Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Inkubace vajec krajty královské

Toto je pouze volný překlad článku Incubation z internetové stránky http://ballpython.com. Třeba se to někomu bude hodit. Kritiku si bez problému vyslechnu...:D

Vejce a inkubace
Existuje mnoho různých metod jak s úspěchem inkubovat vejce krajt královských. Někteří chovatelé nechávají vejce inkubovat u samic (mateřská inkubace). Pokud však nemůžete zajistit v teráriu správnou vlhkost a teplotu pro úspěšnou mateřskou inkubaci, je lepší vejce inkubovat uměle. Budu jmenovat kroky, jak postupovat, abyste dosáhli úspěšného líhnutí vajec. Netvrdím, že pouze můj způsob je ten správný, je to prostě jeden ze způsobů, které fungují.

Inkubátor
[http://img136.imageshack.us/img136/1358/incubatorv                v 0.jpg]

Na trhu se již v dnešní době nabízí řada různých inkubátorů. Výběr inkubátoru bude záviset na počtu plánovaných snůšek a také na penězích, které jste za něj ochotni zaplatit. Je také možné použít doma vyrobený inkubátor. Pokud se rozhodnete postavit si vlastní inkubátor, doporučuji s rozvahou vybírat topné a měřicí přístroje. Můj první inkubátor měl velikost přibližně malé ledničky. Fungoval velmi dobře, ale došel jsem k názoru, že už pro počet vajec, které inkubuji, prostě nestačí. Proto jsem zařídil „inkubační pokoj“. Menší inkubátory použijete, očekávate-li jen několik snůšek. Malý inkubátor pojme jednu snůšku vajec krajty královské. Tyto inkubátory jsou obvykle dostupné v místních zverimexech. Také několik internetových stránek, zabývajících se plazy, je nabízí. Nezáleží na tom, který si vyberete , doporučuji ale zapnout inkubátor nejméně dva týdny před vložením vajec. Po této době dojde k ustálení teploty v inkubátoru. Vejce krajt královských mohou být úspěšně inkubována v teplotním rozmezí 31°C až 32°C.

Substrát
[http://img179.imageshack.us/img179/6777/verper01cy                2 .jpg]
Vejce musí být umístěna v substrátu vhodném k inkubaci. Používám směs Vermikulitu a Perlitu. Oba materiály můžete koupit v místních potřebách pro domov a zahradu nebo v pěstitelské školce. Někdo používá jako substrát jen Vermikulit. Já při míchání používám podíl 2:1. To znamená dvě odměrky Vermikulitu na odměrku Perlitu. Perlit zajistí dostatečnou vzdušnost a zabrání vodě v promokření vajec. Při výběru Vermikulitu je DŮLEŽITÉ dávat pozor na obsah umělých hnojiv ( Vermikulit musí být bez hnojiv ). Hnojivo může způsobit prohnití svrchní vrstvy vejce. Dále musíte smíchat substrát s vodou. Standart je 50/50 (Voda/substrát)váhy, ne objemu. Směs by měla být na dotek skoro suchá. Příliš vlhká směs může způsobit, že vejce zplesniví. Mám také zkušenost, že novorozeňata, držena v suším substrátu, absorbovala žloutek lépe než ta, líhnoucí se na vlhkém nebo mokrém substrátu. Po namíchání substrátu ho nasypte do vybrané nádoby.

Nádoba
[http://img159.imageshack.us/img159/8598/eggs4kr4.j                p g]

Nádoba, kterou jste vybrali, se musí vejít do inkubátoru a zároveň musí být dostatečně velká pro vejce. Vejce jsou většinou trochu větší než slepičí. Toto zjištění vám pomůže při volení vhodné velikosti nádoby. Počítejte se skromnou snůškou o šesti vejcích. Váš had však může naklást více nebo méně vajec než šest. Toto (obr.) je hotová nádoba se substrátem připravená na vejce. Je nejlepší, udělat v substrátu mělké důlky, kde umístíte vejce. Obvykle je zahrabávám v substrátu jen do poloviny. Nezasypávám je celá ani je neotáčím. Jako poklop použijte sklo tlusté čtvrt palce. To vám dovolí rychle kontrolovat vejce, aniž byste museli otevírat víko. Přibližně jednou týdně vyvětrejte celou nádobu. V posledních dvou týdnech inkubace ale větrejte nádobu denně. Doporučuji vložit nádobu do inkubátoru pár dní předtím, než očekáváte, že samice naklade vejce, vyrovná se tak teplota skrz celý substrát. Také vám to umožní kontrolu inkubačních teplot, protože cirkulace vzduchu v prázdném a plném inkubátoru je rozdílná.

Přemístění vajec
[http://img159.imageshack.us/img159/6457/eggs2sr3.j                p g]
Teď přichází ta zábavná část. Předtím než vejce přemístíte od samice, se pokuste ujistit, že už nakladla všechna vejce. Obvykle pokud ještě neskončila, uvidíte velkou bouli u kloaky. To může být další vejce. Pokud už samice nakladla všechna vejce, velice opatrně ji oddělte od snůšky. Samice může chránit vejce a nepříjemně kousnout. Většinou musíte použít hák, abyste samici od snůšky oddělili. Můžete ji přikrýt osuškou nebo jiným hadrem a jemně ji odebrat od jejich vajec. Buďte přitom opatrní. Může být pevně obtočená kolem vajec. Umístěte ji na bezpečné místo, dokud nedáte vejce do inkubátoru.

Konečná fáze
[http://img120.imageshack.us/img120/3483/eggs5cr8.j                p g]
Když je had přemístěn, koukněte na vejce. Je dobré rozdělit oplozená a neoplozená vejce. Oplozené vejce bude bílé a trochu větší než slepičí vejce. Neoplozená bude menší a nažloutlá. Někdy může být na vejci skvrna, což svědčí o nedostatku vápníku. Ale i takové vejce se může vylíhnout. Obvykle bude líhnivost těchto vajec nižší. Po zjištění, která vejce jsou dobrá a která ne opatrně přendejte oplozená vejce do nádoby. Snažte se nezměnit pozici, ve které vejce jsou. Pokud jsou vejce slepena, nepokoušejte se je oddělit, ledaže by se nevešla do nádoby. Vejce se mohou rozdělit, ale riskujete poškození vajec. Pokud myslíte, že vejce musíte oddělit, použijte zubní hedvábí (zubní nit). To zabere něco času, takže je jasné, že je lepší vejce neoddělovat. Vejce s flekem nebo špičkou (nedostatek vápníku) doporučuji umístit do substrátu tak, aby flek (špička) nebyla v kontaktu se substrátem. To pomůže omezit výskyt plísně, která může špičku vejce napadnout. Občas se během inkubace vejce připojené ke zbytku snůšky zkazí. Obvykle to pro zbytek není nebezpečné. Pokud máte strach, že se plíseň rozšíří, aplikujte antimykotika tak, že plíseň jemně potřete přípravkem proti plísni. Bude potřeba toto opakovat každých pár dní. Přikryjte vršek nádoby poklopem z materiálu, jaký si zvolíte, já preferuji sklo ( rychlá vizuální kontrola vajec). V 31,5°C zabere asi 60dní než se vejce vylíhnout. Pokud bude teplota vyšší, vylíhnou se vejce dříve a pokud nižší půjde to pomaleji. Je však důležité pamatovat, že u vajec inkubovaných v jiných než doporučených teplotách (31-32°C) je velká šance, že embrya zemřou nebo budou deformovaná.

Dokončení nádoby
[http://img517.imageshack.us/img517/2918/eggs8nz3.j                p g]
Teď je vaše nádoba kompletní a připravená k umístění do inkubátoru. Můžete si snůšku označit na štítku vně inkubátoru a napsat předpokládané datum líhnutí. Vejce se většinou začnou propadávat dva týdny před líhnutím. Pokud se ale vejce začnou propadávat během prvních 30 dní inkubace, měli byste zkontrolovat vlhkost substrátu. Pokud je vyschlý, opatrně přidejte vodu. Jestli vejce vyschnou, zárodek zemře. Celý proces klubání od první části až po část, kdy se had ukáže, zabere asi 24 hodin. Buďte trpěliví, nakonec se hádek vyplazí a začne objevovat svět.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ne ze by mne to nejak tankovalo, ale nevim proc se nemuzu dostat na komentare pod timto clankem... E…
Redsnake 27.01.2009 18:47
Redsnake
Ne to ne:-D není to chyba v metrixu spíš jen v interpretaci "komentář" jsou tu vlastně poznámky, kte…
vojtas 27.01.2009 21:47
vojtas
Tak "záložku poznámky" vidí asi jenom vyvolení, já teda ne.
navay 28.01.2009 01:48
navay
Poznámky slouží pro komunikaci mez moderátorem a autorem článku, tudíž jsou oku prostého čtenáře skr… nový
Georgij Gadjukin 29.01.2009 06:47
Georgij Gadjukin
Však to je v pořádku. V tom případě by ale neměly být zobrazovány a započítávány mezi kometáře, prot… nový
navay 29.01.2009 15:06
navay
Mohu tento clanek pouzit do maturitni prace o krajte kralovske? Sam nemam zkusenost s odchovem malyc… poslední
Safii 01.02.2011 14:51
Safii

Však to je v pořádku. V tom případě by ale neměly být zobrazovány a započítávány mezi kometáře, protože je to více než matoucí.
Člověk pak přemýšlí, jestli je chyba v tom, že zrovna přišel z hospody a tudíž ten nesoulad přičítá svému momentálnímu stavu, nebo hůř, když nesoulad trvá i po vystřízlivění tak propadá depresi, že poškození mozku je nevratné a měl by se jít léčit :-). Tak teď aspoň vím, že k lékaři v tomto případě (zatím ještě) nemusím chodit ;-).

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru