Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chov Dubií a úmrtnost

Dobrý den,

Snažím se pro Chameleona Jemenského chovat i hmyz. Po načtení diskusí jsem zvolil Blaptica Dubia s tím že jsem koupil asi 100-120 dospělců a začal s chovem. Vím že to trvá než se rozjedou a tak krmím normálně jiným menším hmyzem mimo chov, ale zpět k těm dospělcům:

Chov je v neprůhledném žlutém plastovém boxu cca 30*20*20cm s platy od vajec s děrovaným víkem. Na dně je papírová utěrka aby se případně otočili. Hygiena v chovu dle doporučení, krmím chlebem, jablky a hlavně granulemi pro kočky. Granule mizí brutálním tempem. Box je na teráriu a teplota se pohybuje 26-30 přes den a klesá na 20 v noci. Hygienu se snažím rozumně udržovat, každé dva dny kontroluji a doplňuji a jinak do toho nesahám. Mám je asi 3 týdny a každou kontrolu najdu 1-3 mrtvé. Myslel jsem že je to novým příbytkem, ale počet mrtvolek se nemění. Leží vždy na zádech a občas ještě trhavě pohybují nohama. Jídla mají dost, roztoče nevidím, v chovu je sucho a vždy mají něco s vodou jako je jablko nebo okurka. Taky se mi už rozmnožili, nevím jak moc, ale pod utěrkou běhají nějaké nymfy a viděl jsem samostatně ocílku. Jenže to jistě bylo započaté ještě od původního chovatele. Doplnil jsem to teď deseti kousky před posledním svlekem, abych částečně kompenzoval ztráty, ale takhle mi asi posupně vymřou. Chci se tedy zeptat, je tohle přirozená mortalita třeba stářím a nebo co dělám špatně?

Jinak co mám vedle úplně malé a pak střední 10-15mm, které krmím stejně, tak ti prakticky neumírají. Po týdnu zemře třeba jeden, ale většinou ani to ne.

Předem díky
Honza

Předmět Autor Datum
Jak uz jste sam nadnesl, vypada to spis na problem se starim a ano, postupne zcela jiste vymrou. Por…
.JaBula. 18.01.2017 17:42
.JaBula.
Ano, myslel jsem ooteku, omlouvám se :) Mám v jiné nádobě i nějaké nymfy různého stáří na krmení a… poslední
Vigomat 19.01.2017 09:15
Vigomat

Jak uz jste sam nadnesl, vypada to spis na problem se starim a ano, postupne zcela jiste vymrou. Poridil jste jednu vekovou sortu, tudiz se neco takoveho da predpokladat.
Pokud osobne zakladam novou kolonii, vzdy preferuji vytvorit ji z nymf ruzneho stari, aby nova kolonie bezela kontinualne. Nymfy se i lepe adaptuji na nove prostredi, maji na to delsi dobu a hlavne - clovek vi, ze nejde o stare jedince. Pokud byla na dne samostatna "ocílka" (predpokladam, ze mate na mysli ooteku), vyhodte ji, nic ze z ni nevylihne. Pokud ji samice pustila, je s ni amen.
A co dal? Pokusit se udelat prvni generaci (to je vzdy nejkrusnejsi) a pokud budou podminky vyhovujici, melo by se to rozjet v te nasledujici. Tim, jak budou samice rodit postupne a nekolikrat (pokud nejsou prestarle) se vytvori i ten potrebny vekovy gradient a ono to pujde ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru