Předmět Autor Datum
Já už tohle dělal, ale želva (Pelomedusa subrufa) byla po pitvě, takže byl krunýř rozdělený na 2 čás…
Lukas K 25.08.2011 20:40
Lukas K
Psal jsem Vám soukromou zprávu. Do mraveniště určitě v žádném případě nedávat, pokud nechcete krunýř…
Cheert 25.08.2011 20:47
Cheert
Rovněž nedoporučuji dělat tuto práci doma na koleni bez odborných znalostí. to vypada jako by to by…
JaBula 25.08.2011 22:39
JaBula
tak ono přecijen svalovina se uvolňuje rychleji než pojivové tkáně, ale chce to docela dobrý odhad..…
Aurifer 25.08.2011 23:04
Aurifer
No já dělal vše za čerstva a na závěr jsem natřel krunýř lepidlem na tapety, který na něm vytvořil t… poslední
Lukas K 26.08.2011 06:21
Lukas K

Já už tohle dělal, ale želva (Pelomedusa subrufa) byla po pitvě, takže byl krunýř rozdělený na 2 části. Takhle v kuse nemám představu, jak bych měl postupovat. Nutno podotknout, že jsem měl lžičku, vidličku a nůž tak tupý, že si sotva poradil byť jen s kůží želvy. Dobré je prý dát jí do mraveniště.

Rovněž nedoporučuji dělat tuto práci doma na koleni bez odborných znalostí.

to vypada jako by to byla veda, a pritom staci jen trocha zrucnosti. Spis nez odborne znalosti je potreba na to mit zaludek a prostory.
Kazdopadne pro zadavatele - nez se k nejakemu preparatorovi s krunyrem dostanete, dejte zelvu do mrazaku. Pokud ji budete dlouho "macerovat" nekde ve stinu za barakem, uvolni se rohovinove stitky (v horsim pripade i svy mezi kostmi) a preparace je pak v techto pripadech o mnoho komplikovanejsi, u mladych zvirat takrka nemozna.

tak ono přecijen svalovina se uvolňuje rychleji než pojivové tkáně, ale chce to docela dobrý odhad...a hlavně ty prostory a náturu, páč tenhle způsob je přecejen poněkud více eklhaft. JInak asi bych před macerací z kadáveru vyjmula vnitřnosti a sundala kůži + další měkké tkáně, které by povolily ještě celkem za čerstva a zbytek podrobila řízenému hnití. Docela dobře to urychluje Žumpur, ale u něj si nejsem jistá, zda by neoddělil ty štítky...takže by možná bylo lepší umístit ostatky do vrstvy vlhkých hoblin a nechat to na larvách much. Ty pokud mají dostatečnou vlhkost, tak pracujou skvěle, rychle a bez zbytečného poškození. Pojivové tkáně nechaj na místě...ale je potřeba předtím mršinu stáhnout, páč nežerou kůži.

No já dělal vše za čerstva a na závěr jsem natřel krunýř lepidlem na tapety, který na něm vytvořil takovou souvislou průhlednou vrstvu - akorát jsem ho mohl dát méně. Ale jak jsem již psal, byl rozřízlý na půl, takže to nebyl až takový problém zbavit jej tkání.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru