Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Vnitřní výběh pro suchozemské želvy

Chováte-li suchozemské želvy, jen v nejteplejších oblastech je můžete bez rizika po odzimování rovnou přemístit ven. Na jaře bývá totiž často počasí velmi rozmarné. Znáte to – po několika dnech teplého a slunečného jara se opět prudce ochladí. Želvy oslabené dlouhým zimováním nejsou schopny za takovýchto podmínek přijímat potravu (a v ní obsaženou vodu, která je v tomto období ještě mnohem důležitější!), což se jim může stát osudným. Proto se mi toto zařízení velmi osvědčilo.

Po probuzení putuje moje skupinka želv vždy dovnitř, do připraveného prostorného výběhu s lokálním zdrojem tepla a příhodnými podmínkami, ve kterých se během několika dnů plně aktivují a pustí do potravy. Občas jim pomohu vykoupáním, ale pokud jsou zimovány v opravdu dobrých podmínkách, zdá se, že ani na jaře nemají větší potřebu pít. Při rekonstrukci svého vybavení jsem pořídil pár fotografií, a tak jsem se rozhodl sem vložit, jak lze takový přechodný výběh fungující 1-2 měsíce v roce snadno postavit.

[vv01.jpg]

Z vodovzdorných překližkových nebo OSB desek jsem postavil dvě základní bedny, jejichž rozměry jsou cca 120 x 170 cm. Tyto bedny jsou propojeny uzavíratelným "vchodem", takže celý vnitřní prostor cca 4 m2 je možné buď ponechat propojený, nebo vzájemně oddělit. Výška stěn i pro velké želvy zcela dostačuje okolo 30-35 cm.

[vv02.jpg]

Jako zemina byla použita lesní hrabanka s pískem a starou omítkou. Tento materiál je dostatečně nasákavý, méně prašný než obyčejná zemina ze záhonu a želvy jej mohou v případě nedostatku minerálních látek i konzumovat.

[vv03.jpg]

V rohu výběhu byl postaven cihlový přístřešek. Doma samozřejmě neprší, ale právě naopak – trvalé sucho podporované lokálním zdrojem tepla želvám vůbec nesvědčí. Jestliže pravidelně každé dva dny celý prostor přístřešku včetně cihel zavlažím asi dvěma litry vody, vznikne uvnitř cihlového domečku vlhké prostředí, které je velmi vhodným místem pro jejich nocování. Osvědčilo se mi totiž toto pravidlo: ve dne "slunečno" a sucho (s občasným deštíkem, který želvy milují), v noci vlhko a chladněji. Pokud želvy stávkují a nechtějí na noc do přístřešku, jednoduše je tam po setmění přemístím. Zavedením tohoto rytmu se můžete zbavit třeba i drobných problémů s rýmou, které mohou být vyvolány průvanem a suchým vzduchem.

[vv04.jpg]

A nakonec zdroj světla a tepla. Na fotografii je provizorně jen prostá žárovka, kterou však vřele nedoporučuji. Používám nyní halogenový reflektor a stěny v jeho blízkosti jsem obložil dlažbou. Zdroj UV záření není pro želvy jen přechodně chované v tomto výběhu vůbec zapotřebí, protože jej mají dostatek při letním pobytu venku. Nikdy nenastal významnější problém, a to i přesto, že tu želvy obvykle spořádají velké množství skořápek a později snesou 1-2 bohaté snůšky. Prostor, který lze dále členit rozličnými kameny a dalšími překážkami, želvám pro toto období plně dostačuje. Pokud se samec zrovna nevěnuje celkem hlasitému páření, vyhřívají se želvy líně pod zdrojem tepla, jsou zalezlé v přístřešku nebo se právě snaží sežrat pampelišku i s Vaším prstem...

Předmět Autor Datum
Když tak čtu všechny ty tvoje články, tak mám pokaždý chuť si nějakou želvu pořídit :)), snad někdy.… nový
MadMike 30.05.2008 19:28
MadMike
Ahoj, vypada to skvele. Kde ma tyhle bedny umistene? Primo doma? A jeste byne zajimalo proc jsou ty… nový
martinaa 14.06.2008 21:46
martinaa
Ahojky......je to tu moc pěknééé............chtěla bych se zeptat , jestli je nutné mít tu žárovku..… poslední
terka 15.07.2008 18:37
terka

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru