Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán(samice)-nežere, hrabe u skla, u vet.byla

Prosím o radu. Samičce bude 1,5 roku. 4 měsíce byla v novém terárku spokojená, nenastala zde žádná změna. Krmím stejně. Po vypuštění ven na chodbu a nošení na rameni se změnilo její chování. Přestala jíst, již to bude 3. týden (jednou si zobne, trus je menší jak hrách, 1x/denně). Nyní pořád jenom hrabe u skla a chce ven, když jí otevřu skočí na mě útokem jako žába.
U vet. byla, parazity nemá ani vnitřní ani vnější, prý zdravá čilá (až moc). Na RTG kvůli snůšce zatím nejdeme, nevypadá plná ani na omak. Zdokonalila jsem jí ještě více terko, aby se jí tam líbilo, nepomohlo.
Děkuji za případné rady.

Předmět Autor Datum
Primárně popište podmínky chovu (velikost tera, teploty, substrát, vlhkost, použité světla...) a při…
Elaphka 04.01.2017 20:08
Elaphka
Terko vel.: 100x80x60, teplota: vyhřívací místo - ke 40 st., jinak 23-30 st., odvětrání dole větřáče…
Veronikas 05.01.2017 10:20
Veronikas
Lorinka fotky
Veronikas 05.01.2017 10:29
Veronikas
Mno legoš čuchnul ke svobodě, tak chce ven. Na tom není nic divného. Neodpustím si - terárko by mělo…
MadMike 08.01.2017 09:03
MadMike
To se jí nedivím také, že by byla raději venku, ale že by kvůli tomu nežrala už tak dlouho? Budu zno…
Veronikas 09.01.2017 13:02
Veronikas
Jen mě tak napadlo - tím stářím 1,5 roku jste si jisti? Z fotek to teda nevypadá, ale ono se to hroz…
MadMike 09.01.2017 16:08
MadMike
My jsme nedávno řešily folikulární stázi u agamy vousaté. Šlo o dvouletou samostatně chovanou samičk…
JulieN 09.01.2017 18:07
JulieN
Folikulární stáze a zadržené snášky jsme řešili u většiny samic, které k nám přišly. Vono lidi jak j…
MadMike 10.01.2017 16:38
MadMike
Tak a záhada je vyřešena. I když je samičce POUZE 15-18 měsíců, a dokonce i veterinářovi připadala h…
Veronikas 10.01.2017 15:29
Veronikas
I když je samičce POUZE 15-18 měsíců Vy jste toho leguána viděli vylézat z vajíčka? ;-) Ta samice b…
MadMike 10.01.2017 16:43
MadMike
Ach tak. Já jsem pochopila, že máte názor, že vypadá spíše jako mladší jedinec. Je z dovozu, takže b…
Veronikas 10.01.2017 17:49
Veronikas
Držím moc palce, aby operace dobře dopadla! Záleží prý hlavně na stavu jedince před operací. Naše ag…
JulieN 10.01.2017 19:37
JulieN
nevím jak je vysoká neúspěšnost tohoto zákroku Záleží striktně na veterináři. Leguán je v dobrém st…
MadMike... 11.01.2017 07:39
MadMike...
JulieN - děkuji Vám za podporu :). Dnes nová šokující zpráva před operací. Vše je zase úplně jinak.… poslední
Veronikas 11.01.2017 18:15
Veronikas

Terko vel.: 100x80x60, teplota: vyhřívací místo - ke 40 st., jinak 23-30 st., odvětrání dole větřáček z PC a nahoře mřížka malá, vlhkost 60 a více. Žárovky: výhřevná - keramická 75w, na světlo a uvb dlouhá rok stará 6% 24w a 4h doosvětluji uvb reptile 150 25w.
Jak jsem psala, když jí otevřu okamžitě na mě skočí. Pokud ji hládím, vydrží na mě dlouho se zavřenýma očima, leží, když přestanu má potřebu po mě šplhat nahoru dolů jak potrefená.
Obávám se, že to se jí po 4 měsících přestalo líbit v terku a chce víc, svobodu jenom. Ale že by tohle měla spojené s nežráním již tak dlouhou dobu? Hleděla jsem jí do tlamičky zda tam nemá výrazné zbarvení - zánet třeba, nezahlídla jsem, ale často polyká naprázdno a přemílá jazyk jakoby měla žvýkačku (nevím jak víc to popsat).
foto - na jedné je focená v terku ve stresu z foťáku.

Mno legoš čuchnul ke svobodě, tak chce ven. Na tom není nic divného. Neodpustím si - terárko by mělo být koncipované tak, že leguán, při slunění na vyhřívací větvi by měl být min. ve výšce vašich očí (když stojíte). Takto to podle fotky vypadá, že se k terárku musíte ještě ohýbat - to se těm zvířatům fakt nelíbí. Za druhé to máte nějakou lampu položenou na větvích? uprostřed terária? Pryč s tím! Normálně bych to terárko položil na nějakou skříňku, aby bylo výš.

To se jí nedivím také, že by byla raději venku, ale že by kvůli tomu nežrala už tak dlouho? Budu znovu hledat pomoc u veterináře, třeba se už něco zjistí.
Lampa uprostřed je nepoužívaná, pryč půjde, ale s pomocí kutila.
Terárko je dané na skříni, asi to špatně vypadá na fotce. Větev je zhruba ve výšce od země 160cm, tak pro moji úroveň výškovou.
Děkuji za odpověď.

Jen mě tak napadlo - tím stářím 1,5 roku jste si jisti? Z fotek to teda nevypadá, ale ono se to hrozně těžce odhaduje a to i na omak - folikulární stáze. Ale 1,5 roční, soliterně chované zvíře by mělo být ještě v klidu (je na to brzo). Nebo ji prohmatával přímo veterinář?
S tou veterinou bych byl opatrnej a netahal ji tam často, ono to může udělat víc nepořádku než užitku a to i ze zdravotního hlediska (stres-nemoc), ale radit Vám nechoďte k veterináři, to je samozřejmě blbost.
Jestli jsou ty fotky aktuální, leguán je rozhodně v dobré kondici, i výživové. Tak myslim hlavně se tím moc nestresovat.

My jsme nedávno řešily folikulární stázi u agamy vousaté. Šlo o dvouletou samostatně chovanou samičku v dobré kondici. Projevila se nejdřív nežravostí, pak rychlým hubnutím, žízní, nakonec zvracení, průjem, apatie. Agama ale nebyla neklidná, neběhala, nehrabala, nic. Veterinář to poznal přeběžně pohmatem a pak definitivně na rentgenu. Agamu operoval a zachránil, i když jsme přišli pozdě. Jak Vašeho leguána vyšetřovali?

Folikulární stáze a zadržené snášky jsme řešili u většiny samic, které k nám přišly. Vono lidi jak jim to přestalo žrát a nechtělo se jim utrácet za veterináře, tak se samo snažili těch zvířat zbavit. Nevím jestli si vzpomenu na všechny, bylo jich asi 8 (druhu Iguana iguana), co se mi vybavuje. Vyšetření samozřejmě pomocí RTG, to jinak nezjistíte (na sonu taky, ale tady je asi lepší "fotka").

Tak a záhada je vyřešena. I když je samičce POUZE 15-18 měsíců, a dokonce i veterinářovi připadala hubená (proto se nepouštěl před týdnem do RTG), tak má v sobě 10 velikých vajec, které jí zabírají snad 1/3 jejího těla. I když nehrabala nikde dole na zemi a břicho má u zadních nohou občas úplně propadlé, tak stejně je diagnóza taková. Na její pánev jsou moc veliká. Zítra jde na otevření, tak snad se vše zvládne bez komplikací.
Prolezla jsem tolik textů ohledně tohoto problému, ale nikde jsem nenašla, že by se samičce již tak brzi vytvořily vajíčka. Mám doma asi zvláštního tvora nebo už fakt nevím :D.

I když je samičce POUZE 15-18 měsíců

Vy jste toho leguána viděli vylézat z vajíčka? ;-) Ta samice bude podle mě starší proto jsem se ptal, zda jste si jisti věkem. I kdyby nebyla, není to v podstatě nic zas tak neuvěřitelného. Pokud se má "moc" dobře, může pohlavně dospět i dříve než je obvyklé. Jestli nechcete leguány množit, nechte ji rovnou vykastrovat (což se většinou dělá zároveň, pokud to není vzácné chovné zvíře) - ušetří to Vám i té leguánici mnoho problémů do budoucna.

Ach tak. Já jsem pochopila, že máte názor, že vypadá spíše jako mladší jedinec. Je z dovozu, takže bohužel, vše díky odhadům prodejce. Ale jsou to jenom spekulace, kdoví no. Snažila jsem se ji i nějak porovnávat s ostatníma podle fotek z netu.
Děkuji za tuhle důležitou informaci, že může dospívat i dříve, pokud je v zajetí, to jsem se nikde nedočetla :).
Ano, už jsem se domluvila, že raději i kastrace, ať se jí to nevrací a nejsou pak popřípadě problémy s nechanými pohlavními orgány. Četla jsem zkušenost chovatele, že po kastraci je možná změna chování, tak jsem také zvědavá. Ale hlavně, aby se teď vše zadařilo s tou operací, nevím jak je vysoká neúspěšnost tohoto zákroku.

Držím moc palce, aby operace dobře dopadla! Záleží prý hlavně na stavu jedince před operací. Naše agama už byla úplně špatná a nakonec to také zvládla. Tak leguánka snad také dopadne dobře. Dejte pak vědět.

Po operaci pro ni budete potřebovat nějaké karanténní terárko, nám doporučili jen noviny nebo čistou látku, nenechávat žrádlo ani vodu bez dozoru, aby se v tom nevymáchala rána.

Jinak ke změně chování: agamu jsme po návratu skoro nepoznávali, byla vystresovaná, bála se ruky, utíkala se hned schovat, atd. Ale to nebylo kastrací, spíš podle mě velkým stresem z nemocnice a cizích lidí. Když jsem jí čistila terárko a dala jí na chviličku do přepravního boxu, ve kterém jsme ji vezli na veterinu a zpět, tak se chudák strašně vyděsila. Ale po cca měsíci se zklidnila, teď žádné změny nepozorujeme. Samozřejmě, že u leguánů to může být jiné.

nevím jak je vysoká neúspěšnost tohoto zákroku

Záleží striktně na veterináři. Leguán je v dobrém stavu, zjistili jste to myslím dostatečně brzy, u dobrého doktora by musela nastat nějaká vážná nečekaná komplikace, aby to ten leguán nezvládl. Ta zvířata se z toho pak dostávají rychle. Hlavně důkladná čistota pooperační ubikace/terária, jak už tu bylo psáno. Bude také nutné docházet alespoň 5 dní na injekce antibiotik - to už záleží na veterináři.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru