Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Výroba topného kamene

Potřebujete topný kámen netypických rozměrů, tvarů či výkonu? Přečtěte si popis jednoho takového řešení.

Výroba topného kamene

Asi každý, kdo chová většího hada (v mém případě krajtu tmavou) narazil na problém s topným kamenem. Výrobci totiž vyrábí topné kameny do určité velikosti, která je však v takových případech nedostatečná. Určitě to lze vyřešit více způsoby (topný kabel v podlaze terária, topná rohož, atd.). Ovšem já jsem si vybral, vzhledem k již postavenému teráriu, cestu výroby topného kamene na míru, v mém případě šlo o rozměr 78x70cm.
Již z počátku jsem se potýkal s problémy spojenými s velikostí kamene, např. jak zajistit, aby se takto velký kámen při manipulaci nezlomil. Zde jsem se rozhodoval mezi armaturou, která by ovšem znamenala větší výšku a tím pádem vyšší hmotnost již tak těžkého kamene, dále mezi silnější plechovou deskou, která by se pod tíhou neprohnula (ovšem i ten plech váží více, než je žádoucí). Nakonec jsem v zásobách objevil silnou desku pertinaxu (obr.1), která má dobré mechanické vlastnosti při relativně nízké hmotnosti.

[http://img246.imageshack.us/img246/6705/pertinaxobr du2.jpg]

Pevnost je tedy vyřešena. Po konzultaci s p. Rusem, který ochotně odpovídal na „hloupé“ dotazy a následně mi dodal topné kabely 90W a 30W, (používá 250W/m2 pro požadovanou teplotu povrchu) jsem mohl řešit další postup. Na rovné ploše (v mém případě staré dveře) jsem vytvořil dřevěnou konstrukci - šalunk (obr.2), do které jsem vložil pertinaxovou desku. Tu jsem následně zalil asi 1cm vrstvou betonu a nechal do druhého dne zavadnout.

[47ip0.jpg]

Další problém na který jsem narazil, byla houževnatost topného kabelu, který nedrží požadovaný tvar (nutno podoknout, že kabely se nesmí křížit ani dotýkat). Sehnal jsem tedy stavební síťovinu, ke které jsem kabel postupně přivazoval. Tato „mravenčí práce“ zabrala asi nejvíc času (obr.3).

[48ln5.jpg]

Když byl kabel vpleten do síťoviny, nalil jsem na betonovou desku tenkou vrstvu lepidla pro namáhané povrchy (teplota kabelu vyžaduje kvalitní materiál – rozpínavost atd.), do které jsem síťovinu s kabelem vložil a následně opět zalil lepidlem v takové vrstvě, aby kabely v žádném místě nevyčnívaly. V této fázi bylo pár dní klidu na zatvrdnutí lepidla (obr.4).

[obr4ek4.jpg]

Již zbývalo jen vyřešit vrchní plochu kamene. Tak velkou břidlici na povrch jsem nesehnal a lepit nějakou „mozaiku“ z menších kousků se mi nechtělo. Rozhodl jsem se pro dlažbu. Jistě, někdo může namítat, že to nevypadá v teráriu zcela přírodně - pak by se to dalo řešit vložením kousků břidlice, nebo udělat povrch z pískovce, ale toto řešení zdá se být praktičtější (již jen třeba vzhledem k snadné omyvatelnosti - při případném znečištění). A vzhled? Zde se mi vybavil jeden vtip, který „haďáci“ jistě znají – Kwajta na to sewe. =o)

[50qa9.jpg]

No a máme hotovo (obr.5). Po odzkoušení zbývá jen sehnat někoho, kdo pomůže kámen odnést do terária. Kvůli hmotnosti a tvaru to v jednom nepůjde.
Vzhledem k tomu, že jsem na našem trhu nesehnal kabel výkonnější, než 90W (a p. Rus mi stanovil ideální příkon 120W), musel jsem tedy vložit kabely dva (90W a 30W). Mám tedy možnost regulovat povrchovou teplotu odpojením nebo připojením 30W kabelu.
Doufám, že někomu tento článek pomůže s vyřešením podobného problému.

[pmbqz9.jpg]

Použitý materiál:

- cement
- písek
- fixační lepidlo pro namáhané povrchy
- stavební síťovina
- topné kabely
- dlažba

autor: Přemysl Hála (halapremek)

Předmět Autor Datum
Pěkný článek, jen se mi nezobrazují fotky a nevím jestli závada není na mém přijímači. nový
carlos 23.03.2007 14:59
carlos
Jj správně, mě se taky neukazujou fotky :-/ .....sice už jsem je viděl, ale pro ostatní by to byla š… nový
para 23.03.2007 15:22
para
Snad už je to OK nový
Georgij Gadjukin 23.03.2007 15:25
Georgij Gadjukin
Mě to stále nejde :-/ nový
para 23.03.2007 15:37
para
jj vidím chybu. Jen nevím,kde vznikla. V linku je vždy mezera. Když jsem zadával,obrázky jsem viděl.… nový
halapremek 23.03.2007 16:06
halapremek
Už to maká :puff:.......až na obr č.4 nový
para 23.03.2007 16:06
para
ještě jsi tam měl vložit fotku jak na něm Mařenka vegetí :)) nový
para 23.03.2007 16:07
para
Tak koukám,že do úprav se již nedostanu. Tak kdyžtak vymaž prosím u těch obrázků ty mezery. Díky. no… nový
halapremek 23.03.2007 16:09
halapremek
Obrázky už by se měly zobrazovat všechny. nový
Kurt 23.03.2007 19:25
Kurt
tak teď se mi zobrazí jen obr. č 4 :-/ nový
para 23.03.2007 20:39
para
Obrázky jsem přestěhoval na imageshack.us a snad už se zobrazují OK. Jestli chceš přidat fotku, pošl… poslední
Georgij Gadjukin 24.03.2007 08:15
Georgij Gadjukin

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru