Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Paroedura pictus - získání zkušeností a informací z chovu

Dobrý den,

po dlouhém rozhodování a pročítání celé této poradny + dalších serverů jsem se rozhodl, že bych si chtěl pořídit Paroedura pictus. Jak jsem psal, přečetl jsem si celou poradnu a obávám se, že bych mohl něco zapomenout, či přehlédnout a myslím, že nejen já uvítám ucelený souhrn informací. Obracím se tedy na vás s prosbou o podání informací o podmínkách (vybavení terária - jestli zvolit topný kámen, zářivku nebo žárovku; strava - především mne zajímají vitamíny).

Terárium budu teprve stavět a zařizovat vše, aby se měl gekon co nejlépe. Mám vyhlédnuté místo, kam bych umístil terárium o přibližných rozměrech 80x38x21 dxšxv [cm](výška a šířka může být i o pár cm větší). Terárium bych nejspíš rozdělil do dvou sekcí, dokud nebudou dospělí (v jedné sameček v druhé samička). Četl jsem, že je vhodné mít jeden konec terária sušší a druhý vlhčí, jaký názor máte vy? Jak velké větrací otvory je třeba udělat a kde? Zadní stěnu bych udělal z montážní pěny, kde by se nacházely různé průlezy, mám však obavu s čištěním, takže to je ještě ve fázi vývoje... :-D . Jakou doporučujete podestýlku?

Samozřejmě nejdřív dám gekona do tzv. karanténího boxu, který je, jak jsem se dozvěděl zde vhodný.

Také bych se chtěl zeptat na chovatele, pokud možno co nejblíže středu kraje Vysočina.

Děkuji vám všem za odpovědi a přeji hezké svátky a Nový rok.

Předmět Autor Datum
A myslíte, že by byl vhodný na tom vlhčím konci nějaký vodopád s jezírkem? Děkuji
Zixi 25.12.2008 23:33
Zixi
Zdar!Tu maš info: 4044 1.použi ulne obyčajnú ,alebo zrkadlovú žiarovku 2.tie vetracie otvory:tak pol…
Pitviper 26.12.2008 08:08
Pitviper
Velmi pekne dakujem za odpoved a rady :-) Odkaz mam precteny nejmin 5x :-D , myslím že je to dokonce…
Zixi 26.12.2008 20:28
Zixi
Zdravím, dovolím si využít tohoto vlákna. Rozhodla jsem se pořídit si tohoto gekona a pročetla o něm…
shaula 10.05.2015 21:14
shaula
Tak koukám, jak dlouho máme našeho samce. Někdy od konce roku 2010 :D Takže mu táhne na 5 let a pořá…
Ergien 14.05.2015 19:24
Ergien
Díky moc. Ten písek vypadá super, k tomu si načtu něco navíc, dík za tip, na tohle jsem zatím nikde…
shaula 14.05.2015 22:08
shaula
My jsme jako základ pro stěny vložili ještě kameny a kolem těch pak tvarovali ten písek. ("strop" je…
Ergien 14.05.2015 22:59
Ergien
Dobrý den, opět se na Vás obracím s prosbou o radu - dnes ráno jsem našla popraskané vajíčko, přesně…
shaula 01.01.2016 10:01
shaula
Tak obavy byly zbytečné, prcek už je venku :-) Ale celou dobu se vůbec nic nedělo a najednou koukám,…
shaula 01.01.2016 14:24
shaula
Za pár dní od vyliahnutia, ono je to rôzne... niektoré mláďatá sa zaujímajú o potravu už na druhý de… poslední
perenquen 02.01.2016 14:36
perenquen

Zdar!Tu maš info: 4044
1.použi ulne obyčajnú ,alebo zrkadlovú žiarovku
2.tie vetracie otvory:tak pol stropu a asi 5cm pás na boku(to tvoje tera má zvláštne rozmery ,hlavne tých 21cm)
neviem si to predstavit.
3.tu stenu z peny natry lepidlom na dlažbu do toho možeš pridat práškovú farbu do betonu a potom by som to natrel lakom na detske hračky(matný), aby to bolo ako tak udržiavatelné.Nebránil by som sa ani použitiu prírodného kamena(napr.bridlice)
PS.:zožen radšej skupinku 1,2 alebo 1,3 tak aby boli nepríbuzní,
budes asi potrebovat dostatok menších cvrčkov.
treba hladat v inzercii a urco najdes ,nie su ani drahý a vybral si si krásneho a pre začínajucich vhodného plaza,ktorý prepáči aj nejakú tu chovatelskú chybičku.

Velmi pekne dakujem za odpoved a rady :-)
Odkaz mam precteny nejmin 5x :-D , myslím že je to dokonce stranka, která mne seznámila s pictusem, ale přesto velice děkuji a jsem potěšen, že jste odpověděl:-).
Tera budu lepit sám, takže rozměry jsem měřil tak, jak jsem si to tam představoval, výšku tedy zřejmě udělám 30cm.
Koukal jsem se po minerálech, co si myslíte o této kombinaci? Reptivite + calci snack + drcená sépiová kost a vyvařená vaječná skořápka. Je třeba ještě doplnit vitamin D? Ještě jsem našel electrodize moc se v tom zatím nevyznám...
S tou bridlicou skvely nápad, práve mi ostala zo stavby akva :puff: .

Ještě jednou děkuji

Zdravím, dovolím si využít tohoto vlákna. Rozhodla jsem se pořídit si tohoto gekona a pročetla o něm hodně informací. V základních věcech mám jasno, jen si chci ověřit pár info, které jsem našla třeba jen na jednom serveru, nebo co mě tak napadlo:

1. asi stačí, když bude nepříbuzný sameček, samičky pak mohou být příbuzné, že?

2. je pravda, že není potřeba UV? ( http://tera-blechoun.webnode.cz/nas-chov/paroedura -pictus/ )

3. kolika let se asi dožívají? Vyčetla jsem 3 - 5 let, ale mám dojem, že někde jsem četla 2,5 - 3 (ale to si nejsem jistá).

4. vytápění - jaký typ žárovky? Jsem totální lama, co se týče elektřiny, takže mi pro Vás běžné termíny jako "výbojka" apod. nic neříkají :-( Může to být taková ta "reflektorová žárovka" prodávaná v elektrech? Např něco takovéhoto: http://shop.lightpark.cz/philips-reflektorova-zaro vka-60w-e14-spotone/d-105475/?gclid=CL_kvonvt8UCFa zKtAodckQA6A
A jak silnou, abych gekony neupekla, ale přitom tera dostatečně vytopila? Chci pořídit tera 50 x 40 x 30-40 (d-š-v).

5. zadní stěnu bude lépe vymodelovat z polystyrenu nebo z montážní pěny (případně je to jedno)? A pak lépe vypískovat nebo jen natřít barvou? Té barvy se trochu bojím, protože jednobarevné to bude vypadat asi nepřirozeně a vícebarevně to asi moc nezvládnu (mé malířské schopnosti jsou na úrovni dítěte základní školy:-D ).

6. vitamíny a minerály - stačí podávat Plastin (nebo Biomin H) + Roboran H v poměru 1:1 při každém krmení? Případně nějaký jiný postup?

7. nevím, jak s vlhkostí. Jde o pouštní zvíře, tak jsem nepředpokládala rosení, jen vlhčí jeden kout terária. Ale tady píšou rosit 2x denně, to se mi na pouštní zvíře zdá hodně... http://www.chovzvirat.cz/zvire/633-gekon-madagaska rsky/

Omlouvám se za tolik dotazů, ale ráda bych gekonkům dala co nejvhodnější podmínky a ne vše mi je z internetu jasné... Děkuji moc.

Tak koukám, jak dlouho máme našeho samce. Někdy od konce roku 2010 :D Takže mu táhne na 5 let a pořád se tváří vitálně. Chcem mu sehnat dospělý samičky, kdyby někdo nabízel. :)

UV nepoužíváme, vytápění a osvětlení klasickou žárovkou, myslím že 25W (stačí strčit do tera teploměr a vyzkoušet, na kolik stupnu to jak silna zarovka vytopi- experimentovat samozřejmě bez zvířete :D ), Různé úkryty a "kopeček" v tera jsme mu momentálně udělali z tvarovacího písku Excavator sand od zoo medu. Vypadá to moc pěkně a člověk si s tim vyhraje. Vitamíny podáváme občas, tak 1 do týdne asi. Rosím spíš obden. V době svlíkání klidně víckrát denně.
Jsou to fakt nenáročný gekoni. Sice to nejsou mazlíci, ale jsou nádherný.

Díky moc. Ten písek vypadá super, k tomu si načtu něco navíc, dík za tip, na tohle jsem zatím nikde nenarazila. Je to po vyschnutí dostatečně pevné? Nečekám tvrdost jako beton, ale nehrozí riziko, že se to na gekona zřítí? Na filmu (watch - první odkaz, který mi Google vyplivnul) bylo vidět, že v tom nějaký ještěr (snad agama) hrabe...
Ještě dotaz - jaké konkrétně vitamíny podáváte?

My jsme jako základ pro stěny vložili ještě kameny a kolem těch pak tvarovali ten písek. ("strop" je samotny pisek) pevné mi to přijde dost. Tuhle podobu terárka má už dlouho a zatím nikde nic nepovolilo. Chce to samozřejmě stavět s rozumem. Nějaký tenoučký stěny se zhroutěj při prvním většim porosení nebo otřesu.
Super na tom je, že pokud se to člověku nepovedlo, prostě ten písek znovu rozdrolí a může začít od znova :)Jinak exomed asi nebude jediná značka, V principu totiž nejde o nic jinýho, než písek s příměsí nějakýho jílu.(a voila, drahy specialni terarijni tvarovaci pisek je na svete :D)

V tom videu prave rikaji, ze se ma ten pisek nechat poradne zaschnout, jinak to ty zvirata takhle rozhrabou.:)

Vitamíny: nějaký repti calcium s D3 na střídačku s multivitamínovou směskou od pána z živé exotiky. Vím že mi tehdy říkal co v tom je, ale už si to nepamatuju. Byla to nějaká jeho namíchaná směska prodávaná po pytlíčcích. ;)

Dobrý den,
opět se na Vás obracím s prosbou o radu - dnes ráno jsem našla popraskané vajíčko, přesně po dvou měsících od snesení. Jak dlouho má takové líhnutí trvat? Strýček Google mi našel jen jediný odkaz, kde chovatel píše, že se mu prcek líhnul 8 hodin. To moje se prozatím asi za 15 minut vůbec nepohnulo. Je to normální? Mám něco udělat pro úspěšné vylíhnutí nebo to prcek musí zvládnout sám? Je to moje jediné vajíčko, tak bych ráda, aby se vylíhlo v pořádku:-) Zatím jsem jen porosila okolí vajíčka, aby tam měl trošku vlhkost (dávala jsem pozor, abych nerosila samotné vajíčko).
Vajíčko je umístěno v krabičce se suchým (teď trochu poroseným) perlitem (já vím, že to není přímo doporučovaný materiál, ale vajíčko mi snesli nečekaně, neměla jsem vermikulit, a pak už jsem s ním nechtěla zbytečně hýbat).
Předem děkuji za odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru