Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Terárium-lišta na posuvná skla ?

Ahoj všem teraristům. Mám tímto dotaz ohledně systému posuvných lišt do velkého terária. Stavím terárium o rozměrech 130(š)x70(h)x220cm(v). Do čelní stěny chci posuvná skla, rozměr otvoru na skla v čelní stěně je 1m šíře a výška po předělení bude 150 cm, z toho mi vychází tedy 2 protiběžná skla rozměru cca 53x150cm, tloušťka skla asi 6mm, takže počítám váhu jedné tabule asi 12 kg, zátěž spodní lišty tedy max 25 kg. Standartní lišty co se prodávají jsou plastové, což si myslím, že by u této výšky a váhy skla nefungovalo. Dále je na netu v prodeji hliníková lišta Durus, která má do spodní lišty jako vložku kluzký plast. Fyzicky v prodeji jsem to nikde v prodejnách nenašel, jen internet a to v prodeji v délce 2,5 m, což je ni k ničemu, potřebuji 1 metr dolu a nahoru.
Tak mám tímto dotaz, jestli máte podobné skla(váhově) a např., vám fungují v plastových lištách, nebo jestli máme hliníkové s těmi kluznými plasty, nebo je to celé nesmysl,a skla o této váze šoupat nepůjdou ?? Systém pojezdový na kolečkách vychází cenově na cca 2500 Kč za metrmlišt, což je nesmyslně drahé. Tak tedy prosím o rady a nápady, děkuji velice.
pozn: přikládám pár foto ze stavby, :)

Předmět Autor Datum
Zrovna hliníkové lišty DURUS (http://www.kovani-nabytkove.eu/produkt/vitris-duru s-dolni-lista-na-po… poslední
Cadaverous 20.02.2017 12:08
Cadaverous

Zrovna hliníkové lišty DURUS (http://www.kovani-nabytkove.eu/produkt/vitris-duru s-dolni-lista-na-posuv-skla-6mm-posuv-na-sklo/?pro duktId=1090) jsem již využil pro jedno terárium pro zákazníka, který měl výslovné přání "železo a ne plast" a mohu je doporučit. Chce to ale přesně měřit dle jejich nákresu před řezáním skla.
Výjde to sice oproti plastu draho, ale musím uznat, že "kluzné vlastnosti" oproti plastovým obyčejným lištám jsou opravdu někde jinde. Pokud bych osazoval takto velká skla, tak bych nejspíše volil hliníkové lišty.
A to nejen z důvodu lepšího pojezdu, ale plastové lišty se rádi "odírají" o sklo a to ikdyž hrany skla mají tzv. sámek. Časem by se mohly skla prošoupat na dřevo. Sice by to trvalo opravdu dýl, ale teoreticky by se mohlo stát.
Nicméně cena je opravdu vysoká, ale kvalitou převyšují... ;)
Pro představu tady je náhled jak vypadá lišta v teráriu.

PS: Moc pěkné terárko. ;)

[3qRFm.jpg]

[sbjS6.jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru