Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ježeček bělobřichý - moc moc prosím o radu zkušenoho chovatele

Dobrý den, jsem naprosto zoufalá a prosím o radu někoho kdo má bohaté zkušenosti s ježkem bělobřichým, konkrétně se nemocemi či parazity. Před 3 týdny jsem si pořídila samičku ježka bělobřichého, od počátku se neustále drbala a drbala až mi to přišlo divné a třetí den jsem letěla na veterinu. Veterinář se koukl a říkal, že má na kůži takové lupy. Za krk ježince kápl cosi proti parazitům. Po týdnu se již ježinka přestala drbat a zdálo se teda, že je to v pořádku. Před třemi dny jsem si k ježince dovezla samečka, který pocházel od dobré chovatelky. Po špatné zkušenosti jsem si ho pořádně prohlédla a byl naprosto v pořádku. Kůži měl jak novorozeně. Ovšem teď po třech dnes jsem vyděšená, protože vidím, že má ježeček lupy a trošku se škrábe. Jsem opravdu zoufalá a nevím co mám dělat. Nevím kde může být problém. Mám doma ještě dva psy, ale ty k ježečkům vůbec nepouštím a navíc jsou zcela v pořádku. Napadla mě ještě možnost, že by je třeba dráždily piliny nebo co já vím. Moc prosím dokážete mi někdo poradit. Děkuji mnohokrát.

Předmět Autor Datum
Ježky nechovám, ale jestli samičce pomohl přípravek proti parazitům, tak je asi měla (možná dravčíci…
Evva 14.02.2012 12:38
Evva
Dobrý den, děkuji Vám za Váš názor a především čas věnovaný odpovědi :-)
auramax 14.02.2012 13:30
auramax
máš tam roztoče, ježci na ně fest trpěj. Ono pokud holka dostala Ivomec, tak na ni teď nejdou, ale j…
Aurifer 14.02.2012 12:58
Aurifer
Moc ti děkuji za radu. Ještě bych se ráda zeptala pokud ti to nevadí. Máš nějaké zkušenosti s tím Ar…
auramax 14.02.2012 13:36
auramax
Právě mám, taky jsem měla na ježcích tyhle roztoče, hned několikrát. Jak na něčem přijedou (vesměs n…
Aurifer 14.02.2012 13:45
Aurifer
Mockrát děkuji, ani nevíš jak jsi mi pomohla. Teď jsem poslala přítele do lékárny pro ten Arpalit a…
auramax 14.02.2012 13:53
auramax
Stříká se celé zvíře do vlhka, aby se přípravek dostal až na kůži. I na břiše, na zadku, na packách-…
Aurifer 14.02.2012 14:09
Aurifer
Děkuji snad to bude v pořádku. Pak ti případně napíšu jak jsem dopadla. Tisicekrát díky. poslední
auramax 14.02.2012 14:12
auramax
Mám podobnou zkušenost s potkany. Přivezl jsem si domu dvě nové samičky, které měli všenky. Hned jse…
šmejký 14.02.2012 13:11
šmejký
Dobrý den, mockrát Vám děkuji za radu, názor a především za Váš čas věnovaný odpovědi :-)
auramax 14.02.2012 13:46
auramax
Nevim jestli ho budou mít v lékárně, ale měli by ho mít skoro v každém zverexu.
Aurifer 14.02.2012 14:02
Aurifer
A můžu poprosit i o odpovědi na další dotazy. Opravdu neznám nikoho kdo mi by mi poradil, natož něko…
auramax 14.02.2012 14:10
auramax

Moc ti děkuji za radu. Ještě bych se ráda zeptala pokud ti to nevadí. Máš nějaké zkušenosti s tím Arpalitem neo co se týká konkrétně ježků ? Teď jsem na to koukala na netu a je tam psáno nepoužívat na kočky a mláďata do 2 měsíců. A ještě bych se ráda zeptala jestli myslíš, že na samečka stačí pouze ten Arpalit neo nebo má zajít k veterináři i pro ten Ivomac. Omlouvám se, že obtěžuji, ale nerada bych něco podcenila. Děkuji mnohokrát za odpovědi.

Právě mám, taky jsem měla na ježcích tyhle roztoče, hned několikrát. Jak na něčem přijedou (vesměs nám jezděj na krmných myších), tak se první objevěj právě na ježourech. Po postřiku Frontlinem mi ježci málem chcípli na intoxikaci, musela jsem je okamžitě pořádně omejt a resuscitovat. Takže už jsem pak používala jen ten Arpalit Neo a ten je v pohodě...ale na kočky se fakt nesmí používat, Permethrin je pro ně toxickej (pro ty kočky)

Samečka stačí přestříkat Arpalitem neo, nemusíš s ním znova pro Ivomec.

Mockrát děkuji, ani nevíš jak jsi mi pomohla. Teď jsem poslala přítele do lékárny pro ten Arpalit a hnedka je chuděry nastříkám. Na spreji bude pravděpodobně návod na jakou hmotnost jak nastříkat, ale praktická rada je myslím lepší než všechny návody světa. Mohla bych se tedy ještě zeptat na tvou zkušenost jak moc nastříkat (zda bodlinky a i zespod) a jestli je nutné procedůru po nějakém čase nutno opakovat, nebo stačí vše včetně ježečků a ubykace vystříkat jen jednou. K té ubykaci bych se ještě zeptala zda ji mám vystříkat nechat působit a opláchnout vodou, nebo jen vystříkat a pak vytřít do sucha ručníkem.Opět mockrát děkuji jsi opravdu hodná.

Stříká se celé zvíře do vlhka, aby se přípravek dostal až na kůži. I na břiše, na zadku, na packách- na hlavě pozor, nesmí se dostat do očí, uší, čumáčku, takže je lepší si stříknout do ruky a natřít hlavu rukou, aby nebyly zasažené tělesné otvory. Ubikaci a vybavení stačí vystříkat a nechat uschnout, už se to neotírá ani nemyje...akorát misky na žrádlo a napaječku je potřeba umýt. Ale zase ty je možné umýt rovnou a není potřeba je stříkat. Na roztoče pokud to dobře vystříkáš, tak většinou stačí 1 aplikace, ale můžeš to pro jistotu po týdnu zopakovat.

Akoprát až ježka nastříkáš, tak ho udržuj v teple aby nenastydl a hlídej, kdyby se začal motat a slinit, tak je potřeba ho rychle omýt v teplé vodě s mýdlem a nechat v teple. U Arpalitu Neo se mi to nikdy nestalo, ale pro jistotu to napíšu...

Mám podobnou zkušenost s potkany. Přivezl jsem si domu dvě nové samičky, které měli všenky. Hned jsem každé na lopatky kápl miniaturní množství Ivomecu, klec komplet vysavoval co nešlo vysavovat nebo vyprat vyhodit! Problém je pryč, žádné stopy po všenkách, vše v pořádku :-).
U ježků je to celkem obvyklá záležitost, nemá cenu se kvůli tomu nějak stresovat...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru