Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem varan/agama - přenos parazitů

Zdravím.
Po dlouhé úvaze jsem se rozhodla pořídit si mládě varana stepního. Chci ho dát do terária po agamách vousatých, ale problém je, že tam je plastické opískované pozadí, u kterého mě nanapadá žádná reálná možnost desinfekce.
Agamy nikdy neměly žádný problém, jsou na pohled zdravé a dobře prosperující. Přesto asi nelze vyloučit, že třeba mají nějaké parazity se kterými si bez problémů poradí, ale mládě varana by to třeba mohlo odnést. Koprologii ani jiné testy jsem u nich nikdy nedělala.
Jsou moje obavy oprávněné nebo zase zbytečně vyšiluju?
A ještě jeden poddotaz...dočetla jsem se, že krmit ob den (hmyz, holata), ale kolik např. středně velkých švábů (sarančat, myšat) na jedno krmení? Obecně mláďata ve žrádle neomezuji, ale všude se uvádí, že jsou u stepáků časté problémy s obezitou, tak úplně nevím...

Předmět Autor Datum
Dej těm agamám udělat rozbor trusu a budeš vědět, jestli jsou zdravé nebo ne. Ale pokud nemají žádné…
Aurifer 30.08.2016 18:41
Aurifer
Moc děkuji za odpověď - konkrétně od Vás Aurifer:-) Myslíte rozprašovačem na to pískové pozadí terka…
Sára m. 30.08.2016 23:09
Sára m.
Koprošku hlavně na kokcidie, ale ty u vousatek jsou stejně přenosné hlavně na jiné agamy (jako třeba…
Aurifer 31.08.2016 17:23
Aurifer
Ahoj. Tak jak píše Aurifer koproška stačí ta základní u agam. Nu otázka je Aurifer jestli paní či s… poslední
Petrš 31.08.2016 18:18
Petrš

Dej těm agamám udělat rozbor trusu a budeš vědět, jestli jsou zdravé nebo ne. Ale pokud nemají žádné příznaky a trus bez nežádoucích mikroorganismů, tak většinou stačí to terárko vymýt octem a nechat pořádně vyschnout venku na slunci. Nejlíp když je pořádný polední pařák.

Moc děkuji za odpověď - konkrétně od Vás Aurifer:-)
Myslíte rozprašovačem na to pískové pozadí terka, že by to stačilo? Nechat na sluníčku to nebude problém, na balkon mi peče fest...
Koprologii bych udělala, jenže na výzkumáku chtějí vypsat na co konkrétně testovat a to abych pryvdu řekla úplně nevím. Běžně tam nechávám dělat koně, ale tam vím jaký parazity si chci nechat zjistit, u agam moc ne. :-(
Můžete mi prosím ještě objasnit to krmení?

Koprošku hlavně na kokcidie, ale ty u vousatek jsou stejně přenosné hlavně na jiné agamy (jako třeba jsou trnorepi atd) a varani mají obvykle jiné. Každopádně pokud budete kupovat mládě stepáka, tak ho taky raději dejte nejdřív do karantény a do finálního terárka až po rozboru trusu. Protože lepší je nutné desinfekci pozadí předcházet, než ho potom desinfikovat. JInak po vousatkách stačí vymýt octem a nechat pořádně vyschnout na tom přímém slunci.

Ahoj.
Tak jak píše Aurifer koproška stačí ta základní u agam.

Nu otázka je Aurifer jestli paní či slečna má ještě jednu nádrž jako karanténu? Ale pokud agamy nemá promořené až hamba př.Cryptama tak to varának dá v poho a jestli to bude import tak bude muset tak jako tak přeléčit a to by bylo fajn jak píšeš dát ho zvlášt nu nic.

Stačí ten ocet bez koprošky se nedá poradit čím dezinfikovat nu je tu i možnost pro lepší pocit vzít to -Ivasanem nerozblemtá ani nepoškodí to pozadí(ovšem je dražší)na rozdíl od varánka pokud to bude šikula čilej tak mám pocit že ho rozebere jak prd.

To krmení=hlavně pestrá strava a pokud možno vyvážená do cca.16-18 měsíců co sežere vše pokud možno odpovídající velikosti=myš-potkánek-saranče-kuřecí--srdíčka,krk y(na jemno rozmlátit pro baby)atd.Pokud budeš krmit řízeně můžeš dávat každý den(malému)a jeden den v týdnu půst on si řekne +- autobus asi kolik stačí malé porce aby měl druhý den o krmení zájem to množství časem upravíš neboj nejni to věda.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru