Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem CITES a chov suchozemských želv

Dobry den, nahodou jsem narazila na Vas clanek a neda mi to nereagovat. CLanek je pekny a je v nem spousta pravdy, ale nektere info nejsou zcela spravne ci kompletni. Jsem pracovnice AOPK /t.c. na materske/, jsem tedy ten, kdo overuje puvod rodicovskeho hejna a jeho schopnost produkovat mladata atd. Registracni list (tzv. bily papir) nelze povazovat za doklad o puvodu, pozor na to. Dokonce i vyjimka ze zakazu obch. cinnosti (tzv, zluty papir)nemusi byt dokladem o puvodu (ackoli je vydavana ve spravnim rizeni, zatimco registracni list nikoli), takze je to nekdy velmi sporne. Ovsem cim vice dokladu bude chovatel mit, tim lepe... Prokazovani puvodu je u suchozemskych zelv v CR casto problematicke a bylo by to na samostatny clanek. Co se tyka znaceni a identifikace pomoci fotek - AOPK pripravila pomerne peknou publikaci o znaceni zelv, mozna budou jeste nektere papirove verze k dispozici, pokud ne, je to tady:
http://www.ochranaprirody.cz/res/data/086/012158.pd f
Take me napada: platnost zluteho papiru byva casto omezena pouze na jednu transakci. Tzn., ze prodejem (z pohledu kupujiciho nakupem) ten papir pozbyva platnosti. Majitel si musi davat pozor, aby pote nechtel dale prodavat se stejnym papirem, musi si zazadat o novy. Doporucuji zluty papir dobre prostudovat! :-)
A posledni nejdulezitejsi: neni pravdou, ze pokud je rodicovske hejno puvodu U, bylo by mozne jejich "vnuky" teoreticky prodavat. Pokud je jednou puvod chovneho hejna neprokazany, neni mozne povazovat jakekoli potomstvo za jedince s prokazanym puvodem, bohuzel. A i tito pravnuci jsou potom "F", ackoli fyzicky to muze byt i pata generace v zajeti. Tos tak z me praxe. Preji hodne zdaru! zdravim J.Stankova

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články