Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rostilny do teraria

Zdravim, zařizuju terarko pro E.guttatu a ted řešim otázku živých rostlin, přemyšlel sem o ficusu nebo o Diefanbachii, ale nevim jestli tam můžou bejt, nemá někdo nějaký zkušenosti???? Dik

Předmět Autor Datum
živá kytka v terárku je akorát o zbytečnou stzarost navíc si myslím..zkus umělé..je jich obrovské mn…
TeRRoR-ist 28.09.2008 06:54
TeRRoR-ist
Jj, ale chtěl bych do terárka nějakej keřík, a ten se mi umělej podařit nesehnalo, to je bud samá př…
Bohy 28.09.2008 09:39
Bohy
Ahoj, z živých rostlin jsem do terka zkoušel akorat myslim scindapsus, ale nic moc. Jinak jestli chc…
Algiz 28.09.2008 10:13
Algiz
No tak to neni špatný, ale stejně si myslim že živá je živá, kdybych se držel toho Ficusu, přežije m…
Bohy 28.09.2008 10:21
Bohy
Místo fíkusu bych koupil ten scindapsus, fíkus má drobné lístky a ty by guttka zničila raz dva.
LeTOsnaKe 28.09.2008 10:34
LeTOsnaKe
No jo ale zase má odolnej dřevnatej stonek, ja to asi udělam způsobem pokus omyl...prostě to zkusim.…
Bohy 28.09.2008 10:54
Bohy
U dvou guttek taky mám scindapsus a zatím vzdoruje všehny destrukční mise, sice půlka hlíny pryč ale…
K0rkeY 28.09.2008 11:07
K0rkeY
to by šlo, a co ledviník, ten sem taky viděl v terárkách??
Bohy 28.09.2008 11:15
Bohy
Ledviník je křehká kapradina, pro hady ne moc vhodná. Navíc potřebuje hodně vlhka, takže to bych vyl…
LeTOsnaKe 28.09.2008 11:35
LeTOsnaKe
Ahoj, ať dáš do toho terárka něco z toho co tu padlo,vždy to bude nepřirozené.Žádná s těch kytek nen…
Konáš 28.09.2008 11:57
Konáš
Ten mech je docela dobrý nápad, viděl sem v Ostravě na burze jak ho tam dokonce někdo prodával, ale…
Algiz 28.09.2008 12:11
Algiz
Zdar s umelyma kytkama max.spokojenost,ale vacsinou su na jedno kopyto.Dobry vyber ma myslim farmapy…
Pitviper 28.09.2008 13:05
Pitviper
Mimochodom ktora tillandsia je najlepsia do terarii alebo je to jedno.
Pitviper 28.09.2008 13:10
Pitviper
Don't panic boys.Mech k dekoračním účelům používáme v zoo i doma dlouhá léta.Ničím jej neošetřujeme…
Konáš 28.09.2008 13:50
Konáš
for pitviper Myslíš pouze tillandsie nebo bromelie všeobecně.V každém případě jak k čemu (zvířeti) a…
Konáš 28.09.2008 14:20
Konáš
Zdar takze padim do lesa pre mach.Myslel som z tillandsii ktory druh je naj. Do tera k trimerakom al…
Pitviper 28.09.2008 15:05
Pitviper
Vhodné tilandsie jsou tillandsia brachycaulos var. abdita, tillandsia bulbosa, tillandsia filifolia…
LeTOsnaKe 28.09.2008 15:20
LeTOsnaKe
S tím rašeliníkem bych byl opatrný, dotáhl jsem si s ním domů obrovský množství klíšťat
cc 28.09.2008 15:37
cc
Souhlas s letosnakem.K trýmům vybrat nějaké tužší,je to přeci jen had.Navaž je na větev do balu opět…
Konáš 28.09.2008 15:41
Konáš
for cc. Samozřejmě nikdy se nedá nic vyloučit a každý může mít jinou zkušenost.Můžeš si koupit kytku…
Konáš 28.09.2008 16:18
Konáš
Ahoj H., myslim, ze zrovna v tom citovanem odstavecku na jestery a hady proste a jednoduse jen zapom…
JaBula 28.09.2008 16:38
JaBula
musím souhlait s JaBulou, na hadech přisátá byla, frontline a vyhození rašeliníku vyřešilo vše. Něří…
cc 28.09.2008 16:56
cc
Super dik a este k tym tillandsiam-su moc svetlomilne?Predsa len u trimerakov nemam extra svetlo.Jo…
Pitviper 28.09.2008 16:41
Pitviper
Proti rozumným argumentům nemohu nic namítat.Prostě jsme zatím měli štěstí,anebo cc.velkou smůlu,že…
Konáš 28.09.2008 17:31
Konáš
Ještě cítím potřebu dovysvětlit.Moderní teraristika má zhruba dva póly přístupu k chovu.Terária hygi…
Konáš 28.09.2008 19:06
Konáš
Chtel jsem se zeptat. Jaka ziva rostlina by byla vhodna do poustniho terarka ke gekoncikum? Taky by… poslední
yura 23.04.2014 21:33
yura

Ahoj, z živých rostlin jsem do terka zkoušel akorat myslim scindapsus, ale nic moc. Jinak jestli chceš z umělych nějaky keřik tak ja jsem to řešil třeba tak že jsem vzal filmovku do vička jsem udělal dirku a do ni jsem nastrkal nastříhané kusy těch převislých, pokud seženeš nějakou co má větší a silnější listy tak to vypadá docela pěkně.

Ahoj,
ať dáš do toho terárka něco z toho co tu padlo,vždy to bude nepřirozené.Žádná s těch kytek není ke guttatě (tropy a Asie).Guttata žije v lesích a poblíž farem na středozápadě a jihu USA.Zkus dát do terárka na rašelinové podloží mech,trochu posyp suchým listím,dekoruj treba staršími větvemi břízy,suché,ulámané větrem,porostlé lišejníkem a mechem a uvidíš jak je to pěkné,přirozené,zelené a zadarmo.Navíc i funkční,mech drží vlkost a had se do něj rád zavrtá(dobré svlékání).Čas od času mech vyměníš.Nebo sušší varianta,vyber drn pevnějších travin a osaď plus nějakej kořen.A opět po čase vyměníš.Uža mezi travinami projíždí a cejtí se v poho a většinou to ani moc nevalchují.Honza.

Ten mech je docela dobrý nápad, viděl sem v Ostravě na burze jak ho tam dokonce někdo prodával, ale nač kupovat když ho je v lese (teda aspoň tady u nás) docela dost, jen jak ho zbavit případných roztočů a breberek? Dát do jakési karantény, postříkat biokillem, frontlinem nebo obdobným přípravkem? Máte s tím někdo zkušenosti?

Zdar s umelyma kytkama max.spokojenost,ale vacsinou su na jedno kopyto.Dobry vyber ma myslim farmapython.Ale teraz sa budem snazit pouzivat viac zive kytky.Scindapsus guttke naozaj nesedi ,ale jej to bude jedno.Hodil by sa k nej nejaky brectan.Na ten mach by bolo dobre nejaky pripravok nech to zakilli klistata atd.Ale nemam s machom ziadne skusenosti.Ale raz ho vyskusam.

Don't panic boys.Mech k dekoračním účelům používáme v zoo i doma dlouhá léta.Ničím jej neošetřujeme a nikdy se nestalo ,že by jsme si s ním něco přitáhli.Ono v něm nic moc,co by vadilo terarijním zvířatům,není.Roztoče si přinesete spíše s myšima a klíšťata vegetí na trávě.Samozřejmě pro klid duše můžete při zamechování přejet chovance mírně frontlinem.Ale dle mě je to zbytečné.Samozřejmě se může teoreticky stát,že se tam vykakal infikovaný náš had ,ale to je jedna k miliardě.
Je dokonce pár druhů mechů,které mají jisté antiseptické a amycotické účinky např.Sphagnum.Jeden odchov Morelie viridis,samice,která seděla na vejcích v budce jsme dělali právě na sphagnu.Líhneme v něm i některá vajíčka ještěrů.H.

Souhlas s letosnakem.K trýmům vybrat nějaké tužší,je to přeci jen had.Navaž je na větev do balu opět z mechu (epifit).Dobře rosit,aby bal nevyschl,vyschlý těžko nabírá vodu.Ještě je dobrá Tillandsia cyanea.Je běžná a snadno dostupná.K felsumkám je to jedno,ty nic neponičí.Opět ti nesmí záležet na biotopickém teráriu,protože bromélky jsou S.a J.Amerika,trýma JV Asie a felsumy Madagaskar.Ale,jak tu už někdo psal,zvířatům je to jedno a vypadá to hezky.Ještě u felsum pozor,některé bromelie mají ostré,nebo dokonce pilovité okraje listů a felsumy jemnou kůži.K nim vybírej kytky měkčí.H.

for cc.
Samozřejmě nikdy se nedá nic vyloučit a každý může mít jinou zkušenost.Můžeš si koupit kytku v květince,která byla nedávno třeba ošetřena chemií,zasadíš,porosíš plazík se nalíže a ty se pak divíš proč ti zdravé zvíře náhle pošlo.
Donesls mech s klíšťaty,já to nevylučuju,pak jde ještě o to jestli je hostitelem plaz.
Kopíruji:
------------------
Oběti klíšťat

Každý druh klíšťat má vymezený okruh hostitelů. Některé druhy parazitují na plazech, jiné na hlodavcích, další na netopýrech a jiné na ptácích. Výjimkou je klíště obecné, které má okruh hostitelů velmi široký.

Larvy klíštěte obecného nejčastěji napadají lesní hlodavce, nymfy hlodavce, ptáky a větší savce, dospělá klíšťata napadají nejčastěji velká domácí a lesní zvířata.

---------------------
Čili mohl jsi donést spoustu klíšťat ,ale pro tvé chovance neškodných.
Asi jsi byl v ohrožení spíše ty,jako teplokrevný.Ale jak říkám,nikdy nic se nedá 100% vyloučit a opatrnost je na místě.H.

Ahoj H., myslim, ze zrovna v tom citovanem odstavecku na jestery a hady proste a jednoduse jen zapomneli. Specialne nedospele kliste obecne na jesterech a hadech saje velice casto a rado - opravdu nejsou vybiravi...(viz treba hned prvni fotka agilisky v clanku o parazitech tady Paraziti.htm). Casto ale staci mech nechat jen nejakou dobu proschnout (primerene :-), nebo ho sbirat na overenych lokalitach...

musím souhlait s JaBulou, na hadech přisátá byla, frontline a vyhození rašeliníku vyřešilo vše. Něříkám, že všude na rašeliníku budou taková kvanta, možná sem si vybral jenom hodně smolně místo. Na jiných místech jsem se s takto masivně "zamořeným" rašeliníkem nesetkal. Rašeliník jsem čistil nad horkou parou, ale funkčnost rašeliníku už byla ta tam, není nad noviny nebo lépe papírový ručníky.

Super dik a este k tym tillandsiam-su moc svetlomilne?Predsa len u trimerakov nemam extra svetlo.Jo a jednu tillu uz mam doma ale predavacka nevedela aka to je.Ma sedozelene listky s jemnymi supinkami a stred ruzice ma naruzovely-asi to bude ta najbeznejsia cyanea?Jo v jednom obchode som videl akesi liany take total pokrutene-nebolo to zive bolo drevo odrezane asi z pralesa take 1m kusy myslim ze v tera by to bolo efektne mate to niekto ?

Proti rozumným argumentům nemohu nic namítat.Prostě jsme zatím měli štěstí,anebo cc.velkou smůlu,že padnul na tak zamořenou lokalitu,ale zásadní invazi klíšťat u stálých chovanců jsme zatím nezaznamenali.Když byla,tak,u zvířat z importu.Např.komodští varani,testuda.Pereme se občas s roztoči u hadů ,ale to je z dodávek krmných hlodavců.
Skočili jsme od kytek až parazitům,ale snad to není naškodu.H.

Ještě cítím potřebu dovysvětlit.Moderní teraristika má zhruba dva póly přístupu k chovu.Terária hygienická a terária biotopická.Samozřejmě s celou škálou možností mezi tím.My využíváme oba typy.Karanténní terária ,či terárka pro léčené jedince jsou samozřejmě prvním případem.i ty noviny a utěrky používáme.Ale jako ZOO musíme mít expozice pěkné i pro oko.A jelikož je plzeňská ZOO koncipovaná jako spojení ZOO a botanické zahrady ,kdy se vše prolíná,snažíme se i terária osazovat ,pokud to jde ,flórou z oblastí odkud zvířata pocházejí(alespoň kontinentálně).To samozřejmě doma nikdo dělat nemusí.Je to trochu moje deformovanost,že se na problematiku dívám tímto prismatem.Ale co se týče třeba toho mechu,opravdu vizuální efekt expozice zvedá.Takže proto třeba možná víc riskujeme,ale zatím bez vážnějších následků.A to toho osazujeme dost.
Ve světě jsem viděl vystavovat zvířata ve spíše hygienických teráriích(betonové ,snadno čistitelné expozice) a to věru nebylo nic moc.Pak jsem viděl expozice nádherně zařízené (a nemusí to být nutně velké nádrže ,které by nemohl mít soukromník)se společným chovem několika druhů kde se zvířata i množí.A to je,já si osobně myslím , nynější top ten teraristiky.Samozřejmě nejde chovat predátora a jeho potravu,tuto bariéru asi nikdy nepřekročíme.Ale je spousta druhů,které se snesou a lze to.A jsou-li dobré podmínky mohou být i mláďata.Všechno však nese svá rizika a každý musí zvolit svoji cestu.Takže já užívám mech normálně i doma,ale jsa nyní poučen vnímám,že má svá úskalí.H.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru