Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Krajta vrtí ocasem?

Dobrý den, mám zvláštní zážitek a nikde jsem o tom informace nevyčetla. Mám krajtu tmavou, je to poměrně mazlík, ráda je venku, ráda na ruce. Dnes když prozkoumávala zem apod. tak chvíli se zastavila a konečkem ocasu ( asi posledních 5 cm) kmitala zlehka jako pes když vrtí ocasem ( akorát o něco pomaleji). Zajímalo by mě čím to je nebo co tím snad chtěla vyjádřit? Nebyla agresivní nebo podobně, byla naprosto v klidu kolem nás, udělala to 2x-3x. Nikde jsem opravdu nenašla ani zmíňku o tomto chování.
Předem děkuji za odpovědí nebo podobné zkušenosti:)

Předmět Autor Datum
U tmavek jsem o tom neslyšel, ale ramsayiky mi to dělají vzrušením, když jsou opravdu hladový.
Josefek 06.01.2017 22:33
Josefek
Maše to dělají, když jsou nasrané. To že se nechovala agresivně neznamená, že není nasraná. Tmavky j…
V.R. 07.01.2017 09:10
V.R.
Děkuji za reakci, již mám dva názory - hlad a nasranost. Ujeté by to mělo být z jakého důvodu? To že…
Valiei 07.01.2017 17:19
Valiei
https://www.facebook.com/josef.klir/videos/vb.1000 02191173731/999583496791347/?type=3 Snad Vám to v…
Josefek 07.01.2017 18:15
Josefek
nelze
Valiei 07.01.2017 18:47
Valiei
Cože? Mám to chápat tak, že srovnáváte psa s hadem? No tak to potěš koště, za pár let vás s tou vaší…
V.R. 09.01.2017 10:12
V.R.
Přesně. Hadi nejsou od přírody společenská zvířata, takže se jim logicky nevyvinula "schopnost" cíti…
Illuminaughty 09.01.2017 13:53
Illuminaughty
Stále mi nikdo nezodpověděl dotaz, neptala jsem se na to, jak berete hady, ptala jsem se na to, co z…
Valiei 09.01.2017 16:59
Valiei
V.R. Nejsem idiot, vím, že je to stále "divoké zvíře" ani u psa nikdy nevíte kdy mu může hrábnout a…
Valiei 09.01.2017 17:08
Valiei
Hadi se povahou a "gestikulací" jeden od druhého liší, takže pokud si nepřečteme krajtiny myšlenky,…
Illuminaughty 09.01.2017 17:26
Illuminaughty
Děkuji, přesně to jsem chtěla. Odpověděl ste mi hezky a porozumitelně. Napětí nebo neklid, jen o tod…
Valiei 09.01.2017 17:35
Valiei
Tak by mne zajímalo co vás vede k ignoraci slov tisíců pro jednoho...zda jsou za tím zkušenosti, neb…
Valiei 09.01.2017 17:37
Valiei
Je pravda, že lidé se mohou mýlit. Bez ohledu na množství těch kteří říkají to, nebo ono. Ono je důl…
Illuminaughty 09.01.2017 18:03
Illuminaughty
Vidím, že tu zde pletete stále chov na volno, já ale nepsala nic o tom, že ji tak chovám nebo chovat…
Valiei 09.01.2017 18:16
Valiei
Ano, vím, že jste neřekla, že ji tak chováte. Jen na to přišla řeč, tak jsem okrajově zmínila, proč…
Illuminaughty 09.01.2017 18:21
Illuminaughty
Beru na vědomí:)
Valiei 09.01.2017 18:27
Valiei
Ohledně významu vrtění ocasem jsem vám odpověděla hned v mém prvním příspěvku. A já rozhodně nesoudí…
V.R. 09.01.2017 20:11
V.R.
Našla jsem pouze jeden web, kde pán vypisuje své vlastní zkušenosti s tmavkami a je to vypsáno opra…
Epanterias 09.01.2017 17:59
Epanterias
O hadí pubertě jsem tam pokud vím nic nečetla:)
Valiei 09.01.2017 18:15
Valiei
Dobrý den, nevím na kolik to pomůže, ale můj gekončík noční takhle vrtí s konečkem ocasu když se chy…
Ondri22 07.01.2017 22:25
Ondri22
Zajímavé, děkuji za odpověď :)
Valiei 09.01.2017 17:12
Valiei
Při vzrušení takto reaguje spousta druhů živočichů. Včetně psů. :-D
MadMike 08.01.2017 08:55
MadMike
Neříkám nic :-D:-D:-D
josefekjinde 08.01.2017 09:35
josefekjinde
Neptala bych se kdyby to bylo běžné, udělala to poprvé za rok co ji mám a nikde jsem o tom nic nevyč…
Valiei 08.01.2017 10:00
Valiei
Obecně to dělají guttaty a korálovky když se cítí ohrožené. "Imitují" tím tak chování chřestýše a je…
Araneus 84 10.01.2017 10:28
Araneus 84
Co se týče toho ocasu, opravdu to živočichové dělají převážně při pocitu ohrožení nebo vzrušení. Něk… poslední
Ondri22 10.01.2017 23:51
Ondri22

Maše to dělají, když jsou nasrané. To že se nechovala agresivně neznamená, že není nasraná. Tmavky jsou kliďasi a vyprovokovat je k útoku dá zabrat. Ale nervozita a přinasrání jde někdy poznat podle toho ocasu.
Jinak teda říkat o tmavce, že je mazlík, že je ráda na ruce a venku je trochu ujeté. Stejně jako u každého jiného hada ale u tmavky tím spíš, že z ní vyroste atomové hovado, co se vám kludně a bez výčitek zakousne do hlavy, když to uzná za vhodné.
A pouštět jí po zemi je taky super nápad z hlediska podchlazení...

Děkuji za reakci, již mám dva názory - hlad a nasranost. Ujeté by to mělo být z jakého důvodu? To že si lidi kupují zvířata na okrasu a frajeřinu neznamená, že to tak má být. Každé zvíře je nevyspitatelné a i tak s nimi lidé spí, tráví čas, etc. proč né s hadem? Kolik je zemí a rodin a lidí co mají x krajt po baráku a je to v klidu, hadi jsou zvyklí být volně a nedělají problémy, jsou na peřinách, polštářích apod. O podchlazení bych se taktéž nebála, jelikož nebyla na zemi dlouho + byla ve vytopeném pokoji na koberci.

Cože? Mám to chápat tak, že srovnáváte psa s hadem? No tak to potěš koště, za pár let vás s tou vaší mazlící tmavkou chci vidět (pokud jí pořádně krmíte)...Až bude mít ta vaše hodná a zvyklá krajta 50 kg a jednoho dne si usmyslí, že by třeba váš potomek, pes nebo kočka mohl být dobrý oběd, nebo se na vás pekelně nasere, tak si o tom vašem názoru, že jsou hadi zvyklí spát v peřinách promluvíme ;-) Věřte mi, že moc dobře vím, co umí dospělá tmavka. I dokonale hodná, používaná k ukázkám pro děti třeba na dětských dnech. Jde to, samozřejmě, ale člověk furt musí myslet na to, že je to had a nemá city ani vztah k majiteli, když na to zapomenete, tak máte dříve nebo později zaděláno na průser. Naše samice měla 70 kg, jezdili jsme s ní na ukázky i do mateřských školek, ale nikdy by nás nenapadlo jí brát jako mazlíka (měla jméno a třeba jsme na ní i šišlali:-)) ale nikdy v žádném případě bych jí k hlavě nedala svou hlavu a nesáhla bych na ní v určitých fázích. Ráda bych vám sem přidala fotky, jak dokázala partnera dorvat, když si zrovna řekla, že je nasraná a že jí prudíme. A to si jinak nechala i otvírat hubu a ukazovat dětem zuby. Prostě to zvíře nepolidšťujte a nepodceňujte...
A jste si jistá, že i ve vytopeném pokoji na koberci máte nějakých těch potřebných alespoň 25°C, nebo lépe tak 27°C? ˇPochybuju...a při nějakých klasických pokojových 22 - 23 stupních jí tím akorát podchlazujete.

Přesně. Hadi nejsou od přírody společenská zvířata, takže se jim logicky nevyvinula "schopnost" cítit náklonnost, přátelství a lásku. To že na potkání nekoušou neznamená, že nás mají rádi. Oni jsou hadi celkově tak trochu trdla - viz případy, kdy potkan zapomenutý v terku dohryže hada, který zrovna nemá chuť k jídlu...a had ho nezlikviduje, i když by to pro něj fyzicky nebyl problém. To rozhodně neznamená, že potkana miluje natolik, až se pro něj obětuje.
Nechat si hady volně šmejdit po bytě je blbost - nikdy tam nebudou mít ideální podmínky pro život. Menší navíc mohou někam zalézt, nebo na ně člověk ve spěchu šlápne. Větší...kdokoli si nechá na volno dospělou tmavku, si koleduje o průser. Had ani nemusí být nasraný, stačí že má hlad a zareaguje na pohyb v jeho blízkosti. A kousance od nich rozhodně nejsou žádná prdel.

Ale je mi jasné, jak fungují slova na "odvážné" neopatrné. Takže si dovolím drobnou ilustraci, co velká krajta dokáže (majitel ji předtím měl několik let, kdy se ani jednou nepokusila kousnout)

http://s26.postimg.org/mov7n5lh5/IMG_0374_Copy.jpg
http://s26.postimg.org/90am7s06x/IMG_0373_Copy.jpg

Stále mi nikdo nezodpověděl dotaz, neptala jsem se na to, jak berete hady, ptala jsem se na to, co znamená to jak vrtí ocáskem nebo zda někdo něco podobného zažil. Máte právo vypsat svůj názor to ano, ale já se ptala na něco zcela jiného, neznáte odpověď, neodpovídejte, děkuji.

V.R.
Nejsem idiot, vím, že je to stále "divoké zvíře" ani u psa nikdy nevíte kdy mu může hrábnout a něco se posere, tak samo u koně i jiného. Jo, krajta je trochu jiný kalibr, ale i tak. Viděla jsem co jsem viděla, krajty po celém baráku naprosto v klidu, přesně jak jsem napsala, v peřinách a na polštářích. To, že vy jste to neviděla neznamená, že to není pravda:) Může být, lidi si ochočují různá zvířata od šelem až k pavoukům, vy ste to nesvedla? Tak to určitě nejde, že?
Netvrdím, že já to svedu, ale po všem co jsem pročetla na tomhle fóru a jinde, reakce lidí na hady a brání je jako mazlíčku, tak o to víc vím, že nemám ráda lidi. Našla jsem pouze jeden web, kde pán vypisuje své vlastní zkušenosti s tmavkami a je to vypsáno opravdu z vlastních zkušeností a zážitků, ale marně vám něco vysvětlovat:)

Hadi se povahou a "gestikulací" jeden od druhého liší, takže pokud si nepřečteme krajtiny myšlenky, nemůžeme s jistotou vědět, proč kroutí ocasem. Několik hadů mi to dělalo a většinou to bylo při napětí a/nebo neklidu...ať už způsobeném očekáváním kořisti, páření, nebo strachem, popřípadě podrážděním. Jinak než z kontextu na to asi nepřijdete ^^

Ohledně možností a bezpečnosti volného chovu to bylo jen takové varování vzhledem k bezpečnosti...vaší i zvířete. Netvrdím, že to nemůže fungovat. Když si vsadím loterii, taky se může stát, že vyhraju miliony...nebo že nedostanu rakovinu, když budu kouřit tři krabičky denně. Míra rizika, že nic nevyhraju, onemocním a obdržím pár kousanců je ale v těchto případech značná a nestojí mi za možné "zisky". Proto bych osobně nic z toho nedělala.

Jen tak ze zvědavosti, jaké jsou vaše zkušenostmi s chovem hadů? Vaše vlastní, ne co máte načteno. Protože to poslední, co jste napsala zní, jako že věříte jednomu člověku který tvrdí něco, co se vám líbí, navzdory tomu že všichni ostatní chovatelé tvrdí opak. Tak by mne zajímalo co vás vede k ignoraci slov tisíců pro jednoho...zda jsou za tím zkušenosti, nebo přání, aby to byla pravda...

Děkuji, přesně to jsem chtěla. Odpověděl ste mi hezky a porozumitelně. Napětí nebo neklid, jen o todle mi šlo, nic víc opravdu:)
Nevěřím jednomu člověku, pročetla jsem toho víc než jsem schopna říci. Ať už tady nebo na internetu českém i anglickém.
Netvrdím, že je to správné a bezpečné (i když třeba může být kdo ví), ale že se tak dá normálně fungovat.
Nejsem nejzkušenější, ale jsem normální rozumný člověk, srovnávám spousty názorů, spousty zkušeností, nechytám se jednoho. Lidi nemám ráda obecně už delší dobu, jen vidím jak tady každý reaguje hned negativně. To máte tak jak je negativní postoj vůči Staffordům a Pitbullům. Jsou takoví, kteří milují děti, nikdy neublíží, nic. Ale lidi je berou jako dravé život ohrožující bestie. Přičemž i německý ovčák, jezevčík i s prominutím blbá čivava se dokáže nasrat a pokousat. Zvíře jako zvíře.
Jasně, že nikdy nepředhodím krajtu před dítě, či zvíře. Stále má své pudy.
Každopádně, konečně děkuji za normální a rozumnou odpověď.

Tak by mne zajímalo co vás vede k ignoraci slov tisíců pro jednoho...zda jsou za tím zkušenosti, nebo přání, aby to byla pravda...
Jasně, každý chovatel by si asi přál, aby to byla pravda, ale je mi jasné, že není.
Protože i tisíce se může mýlit. Lidé obecně jsou ovce, drží se toho co se drží jiní a nabalují se na to další. Pak se najde jeden, který má třeba pravdu a ví víc než ostatní, ale ty tisíce ho převálcují jen protože jich je tolik.

Je pravda, že lidé se mohou mýlit. Bez ohledu na množství těch kteří říkají to, nebo ono. Ono je důležité zaměřit se na to PROČ se říká to, nebo ono - co přesně leží za tím, co lidé říkají, z čeho vycházejí. To, že se většina může mýlit totiž tak nějak neznamená, že se mýlit musí...
Jestli ze zavedených norem, nebo z doložitelných faktů. A pokud jde o "normy", tak zda jsou alespoň ty podloženy fakty.

V této situaci bych se tedy zaměřila na to, jak takový had a jeho uvažování funguje. Rozhodně bych je nesrovnávala se psy. Na rozdíl od hada má pes poměrně slušnou inteligenci...spoustě věcí je tedy možné ho naučit, mnoho mu vysvětlit. Had je ze značné části sbírkou pudů a instinktů (což je vlastně i ten pes...a člověk - emoce jsou v podstatě instinkty), chybí mu ale dostatečná schopnost racionálně uvažovat, zda je vhodné na pudový impuls reagovat, nebo ne. Pokud se naštve pes, nebo člověk, dokáží se ovládat a nezaútočit. Když se naštve had, bude kousat.
V tom je ten největší (a vlastně jediný) problém s považováním hadů za mazlíčky...jsou příliš hloupí a jejich povaha/osobnost se při kontaktu s vámi prakticky nezmění. Jejich schopnost učit se a "rozvíjet" je velmi omezená.

Jestli to chcete riskovat je samozřejmě nakonec na vás...dokud z toho nebude další článek na Rakovinkách, který lidem jen přidá na už tak nemalé nechuti k chovatelům hadů a hadům samotným. Dospělá tmavka dokáže zabít dospělého člověka. A rozhodně má více síly, než takový člověk.
S chovem na volno je ještě problém v tom, že málokdo má doma vhodnou teplotu a vlhkost. Většinou by hadovi byla zima...což by je vlastně uklidnilo. Podchlazení hadi jsou poměrně letargičtí...ale na zdraví jim to rozhodně nepřidá.

Ohledně významu vrtění ocasem jsem vám odpověděla hned v mém prvním příspěvku. A já rozhodně nesoudím z toho, co jsem kde četla. S jistotou vám mohu říct, že s velkými hady mám rozhodně víc zkušeností než vy, takže mluvím dle svých zážitků. Ne keců vyčtených na netu. Tmavky jsou úžasně klidní a flegmatičtí hadi, nechají si líbit hrozně moc bez náznaků agrese, což mnohé lidi vede k tomu, že je berou jako mazlíky a mají pocit, že je jejich had má rád. Nemá.
Jen ze svých zkušeností jsem třeba viděla malou, ani ne 20 kg tmavku, která vyrazila dveře od skříně jen tím, že se trochu opřela. Viděla jsem mřížku váhy zhruba 20 kg, která sežrala dospělou slepici napříč a jen silou polykacích svalů jí při polykání zlomila páteř. Vím jak těžké je jen přenést z bodu A do bodu B tmavku, co má 70 kg a taky vím, že od váhy 50kg nahoru už v případě útoku můžete jen pasivně doufat, že si to ten had rozmyslí, protože s ním nic nesvedete. Ale taky jsem viděla tmavku, co k sobě nechala přitulit 15 dětí ze školky (které by za jiných okolností dokázala sežrat), které jí poslouchaly, jestli uslyší srdíčko. Tmavku, co si nechala otvírat hubu, aby lidi viděli zuby a několik hodin se s ní mohli lidé fotografovat, aniž by hnula brvou. Ale i přes to jsme nikdy nepřestali hlídat určité věci (nepouštět lidi k hlavě hada atp.) a nikdy jsme si nikdo nedovolili se k ní sklonit běžným způsobem (nejdříve hlavou), ale vždy jsme k ní šli v první řadě ramenem/rukou. Protože i když byla milionová, dokázala po člověku vylítnout. U malého háděte je to sranda, u velkého zvířete jde o život, když na to jde člověk blbě.
To jen tolik k možnosti "ochočení", síle těch zvířat a důvěře :-)

Obecně to dělají guttaty a korálovky když se cítí ohrožené. "Imitují" tím tak chování chřestýše a jeho vrtění ocasem, což má útočníka odradit.
Ano, tmavky nemají s chřestýši původní společný biotop (amerika vs Indie) a je tedy nepravděpodobné, že se tím tak snaží rovněž chřestýše napodobit, nicméně stejně bych se přikláněl k tomu, že je to gesto dělané při pocitu ohrožení.

"Může být, lidi si ochočují různá zvířata od šelem až k pavoukům, vy ste to nesvedla? "
Ochočený pavouk ? Chovám pavouky a štíry už přes 15 let a s termínem "ochočený pavouk" jsem se teda nesetkal. Zrovnatak by mohl člověk tvrdit, že si ochočil žížalu...:puff:
Bezobratlý chovaný celý život v klidných podmínkách s nulovou/minimální mírou stresu, který tak následně na případné ohrožení (chovatelova ruka) nereaguje podrážděně, nýbrž ukolébaný dlouhodobým klidem to nechá bez reakce, NENÍ ochočené.

Co se týče toho ocasu, opravdu to živočichové dělají převážně při pocitu ohrožení nebo vzrušení. Některé druhy (smrtonoš zmijí aj.) tímto lákají svoji kořist, která si myslí, že jde o chutného červa či něco podobného. Většina druhů ale vrtí ocasem z důvodů odvedení predátorovy pozornosti od zranitelné hlavy. Je to stejný typ reakce, jako když had leze ocasem na před. Pokud se totiž predátor orientuje hlavně nebo alespoň z části svým zrakem, většinou nejvýrazněji reaguje na pohyb vrtícího se ocasu místo na nehybnou hlavu a při útoku dá přednost jemu. To hada na rozdíl od útoku na hlavu nezabije a dá mu to možnost se bránit kousnutím a následně utéct. Tím narážím na napodobování chřestýše u guttaty a korálovky. Tyto druhy to dělají pro odvedení pozornosti od zranitelných partií. Ona korálovka už navíc napodobuje jiného jedovatého hada, korálovce. To je její ochrana před predátory.

A co se týče debaty ohledně toho, zda lze srovnávat hada se psem :), tak opravdu nelze. Když se podíváte na mozek hada a psa, zjistíte, že kromě jiné velikosti mozku vzhledem k rozměrům těla zvířete (tento poměr se bere jako orientační měřítko inteligence)(u hada je mozek v tomto poměru podstatně menší) má had úplně jinak vyvinuté jednotlivé laloky mozku. U hada jsou značně rozvinuté laloky pro zpracování smyslových vjemů, zvláště pak čichu. Šedá kůra mozková je ale jen velmi málo vyvinutá (na rozdíl od psa nebo nás). Jelikož tato část mozku zodpovídá za vyšší kognitivní funkce včetně složitějších emocí, jako je láska nebo schopnost mít k něčemu/někomu citové pouto, je jasné, že had vás jako pána opravdu nikdy brát nebude a záleží jenom na tom, jaký jednoduchý povel v podobě instinktu mu v hlavě zrovna sepne. Navíc schopností vytvořit si pouto oplývají pouze druhy, u kterých se rodiče starají o mladé. Fixace na matku je totiž zásadní pro přežití mláďat. U jiných druhů by to nemělo smysl, takže se u nich tato schopnost nikdy nevyvinula (sem patří i hadi). Tohle není o zkušenosti chovatele, to je prostě biologický fakt a nic se na tom nedá změnit :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru