Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Herpes virus

Dobrý den, našla jsem že tato nemoc se objevuje u želv a slyšela, že se přenáší i na jiné druhy plazů, zajímá mě, co je na tom pravdy, protože o tomto nemůžu nikde nic najít. Slyšela jsem i že na tuto nemoc někomu vymřel celý chov hadů, tak zda to mohlo být vážně herpes virem, nebo to mělo jinou příčinu. Děkuji za odpovědi

Předmět Autor Datum
Dobrý den, herpes je virus, který se objevuje i u lidí v podobě aftů. Pro lidi není nebezpečný. Je p…
Terry111 18.08.2016 16:12
Terry111
děvče, pokud studuješ tu veterinu, tak by sis ještě měla krapet postudovat, než tu začneš vynášet zá…
Aurifer 18.08.2016 16:34
Aurifer
Tak přece to tu nebudu rozepisovat úplně do detailu. Znám to moc dobře, ale někteří třeba netuší co…
Terry111 18.08.2016 16:57
Terry111
To se ti ale nepovedlo. A právě proto, že někteří netuší, co to znamená, tak je potřeba to buď rozep…
Aurifer 18.08.2016 17:03
Aurifer
ty herpes viry jsou většinou přenosné v rámci stejných skupin plazů - z želv na želvy, z hadů na had…
Aurifer 18.08.2016 16:18
Aurifer
Děkuji za odpověď, takže pokud to chápu dobře, pokud si přinesu želvu, která tuto nemoc má, ještěři…
simča m 18.08.2016 18:01
simča m
ne neměli, s herpes virem tam zrovna problémy nejsou. Ale zato od ní ostatní zvířata mohou chytit ty…
Aurifer 18.08.2016 18:57
Aurifer
Děkuji moc
simča m 19.08.2016 08:14
simča m
A existuje u plazů hexa vir? poslední
simča m 19.08.2016 14:00
simča m

Dobrý den, herpes je virus, který se objevuje i u lidí v podobě aftů. Pro lidi není nebezpečný. Je přenosný mezi lidmi a zvířaty, ale pouze v neškodné formě. Ale plazy jej mohou chytit od jiných plazů. Projevuje se záněty ústní dutiny. Tím pádem zvíře nedokáže nic pozřít. Většinou se to dost špatně léčí. Většina plazů co se nakazí to nepřežije.
P.S. Studuji veterinu, takže o této nemoci jsem již slyšela.

děvče, pokud studuješ tu veterinu, tak by sis ještě měla krapet postudovat, než tu začneš vynášet závěry. Protože to co tu píšeš jsou z části hlouposti a z části pouze fragmentové informace. Lidský HHV má min. 8 typů, jen co vím z hlavy. Přičemž různé typy způsobují různé zdravotní komplikace, které mohou být i potenciálně smrtelné. Od tebou zmíněných aftů a oparů přes pásový opar až po infekční mononukleózu a nádorové bujení, třeba Kaposiho sarkom, Burkittův lymfom atd.

Jinak ze zvířat na lidi je přenosný pouze opičí herpes virus - tam je to proto, že člověk je v podstatě 1 z druhů opic. A tenhle opičí herpes je pro člověka taky karcinogenní, stejně jako třeba polyomavirus SV40.

U plazů jsou některé druhy latentní přenašeči, co často nemají po celý život žádné příznaky, ale mohou tím nakazit jiné příbuzné druhy. Které už ty příznaky mít mohou, od mírných co se samovolně vytratí až po úhyn. Viz jak jsem psala níž.

To se ti ale nepovedlo. A právě proto, že někteří netuší, co to znamená, tak je potřeba to buď rozepsat do detailu, aby to pochopili, a nebo rači teda nepsat vůbec nic, než jen fragmenty. Protože pak to vyzní úplně obráceně a spíš to pak dotyčný akorát špatně pochopí.

ty herpes viry jsou většinou přenosné v rámci stejných skupin plazů - z želv na želvy, z hadů na hady atd. Chov na to samozřejmě vychcípat může, ale spíš je to zavlečením nakažených hadů do haďárny, želv do želvárny. Z želv na hady a ještěry se mohou zavléct spíš různé mikroorganismy, což ale taky může být průser.

Jinak u želv se to týká hodně eurasijských Testud, kde jsou myslím latentní přenašeči hlavně gréky. Proto není dobré chovat pohromadě různé druhy želv, jak bývá k vidění u různých "petkařů". Co mají pohromadě 2 hermanky, 1 horsfieldku, 1 graecu, 2 carbonárky a 1 sulcatu nebo pardálku. Ale je to známé i třeba u želv rodu Geochelone, Gopherus atd. Přičemž ty chilensisky jsou taky často latentní přenašeči. No a velmi vnímavé jsou vůči tomu třeba africké želvy, které pokud se nakazí, tak tam je pak často vysoká mortalita.

ne neměli, s herpes virem tam zrovna problémy nejsou. Ale zato od ní ostatní zvířata mohou chytit ty mikroorganismy. Pokud člověk chová želvy a další skupiny plazů, tak je potřeba důsledně dodržovat hygienu chovu a želvy dělat až naposled. Protože želvy jsou prostě dost riziko pro ostatní plazy, i když jsou jinak zdravé. Protože z hlediska těch mikroorganismů jim samotným to obvykle neva, ale pro ještěry už ty mikrouše z želv mohou být patogenní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru