Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Saranče stěhovavá (všežravá) - úhyn

Vzhledem k tomu, že jsem měl až do nedávna odchov sarančat řešený ve skleněném teráriu s minimálním větráním, vyrobil jsem pro ně ubikaci novou (viz foto).
Celé je to vyrobeno z OSB desek a celou zadní stranu a polovinu stropu jsem nechal otevřenou, respektive přetaženou tahokovem. Svítím 10 hodin denně zářivkou. Rozměry jsou 107x40x80 cm (dhv).
Ke změně mě vedlo to, že jsem se domníval, že za úhynem sarančat, která mi padala tak jedno obden až denně může nedostatek větrání při teplotě vždy okolo 30 stupňů přes den s nočním poklesem na pokojovou teplotu.
Vypadá to, ale že problém bude asi jinde, neboť i v této ubikaci mi i mladá sarančata hynou, takže to rozhodně není jejich stářím. Do středních velikostí je mám v plastových boxech a problém zde není.
Jediné co mě ještě napadá, zda za to nemůže kokosová rohož, kterou mám na bocích, zda ji sarančata omylem nežerou v domnění, že se jedná o seno.
Krmím ovesnými vločkami, senem, pampeliškou, strouhanou mrkví a pšeničnými klíčky.
Nenapadá někoho, proč sarančata hynou?

[http://tera.poradna.net/file/view/16173-sarancarna  -jpg]

[http://tera.poradna.net/file/view/16170-kokosove-v  lakno-jpg]

Předmět Autor Datum
Takže dnes když jsem přišel domů, opět dvě uhynulá sarančata na dně terária. Chtěl jsem je vyhodit,…
midloch73 11.07.2013 20:24
midloch73
Mne to tedy připadá jako škrkavka, snad se připojí JaBula.
Uroboros 11.07.2013 20:35
Uroboros
Jabule jsem poslal taky email, ale teď jsem našel toto: index.php
midloch73 11.07.2013 20:40
midloch73
Tak myslím, že je to vyřešené. Strunovec, tfuj. Mne právě nenapadal žádnej parazit co by hmyz využív…
Uroboros 11.07.2013 20:47
Uroboros
No jo tfuj, ale co teď s tím? Jak se do sarančat dostávají? Čemu mám předcházet, na co si dát pozor?
midloch73 11.07.2013 20:53
midloch73
Jestli je to fakt strunovec (teoreticky to může být bůh ví jaká hlístice), tak mne napadá leda tráva…
Uroboros 11.07.2013 21:35
Uroboros
http://entnemdept.ufl.edu/creatures/beneficial/mis c/mermis_nigrescens.htm
midloch73 12.07.2013 15:43
midloch73
Super. Fakt pekny. Pokud byste chtel uhynula sarancata s cervy venovat na praktika, budeme velmi rad…
.JaBula. 11.07.2013 22:34
.JaBula.
Takže je možné, že se toho jen tak nezbavím? Ta potvora se v sarančatech vyvíjí už když jsou saranča…
midloch73 11.07.2013 22:42
midloch73
Tak lecit to u tech sarancat v podstate asi moc nejde. Chtelo by to najit zdroj, jestli je na lokali…
.JaBula. 11.07.2013 22:59
.JaBula.
Děje se mi to samé ale není to kokosovou rohoží, protože já ji nemám a mám každý den o saranče míň. poslední
Marie111_ve 08.09.2014 14:53
Marie111_ve

Takže dnes když jsem přišel domů, opět dvě uhynulá sarančata na dně terária. Chtěl jsem je vyhodit, ale když jsem sbíral to druhé, tak koukám že mu od zadku kouká asi 5 cm dlouhá nit, nebo něco jako vlasec a bylo to ztuhlé. Myslel jsem si, že je to to kokosové vlákno, že ho žerou v kuse. Vzal jsem ale další saranče, které jen tak polehávalo na dně, rozřízl jsem mu břicho a v jeho útrobách se nacházelo asi 5 zhruba 12cm dlouhých háďátek (viz foto). Co to je? je to tasemnice? Jsou to nějací paraziti? Tyhle sarančata mám z burzy od jejich střední velikosti a dokud nebyla dospělá, tak nehynula. Víte někdo co s tím? Samozřejmě likvidace všech zbylých je jasná, ale co to způsobuje? Je to snad z pampelišek, trávy, nebo v té suché stravě?

[http://tera.poradna.net/file/view/16175-sarance-jp g]

Jestli je to fakt strunovec (teoreticky to může být bůh ví jaká hlístice), tak mne napadá leda tráva po záplavách, ale nevím. Nepodařilo se mi najít nic moc relevantního, jak by se dokázali do chovu dostat, dospělci jsou vázaní na vodu. V terestrickém hmyzu se vyvíjejí larvy. Teoreticky by snad neměli být ani nebezpeční, když hmyz s larvou něco sežere, což bych teda fakt nezkoušel.
JaBula by měl být schopná to určit přesně, ale z fotky taky těžko.

Super. Fakt pekny. Pokud byste chtel uhynula sarancata s cervy venovat na praktika, budeme velmi radi, kdyztak mi napiste na mejl (strajaka@seznam.cz) a muzeme se domluvit bliz. A ted k tomu, o co jde. Pozor, neplest si strunovce (Nematomorpha, napr. rod Gordius), kteri dospivaji ve vode a jsou zivorodi a strunice (Nematoda, napr. rod Mermis), ktere dospivaji v hline a kladou vajicka na vegetaci (se kterou je pak spasou sarancata). Nutno podotknout, ze s mermitidy se u nas bezny clovek setka i u nasich sarancat, a to celkem bezne (smykaci jiste vedi). Do chovu jste si je mohl prinest s krmenim bud primo Vy, ale sarancata se mohla nakazit samozrejme i u predesleho chovatele tou samou cestou. Staci natrhat krmeni v mistech, kde jsou nakazena sarancata a cerv je na svete. Vetsinou to byvaji vlhci podmacene louky. Kdyz nakazene sarance sezere jakykoli obratlovec, tak se nic nedeje, obcas se muze stat, ze sarance je straveno a cerv takrka neporuseny projde zviretem zase ven a zpusobi u chovatele paniku.

Tak lecit to u tech sarancat v podstate asi moc nejde. Chtelo by to najit zdroj, jestli je na lokalitach, kde berete krmeni Vy (v tom pripade je potreba ji zmenit na nejakou, ktera neni zamorena), nebo jestli jste si sarancata privezl uz nakazena a u Vas proste cervi jen dorostli. To by pak asi bylo dobre upozornit na problem dodavatele, event. ho i zmenit.
Oplachovani pampelisek bych moc neverila, cekala bych, ze vajicka jsou k listu prichycena dost pevne. Ale jiste to nevim, prirozene nakladena vajicka mermitidu jsem v ruce nikdy nazivo nemela. Zitra na fakulte budu, jen je potreba domluvit cas setkani.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru