Předmět Autor Datum
Ahoj, mám je teprve od dubna 2017, takže moc zkušeností zatím není a na nikoho dalšího jsem zatím ne…
Iva L. 12.05.2017 19:15
Iva L.
Ahoj, no zatím je nemám. Muzu poprosit nějaké fotky? I terária?
nimakr 12.05.2017 21:40
nimakr
Ahoj, já mám pod bodovkou kolem 30 °C, v nejchladnějším rohu 24 °C. Zatím je mám na lignocelu, velká…
Iva L. 14.05.2017 14:18
Iva L.
No jsou úžasný! Už mám par druhů a tyhle mě úplně dostali. Vlastně Kinixys všeobecně. Ale chci aby p…
nimakr 14.05.2017 19:10
nimakr
ono dávat jim živočišné nějak pravidelně nemá moc smysl, v přírodě to taky žerou když havěť vyleze.…
Aurifer. 22.05.2017 04:59
Aurifer.
Já je mám nějak od loňského léta, takže se závratnými zkušenostmi z chovu tohohle druhu taky honosit…
Aurifer. 13.05.2017 22:38
Aurifer.
Děkuji moc za odpověď. Chtěla jsem Vás kontaktovat přes Facebook. Zatím dělám tera, ale chci být při…
nimakr 14.05.2017 19:08
nimakr
S fotkama to je teď složitější, já na FB už asi 1/2 roku nebyla, z práce se na něj nedostanu a doma…
Aurifer. 22.05.2017 04:52
Aurifer.
Aurifer chtěla jsem se zeptat, jak velké ty Salmy máte? Dají se ještě někde koupit? Koupila jsem si… poslední
KatyŠ 25.07.2017 09:53
KatyŠ

Ahoj, já mám pod bodovkou kolem 30 °C, v nejchladnějším rohu 24 °C. Zatím je mám na lignocelu, velká miska s vodou, zelené krmení s malou složkou ovoce a na internetu jsem našla, že živou stravou krmit 2x týdně (někteří píšou 1x). Živé mi zatím nic nesežraly, ale jinak baští hezky.
Mám je právě z Aurifer zmiňovaného importu. Veterináře plánujeme příští týden. Želvy vesele pšíkají a bublají...
Jsou to fešandy ( a jeden fešák).

ono dávat jim živočišné nějak pravidelně nemá moc smysl, v přírodě to taky žerou když havěť vyleze. Takže stačí po dešti nasbírat slimejše a žížaly, nakrmit želvy a při dalším dešti zase. Ty moje se po živých slimácích a žížalách mohou utlouct.

Jinak s řešením toho pšíkání a bublání moc neotálet, u těch mých se to dost rychle horšilo.

Já je mám nějak od loňského léta, takže se závratnými zkušenostmi z chovu tohohle druhu taky honosit nemohu. Ale prosperují a rostou, takže jim způsob mého chovu asi vyhovuje. Podmínky bych srovnala asi s chovem K.belliana nebo třeba carbonárek. Mám je umístěné po jedné v Samlách, musela jsem je rozdělit, protože se mezi sebou řezaly. Ale to Kinixysky dělají dost obecně, vnitrodruhová agresivita je u nich běžná. Na dně mají vrstvu rašeliny s pískem a navrch hrabanku s listovkou, misku s vodou tak velkou, aby se do ní vešly - docela rády se koupou, 1 vlhčený úkryt. Lokální zdroj (bodovka) vyhřívající prostor pod na 40°C, jinak teplota 25-28°C + zdroj UV (Reptiglo). V zimě měly o něco chladněji. Ale ty zdroje světla moc nevyužívají, aktivují brzy z rána a navečer když už to nesvítí, jako ostatně většina Kinixysek. Střídám jim období vlhka a sucha. V zimě sušeji, jaro léto vlhčeji. Co se týče krmení tak nejsou vybíravé. Dobře žerou luční směsku, pampelišky, strouhanou mrkev, řepu, cukety, tykve atd, v zimě čínské zelí, rukolu, polníček, čekanku. Občas ovoce jako banán, jablka, na podzim mirabelky, švestky atd. Když zaprší tak šneky, slimáky, žížaly. Toho ovoce a živočišné složky se u nich člověk nemusí tolik bát jako u herbivorních druhů, Kinixysky jsou omnivorní.

Akorát co se týče zdraví u těch, co jsou teď dostupné - (asi všechno 1 zdroj z 1 loňského importu) - želvy jsem po aklimatizaci musela odčervit, páč z nich červi doslova lezli horem dolem. A u dvou 2 želv ze 4 asi měsíc po koupi začly respirační potíže (výtok z nosu, hvízdání, namáhavé dýcháni) které bylo potřeba řešit antibiotiky. V téhle době se taky vyhřívaly pod světly, ale od té doby už ne. Jinak od té doby už s nimi žádný problém nebyl. Taky na importové Kinixysky jsou docela klidné a v pohodě žerou z ruky.

Aurifer chtěla jsem se zeptat, jak velké ty Salmy máte? Dají se ještě někde koupit?
Koupila jsem si Kinixys, zatím jí mám v terárku. Jak dlouho je potřeba ji svítit? UvB a dosvit? Váhřevku momentálně nezapínám i tak má v terárku 30 i více stupňů. Nevíte jak dlouho se může cca aklimatizovat? Moc akční zatím není, spíš zalezlá v koutě a jen pokukuje, občas něco zobne, když jí to dám přímo k ní, tak se po nějaké době odhodlá a něco málo sní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru