Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Felsuma madagaskarská - málo vitaminů?

Dobrý den, v lednu jsem si koupila tři mláďata felsumy madagaskarské (grandis) a mám problém: asi před dvěma týdny přestala jíst cvrčky (sladkou kaši si ještě dají) a jednomu mnláděti se před týdnem začal křivit ocas. Nejdříve jsem si myslela, že jde o nedostatek vitaminu D, ale četla jsem že předávkování se projevuje stejně. Ve vodě, kterou rosím terárium (2x denně) podávám přípravek Sera reptilin (vitamin A, B, C, D, K ad.)- jednu kapku do 200ml. Veškerý hmyz obaluji v Roboranu pro plazy a vápník (míchaná směs vápence, vitaminů a minerálů z burzy) mají felsumy v mističce ve výběhu - stále k dispozici.UV nepoužívám. Co mám dělat? Prosím poraďte.

Předmět Autor Datum
Dát jim kvalitní UVéčko. Dotovat zvířata Déčkem si může dovolit chovatel, který to už má přesně "ve…
Aurifer 05.08.2011 13:14
Aurifer
Nebo kdyz je to mozne prime slunecni svetlo .. podle me jeste lepsi jak UV lampy .. ale jinak souhla…
Zdoter 05.08.2011 17:02
Zdoter
tak jasně, že přirozené sluníčko je nejlepší, ale to by je musela mít přez den venku v síťovce, a to…
Aurifer 05.08.2011 17:09
Aurifer
Felsumy obvykle nepotřebují příliš silný zdroj UV světla. Podle většiny západoevropských chovatelů d… poslední
Stivy 30.05.2015 09:10
Stivy
UV už mají, vitaminy do vody už nedávám - snad se budou lepšit, cvrčky zatím nechtějí. Moc díky za r…
cz.hanina 08.08.2011 10:39
cz.hanina
No, ono s tim UV to je přesně obráceně- mnohem víc ho potřebujou mláďata než dospělí. Ikdyž samice v…
Aurifer 08.08.2011 10:49
Aurifer

Dát jim kvalitní UVéčko. Dotovat zvířata Déčkem si může dovolit chovatel, který to už má přesně "ve voku", ale začátečník by jim měl raději pořídit kvalitní zdroj UV světla. Protože s tím dodáváním déčka to je takové ošemetné, většinou je ho buď málo, nebo naopak moc. Takže to tolik nepřeháněj s těma různýma přípravkama, ono méně je více a dopřej jim prostě UVéčko...

tak jasně, že přirozené sluníčko je nejlepší, ale to by je musela mít přez den venku v síťovce, a to ještě pouze když je teplo...teď jak je hnusně tak by si stejně moc nepošmákly :-). ono přecejen něco jiného je slunit venku želvu ve výběhu a něco jiného je slunit felsumy :-) (neřikám že to nejde, ale přecejen šoupnout jima tam UV zas není takový probloblém, ne?)

Felsumy obvykle nepotřebují příliš silný zdroj UV světla. Podle většiny západoevropských chovatelů dokonce nepotřebují UV vůbec, pokud se dodrží správný přísun vitamínů. Na druhou stranu slabší UV zářivka (z těch dostupnějších např. ReptiGlo 2.0, rozhodně ne silnější) napomůže lepšímu vybarvení zvířat. Nesmí být ale přímo v teráriu, protože felsumy na ni rády lezou a mohou se popálit, což někdy vede až k úhynu zvířete. Jako zdroj světla je vhodná zářivka s bílým nebo denním světlem a jako zdroj tepla obyčejná žárovka. V malém teráriu (např. pro pár P. klemmeri) stačí úsporná žárovka, která vytvoří nějaké to teplo a dostatek světla, a zářivka nad terárium.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru