Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán zelený - rada pro začatečníka

Dobrý den všem, poradíte mi prosím někteří z vás, co už máte zkušenosti s leguánem zeleným.Rozvažují se, zda si mám toto zvířátko pořidit. Moc se mi líbí. Ale potřebovala bych vědět, zda si jej mám pořizovat, když mám doma 2 děti (6,5let a 3,5roků). Jestli je nemůže třeba leguán kousnout. Taky zda si ho mám pořízovat, když bydlím v bytě. Nemám vůbec zahradu ani balkon. Také jak je obtížné chov leguána, když jsem úplný začatečník. Potřebovala bych prostě rady od odborníku, zda mám do toho jít a co to vlastně pořádně obnáší. Pročetla jsem si hodně na internetu, ale snad jsem ani pořádně nenašla rady pro začátečníky. Taky poradit, jak si mám vytvořit terárko, jak má pořádně vypadat.A taky nemáte nějaký kontakt na někoho, kdo chová a prodává mláďatka leguánu. Nechce se mi moc ho kupovat ve zverimexu. Raději bych ho chtěla od nějakého zkušeného chovatele.A v poslední řadě, jak to děláte, když jedete třeba někam na dovolenou, nebo na víkendy? To ho vozíte sebou?Děkují vám všem moc za pomoc a rady!Nerada bych udělala něco špatně!

Předmět Autor Datum
Dobrý den, před pořízením je dobré si uvědomit pár základních faktů. 1. dospělý leguán zelený může…
MadMike 03.01.2009 20:32
MadMike
Díky moc za odpověď. Musím to ještě z manželem pořešit. Chceme si pořídit nějaké právě terarijní zví…
šimi 03.01.2009 21:45
šimi
Leguán je jedním z ještěrů, kteří se dají poměrně dobře ochočit, ale ať už máte jakéhokoliv plaza -…
MadMike 03.01.2009 22:16
MadMike
Díky za krásné fotečky!Je opravdu nádherný. Máte pravdu že jsou celkem nároční na chování. Ještě asi…
šimi 04.01.2009 08:28
šimi
Jo a ještě jsem se chtěla zeptat, myslíte si, že když by jsme ho měli od malinka a děti by s ním byl…
šimi 04.01.2009 08:30
šimi
Na fotkách jsou dva různí dospělí samci :-). Jak říkám, leguán nemusí nikdy nikomu nic udělat, pokud…
MadMike 04.01.2009 09:33
MadMike
mno leguán zelený iguana u nás ve škole je kluk a je zvyklej na děti prvňáci si ho pořád hladí jakmi…
kletus plátek pro jo 21.01.2014 14:30
kletus plátek pro jo
Jak už psal Mike, každý lego je jiný a v období páření je samec předrážděný. Já bych paní doporučila…
Kája z Brna 21.01.2014 14:45
Kája z Brna
Nic proti přátelé, ale ten příspěvej je starý 5 let :D
Tuonelan 21.01.2014 14:55
Tuonelan
Ani jsem se nekoukla:-[, jak se to dostalo nahoru? poslední
Kája z Brna 21.01.2014 15:12
Kája z Brna

Dobrý den,
před pořízením je dobré si uvědomit pár základních faktů.

1. dospělý leguán zelený může být pro děti jistým rizikem (agresivita samců v období páření apod.), ale za předpokladu, že děti povedete k respektu k tomu zvířeti a naučíte je kdy se držet zpátky, nemusel by být problém - všechno jde, když se chce. Nicméně odpověď by byla: ano, může je kousnout

2. pořizovací cena toho zvířete je to nejmenší, chov velkého sluncemilného ještěra je nákladná záležitost - prostor, elektřina, strava v zimě...

3. pokud nebudete moci leguánovi v dospělosti dopřát dost prostoru, raději se do pořízení nežeňte

Díky moc za odpověď. Musím to ještě z manželem pořešit. Chceme si pořídit nějaké právě terarijní zvířátko, které by jsi mohly i děti pohladit a myslela jsem, že ten leguán je takový nejidealnější, co jsem studovala. Že se dá ochočit atd. Hada by se určitě děti bály. No budeme muset popřemyšlet.Každopádně moc děkují za odpověď a jestli máte ještě někdo zkušenosti s leguány a dětmi, ještě napíšte. Díky

Leguán je jedním z ještěrů, kteří se dají poměrně dobře ochočit, ale ať už máte jakéhokoliv plaza - jsou to divoká nedomestikovaná zvířata, kterým může prostě "lupnout v bedně" a co se týče leg. zelených - pokud jim nesedne nějaký pach, barva ba i třeba konkrétní osoba, umí se pěkně rozparádit.

Garantuji Vám, že jakmile by se děti např. s hadem dostatečně seznámily, bát se ho nebudou (ještě jsme se nesetkali vyloženě s panickou hrůzou u dětí - ani na základních školách, zato u dospělých ano). Od leguána Vás určitě odrazovat nechci, ale jsou to velcí ještěři a dalo by se říct poměrně náročnější na chov. Nicméně pokud se tomu člověk chce věnovat a nebojí se studovat, jsou to vynikající, inteligentní a krásní chovanci.

Děti se u nás celkem točí, ale je to pokaždé stejné: jsou leguáni, kteří jsou naprosto bezproblémoví a pustíme k nim i děti, ale jsou i leguáni ke kterým bych nepustil ani cizího dospěláka (pro dobro obou), zvlášť v "pářícím období".
[http://i62.photobucket.com/albums/h107/mike_the_ma d_dog/P1010006.jpg]
[http://i62.photobucket.com/albums/h107/mike_the_ma d_dog/8.jpg]

Díky za krásné fotečky!Je opravdu nádherný. Máte pravdu že jsou celkem nároční na chování. Ještě asi nějakou dobu počkám. Chtěla jsem si pořídit nějaké terarijní zvířátko. Co by jste mi tedy doporučil podle vlastní zkušenosti? Co se týče finanční náročnosti, tak to není problém. A prostor problém taky není. Máme velký byt 3+1. Jen nemáme ten balkon a zahradu. No ale opravdu můžu říct, že se mi moc líbí ten leguán. Je to hodně zvláštní zvířátko.

Jo a ještě jsem se chtěla zeptat, myslíte si, že když by jsme ho měli od malinka a děti by s ním byli od mala, že by si na ně nezvykl nebo že by mu mohlo tzv. rupnou v bedně a nějak jim ublížit i když by je znal celý život?

Na fotkách jsou dva různí dospělí samci :-). Jak říkám, leguán nemusí nikdy nikomu nic udělat, pokud jej budete respektovat, naučíte se číst "řeč" jeho těla (před nějakým útokem bývá většinou patrné varování). Děti nemusí být vůbec problém, ale musí se naučit, že když třeba leguán nebude mít (třeba v pozdějším věku) náladu, mají se držet dál apod. To by jste už poznali určitě sami.

mno leguán zelený iguana u nás ve škole je kluk a je zvyklej na děti prvňáci si ho pořád hladí jakmile na něj sáhnete zvedne hlavu a ten lalůček na krku a nechá se drbat samozřejmě je tu taky hrozba že občas šlehne ocasem ale ne děti akorát na školníka protože si prostě někdy nesednou ale nikdy nekousnul a umí poslouchat na jméno

Jak už psal Mike, každý lego je jiný a v období páření je samec předrážděný. Já bych paní doporučila k chovu agamu vousatou-samečka a raději si pořídit cca ročního. Vousatky jsou ochočený snad od vajíčka, netřeba je složitě socializovat, nemají takové nároky na prostor jako lego a děti si je mohou hladit. Mám dva legouše-samce, mám také vnoučata, takže děti od malinka vědí, že se k legoušům nesmí přiblížit pokud u toho není žádný dospělák. Už si zvykli jak děti tak legoušové a ještě se (chválabohu)nic nestalo. Pro zadavatelu: klidně mi napište na SZ.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru