mají min. 2x týdně v sámošce.

Co se týče toho kraválu, tak já je nejdřív taky měla v místnosti kde jsem spala. Ale to tam byly i vakule, 60 potkanů atd :-D Čék si na ten kravál od zvířat zvykne.

určitě, svalovina byla spíš nouzectnost....přítel mě pozoroval a říkal, jestli nekrájím na tu čínu moc malý kousky...když se dozvěděl, že na večeři čína nebude a je to večeře pro ježkovou, tak ho to ani nepřekvapilo.
Krky a játra mám, krky jsem rozmlátila kladivem a dostane je tedy k večeři :).
Nevím, zda si čék na kravál od zvířat zvykne, ale když uteče cvrček, tak vím, že ho musím najít a zabít, nebo by zabil on mě :-D, ted´ tedy smýkám, hmyz a kobylky nevydávají téměř žádný zvuk, tak to je dobrý, ale na podzim to zase začne:-D.

tak to mám přesně naopak, myši a potkani mi smrdí hrozně a ještě slepice, ale králíci, křečci, ježek mi neva:-).
i kdyby nám ježek smrděl, tak by z domu nešel, každý zvíře má svůj pach.Přítel to bere tak, že se přistěhoval do zoo a aktivně se zapojuje do péče o zvířata.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru