Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Divočina vydala desítky dosud neznámých živočišných druhů

Jasně zelená žabka s výraznýma očima, skákající pavouci a pruhovaný gekon patří k více než padesáti nově popsaným druhům živočichů, které vědci objevili v odlehlé horské krajině Papuy-Nové Guineje.

Organizace Conservation International dnes na svých internetových stránkách zveřejnila podrobnosti o výsledcích loňské vědecké výpravy, jejímž cílem bylo zmapovat život v této dosud málo prozkoumané oblasti.

Badatelé věnovali několik měsíců studiu více než šesti set zdokumentovaných živočišných druhů. Zjistili mezi nimi padesát nových druhů pavouků, tři druhy žab a jednoho pro vědu dosud neznámého gekona. Objevili také dva nové rostlinné druhy. Vedoucí expedice Steve Richards předpokládá, že v pralesích ostrova žije neznámých druhů mnohem více.

Potěšující jsou zejména nové druhy žab, upozornil další účastník mezinárodní expedice, Craig Franklin z univerzity v australském Queenslandu. "Jsou obvykle považovány za jakési bioindikátory zdraví životního prostředí," připomněl. "Často sledujeme úbytek žab jako přímý ukazatel postiženého životního prostředí."

Oblast, kterou tým zkoumal, obývají desetitisíce lidí, kteří se živí lovem. Antropologové spolupracovali především s místním klanem Hewa. "Na místě, jako je Papua-Nová Guinea, mají místní komunity velmi blízko ke svému prostředí. Spoluprací s nimi se naučíme mnohem více, protože oni už ty znalosti mají," zdůraznil Bruce Beehler z Conservation International.

Předmět Autor Datum
Já si osobně myslím že jsou stovky druhů živočichů co ještě nikdo nikdy neviděl. poslední
Franna 08.05.2009 18:54
Franna

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru