Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hnojení rostlin v paludáriu

Hezký den, můj dotaz se týká spíš rostlin, ale živočichů se dotýká také a nemálo. Sbírám orchideje a pestuji náročnější druhy rostlin a zamilovala jsem se do paludárií...chtěla bych si tedy zařídit takové, kde bych mohla chovat i dendrobátky. Jenže kytky, které v něm chci pěstovat (dendrobium, phalaenopsis, phapilopedilum, vanilla planifolia, tacca chantrieri, atd.) potřebují občas hnojit, jenže chemická hnojiva kvůli žabkám logicky nepřipadají v úvahu. Zajímá mě tedy Váš názor, čím jiným a neškodným hnojit, napadlo mě třeba hnojivo na akvarijní rostliny, nebo fakt nějakej bobek:-D, ale bojím se, že tím žabky tak nějak "spálím".
Děkuji za rady a názory.

Předmět Autor Datum
Starý dobrý sušený kravinec. Udělat z něho slabý výluh a hnojit tím, epifity po něm jedou jak zběsil…
Aurifer 24.06.2011 14:43
Aurifer
Právě...to akvarijní je spíš na růst listů ale já potřebuju, aby vyhnaly spíš květy. Kravinec mě nap…
Réza 24.06.2011 15:03
Réza
na orchideje kravince a podobné agresívne hnojivá nedávaj ani omylom,na orchide je si zaobsataraj hn…
audax 24.06.2011 19:07
audax
na orchideje kravince a podobné agresívne hnojivá nedávaj ani omylom poslyš ty hlavo, čím myslíš, ž…
Aurifer 24.06.2011 21:56
Aurifer
Přesně tak, taky jsem zkoušela u "orchií" hodně slabej roztok z takovýho nějakýho humůsku, když jsem… poslední
Réza 24.06.2011 22:15
Réza
www.agronatura.cz K dostání například v Baumaxu.
VenomouS 24.06.2011 19:32
VenomouS
JJ, něco takovýho by bylo nejvhodnější, asi se mi moc nechce doma rozpouštět kravinec ve vodě:-D386…
Réza 24.06.2011 19:45
Réza
No já bych to pro jistotu ředil mnohokrát menším poměrem než je doporučováno. Zvláště když to půjde…
VenomouS 24.06.2011 19:50
VenomouS
Nejlépe voda dešťová a když už hnojivo, tak jedině od Vondruše;-)
luma 24.06.2011 20:47
luma

Starý dobrý sušený kravinec. Udělat z něho slabý výluh a hnojit tím, epifity po něm jedou jak zběsilé a zvířatům nevadí. Nebo trus od achatin, taky dobrý...pokud někdo z vašich známých má šneky, řekněte si mu o hovínka :-D. Jinak já v osázených teráriích používala i Herbaflor, ale už je to dlouho a nevim jestli ho ještě vyráběj, popř. jestli nezměnili složení. Ten před 10-15lety byl pro zvířata a rostliny nezávadný. Jinak to hnojivo pro akvarijní rostliny by asi žabkám taky neškodilo, ale je otázka, jestli to bude vyhovovat epifitům, to nemám ozkoušené.

Právě...to akvarijní je spíš na růst listů ale já potřebuju, aby vyhnaly spíš květy. Kravinec mě napad jako první, ale trochu se bojim, že kdyby se to dostalo žábám na kůži, tak by je to spálilo, ale zas na druhou stranu to tam nebudu házet vidlema, zrovna orchdije jsou docela skromný:-)

na orchideje kravince a podobné agresívne hnojivá nedávaj ani omylom,na orchide je si zaobsataraj hnojivá na báze chelatonu a to úplne stačí aplikovať 2x za sezonu velmi riedky roztok,prípadne si nájdi na webe zmes živného roztoku tvz.Murashige Skoog a sprav si zmesku bez prídavku agaru...

na orchideje kravince a podobné agresívne hnojivá nedávaj ani omylom

poslyš ty hlavo, čím myslíš, že se orchideje celá léta hnojily, než se začala na ně průmyslově vyrábět hnojiva? Samo, že sušeným kravincem. Protože je právě jemnej a výživnej. A mám ho ozkoušený i u těch obojživelníků, za celý roky chovu/pěstování kytek. Samozřejmě se to tam nesmí kydat vidlema, ale použít jenom slabě zabarvený roztok.

Přesně tak, taky jsem zkoušela u "orchií" hodně slabej roztok z takovýho nějakýho humůsku, když jsem měla vizi, že se budu "chovat ekologicky" a nemám s tim špatný zkušenosti, ale je jednodušší použít koupený hnojivo. V tropech prej získávaj živiny tak, že do nich kaděj opice a ptáci:-D Ve viváriu nemusim řešit, jestli jsou v tom chemikálie, ale chci se pustit i do nějakýho chovatelství, kromě všech těch savců, co nám tu běhaj a ryb...a dendrobátky mě nadchly. Bylo by nejjednodušší nasázet tam nějaký netíky, ale co se týče rostlin, už jsem asi někde jinde:-) Nejspíš to risknu s nějakym tim bio-hnojivem, bez toho by se kytkám asi moc dlouho nedařilo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru