Předmět Autor Datum
S podobnými dezinformacemi se bohužel setkávám i u mnoha pokročilejších teraristů, o zaměstnancích z…
krokodýl 31.05.2007 22:53
krokodýl
Bohužel takovéto publikace mají zřejmě neuvěřitelnou sílu. Mnoho lidí si ode mne každoročně odváží o…
KHor 01.06.2007 01:31
KHor
Cas nikomu davat nehodlam. Tady to maji, at si to prectou. Ted uz zbyvaji jen ti, co nemaji pristup…
Oslinka 01.06.2007 07:43
Oslinka
Souhlasím s Khorem " Bůh nás ochraňuj od podobných organizací.":x: Problém je v tom, umět si vybrat…
Hugo 01.06.2007 10:52
Hugo
TV-Růžovou zahradou. Tak pozor, na ordinaci mi nešahej :puff:
Georgij Gadjukin 01.06.2007 11:47
Georgij Gadjukin
Já vím ten pavouk :-D A všim sis že primář Hruška krmí motejly? Stíhám konec každý čtvrtek u :beer:…
Hugo 01.06.2007 11:59
Hugo
Co je na mem clanku spatne? Vsechno mam overene.
Oslinka 01.06.2007 12:15
Oslinka
Ovšem pokud někdo napíše knížku o chovu želv plnou nesmyslů, tak ho přece neomlouvá, že je to určené…
KatkaP 01.06.2007 13:31
KatkaP
Tvuj syn bude zelvar ;-) Za znamym, co chova dost druhu severoamerickych zelv, prisel nedavno ctyrle…
Oslinka 01.06.2007 14:26
Oslinka
Pane Bože ochraňuj nás od organizací, které by ve jménu čehokoliv cokoliv zabavovali. Ať jsou založe…
KHor 01.06.2007 09:41
KHor
No vidis. Sve informace si pro sebe nesetrim a akorat me tu kazdy zdupe. To to mam vydat knizne, aby…
Oslinka 01.06.2007 12:25
Oslinka
Z toho si nic nedělej, mě také nedávno "zdupala" na konf2.php jedna chovatelka a nakonec snad pochop…
KHor 01.06.2007 13:00
KHor
Nejstarsi cesky psanou knihu o zelvach mam od Szalayovych. Co se vydavalo pred tim?
Oslinka 01.06.2007 14:30
Oslinka
Ano tato kniha je přes 20, možná 30 let stará ale ve své době byla dobrá (dle dostupných možností).…
Hugo 01.06.2007 16:16
Hugo
Tak do této knížky jsem svého času také investoval celých 13,-Kčs. Pro základní orientaci stačí. Co… poslední
KHor 01.06.2007 16:29
KHor

Bohužel takovéto publikace mají zřejmě neuvěřitelnou sílu. Mnoho lidí si ode mne každoročně odváží odchovy želv. Přes to, že na vlastní oči vidí jakým způsobem se želvy chovají, čím se krmí, v jakém prostředí je jim nejlépe, není zvláštností, že za pár měsíců pošlou fotku, jakou to mají pěknou želvičku no a co nevidím, v koutě terárka hromadu salátu, rajče a to celé je vylepšené nějakými granulemi, prý vynikajícími protože byli drahé.
Asi to chce trpělivost a čas.

Cas nikomu davat nehodlam. Tady to maji, at si to prectou. Ted uz zbyvaji jen ti, co nemaji pristup na net nebo na netu nevyhledavaji informace o svem zvireti. Stve me, ze tu nemame tu uzitecnou organizaci, ktera zvire zabavi, pokud se o nej spatne staraji a neridi se podle spravnych care sheetu. ]:(

Souhlasím s Khorem " Bůh nás ochraňuj od podobných organizací.":x:
Problém je v tom, umět si vybrat zdroj informací Zmiňovanou knížku jsem nečetl a ani o tom netoužím, ale neodsuzoval bych hned autora a zamyslel se spíš na to, pro koho je určená - pro děti kterým je +-10let a složitější informace prostě nezvládnou. To že tam bude spoustu chyb asi bude pravda, ale ani Váš článek není bez chyb. Asi před rokem stav neší želvo-literatury kritizovala nějaká slečna na jiné diskuzi. Nakonec se rozhodla vydat vlastní genitální článek. Ve Fauně to vyšlo na pokračování a obsahem se to dá srovnat jen s TV-Růžovou zahradou.

Ovšem pokud někdo napíše knížku o chovu želv plnou nesmyslů, tak ho přece neomlouvá, že je to určené pro desetileté děti. Ty děti možná nezvládnou složitější informace, i když i o tom se dá pochybovat, ale správné informace se přece také dají napsat jednoduše. Tu knížku mám doma, doporučuje se v ní např. občasné krmení mletým masem a tvarohem. Napsat seznam skutečně vhodného krmení nebo seznam krmení nesprávného je přece úplně stejně složité. Mimochodem, i můj pětiletý syn si dokázal zapamatovat, co želvě dát může a co ne. Myslím, že než tahle knížka, byť pro děti, tak raději nic.

Tvuj syn bude zelvar ;-) Za znamym, co chova dost druhu severoamerickych zelv, prisel nedavno ctyrlety synek, ze by si taky pral mit v pokojicku akvarko s zelvikama. Kdyz se ho tata ptal, jaky druh by rad, tak odpovedel "ty hezky cerny se zlutyma teckama jako mas ty, tati" :-D Tak uz je z nej "chovatel", ma v akvarku nedavno vylihnuta mladatka.
http://img.photobucket.com/albums/v133/brakas/2007/ ahatchling0005.jpg neni roztomile? :-*

Vis, kdyby tu knihu napsal nejakej jouda, tak by se to jeste dalo pochopit. Ale v tomhle pripade... Mam sice knihu, kterou napsal take clovek ze zoo, je to pan Fritz Obst, ale ten cestoval po svete a jeho kniha je genialni. Nejvic se mi zalibil nakres prostredi, kde zije moje oblibena ctyrprsta. A pak tam je taky smutny obrazek siamskych ctyrprstych dvojcat :.(

Pane Bože ochraňuj nás od organizací, které by ve jménu čehokoliv cokoliv zabavovali. Ať jsou založené s jakkoliv dobrým úmyslem, z železnou pravidelností jsou za chvíli plné lidí, kterým jde o úplně jiné věci než pro jaké se organizace zakládala, nebo fanatiků, kteří nadělají víc škody než užitku. Máš horkou hlavu, i když tě chápu. Navíc mám pocit, že míříš vedle. Většina drobných chovatelů se snaží svému zvířeti, přesně podle dostupné literatury, snést první poslední a neváhají do pohodlí svého miláčka investovat značné prostředky, že mu spíš uškodí to není jejich vina ale vina autorů těch nesmyslů, potažmo i zkušených chovatelů, kteří si své poznatky šetří pro sebe, případně nemají trpělivost k neustálému přesvědčování. Pro mě zůstává nejhorší viník člověk, který nezodpovědně publikuje směs odposlouchaných pravd a nesmyslů, jen proto aby si polechtal ego.
Přes to, že s tebou v mnoha věcech souhlasím, nespoléhal bych až tak na tebou uvedené stránky. Ne vždy je to, co je psané anglicky případně německy, automaticky to nejlepší. Vždy to chce si vše vyzkoušet. Uvedené teploty jsou například dost nízké.
Jde-li ti opravdu o věc, sniž se k tomu, občas projet takové ty "estránky" týkající se této problematiky. Budeš překvapená kolik začínajících chovatelů je ochotno se poučit a dobré rady akceptovat, i když to někdy dá dřinu a je to dost otrava, psát o něčem pořád dokola, co bychom však pro želvy neudělali, že ano.

No vidis. Sve informace si pro sebe nesetrim a akorat me tu kazdy zdupe. To to mam vydat knizne, abys byl spokojenej? Sazet text umim, ale finance nemam. Na estranky chodim dost casto. Nedavno jsme tam bojovali s jednou 12ctkou, ktera chovala zelvu na zemi, nemela pro ni proste zadny obydli ani UV zareni. Mela stranky plne nesmyslu opsanych doslova z jinych estranek a z knizek od Wilkeho a Anderove. Tohle je dobre? Jeste si jako jine holcicky z estranek zarizuje zelvi poradnu. Co muze takovy maly dite poradit??
Odposlouchana pravda. Hm, a to si myslis, ze jsem v zivote nic nezkusila. Bavila jsem se s dost lidmi i mimo ty stranky. Takze to je dost podlozene mnoha zkusenostmi. Kdyz to nechci vykladat kazdymu zvlast dokola a napisu to, tak je to zas spatne.

Z toho si nic nedělej, mě také nedávno "zdupala" na konf2.php jedna chovatelka a nakonec snad pochopila o co jde. Myslím, že ty estránky je dobré občas projet a úplné blbosti uvést na pravou míru oni to časem vstřebají. Fakt je, že to chce pevné nervy, protože některé ty hlášky opravdu stojí za to.

Ano tato kniha je přes 20, možná 30 let stará ale ve své době byla dobrá (dle dostupných možností). Před ní nic spec. o želvách nebylo, ale byly tu knížky o teraristice, nebyl internet a nebyly lampy UVA a UVB a přesto tu byli dobří teraristé. Doba se mění a poznání jde dopředu a i to co ty píšeš bude za pár let zastaralé. Je jednoduché si přečíst pár diskuzí a pak udělat závěr, ale ono to není tak jednoduché. Už jsem tu někde zmiňoval, že co platí v Kalifornii neplatí u nás na Vysočině, stejně tak želva na vyprahlých svazích pod Palavou které majitel "občas" hodí ovoce nebo kus masa na tom bude lépe než pražská želva pod UV zářivkou krmená "zdravou" pampeliško-čínsko zelovou dietou.

Tak do této knížky jsem svého času také investoval celých 13,-Kčs. Pro základní orientaci stačí. Co bylo před ní to netuším. Popravdě jsem informace z takovýchto knih přestal vyhledávat již před drahným časem, kdy se mé první poznatky výrazně rozcházeli s publikovanými. Nakupuji je sice, ale to asi z určité setrvačnosti a také pro občas pěkné obrázky, ostatní obsah nevyužívám, protože vetšinou první řádky mě výrazně zvyšují tlak.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru