Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Křížení

Tak s tím souhlasím, jenže podmínky v zajetí a venku jsou přeci jen trošku odlišné. Tady je možné, že si užívá pes s fenou mimo dobru hárání, byť je to sakra vzácný případ, že ho fena neodmítá (řada fen odmítá konkrétního psa i v průběhu říje, nebo se nechce pářit se psem, kterého mají "pod zámkem"), obdobně jako zmiňované kočky, které pro změnu chodí třeba za páníčkem (mě to samé dělají a dělaly moje feny), když jsou v říji, což má nevratně opět na svědomí imprinting, přijetí člověka za stejný druh (normálním způsobem chovaní vlci, nebo kojoti se takto k člověku rozhodně neprojevují, viz třeba Trummler a studia etologie psovitých). Ostatně za totožný druh jsou schopni nás brát i krokodýlí samci, byť v tom horším pojetí (sok v teritoriu) nebo samci leguánů zelených. Homosexuální páry jsou dozajista i otázkou přírody, ale tam je to skutečně vzácností, nejedná se o pravidlo. Vím, že to tak nemyslíš, ale třeba dost z dřívějška popisovaných homosexuálních chování u řady zvířat pramení a pramenilo ze špatného pochopení dominantního chování, které může skutečně končit "pářením" (viz psi, suchozemské želvy, atd..). Nicméně opět se vracíme k tomu, že toto dělají zvířata v zajetí daleko více, protože se nestarají o jiné záležitosti (jejich Maslowova pyramida je trošku opačná, první jde o žrádlo, sebezařazení, pak se můžu snažit plodit potomky), potrava je víc než bohatá, netřeba se starat o konkurenční boje, není zde predační tlak, takže nějakým způsobem se energie, která je jindy vybíjená jen v určitém období, ventiluje. Připomíná to falešné kokony brachypelem tvořených bez páření, ale z přemíry dobrých podmínek. V přírodě by totožná samice nic takového neudělala s ohledem na nemožnost nabrání takových rezerv, resp. zbavení se jich, když toho daleko víc "nakluše" za potravou, nebo se občas musí bránit.
S potkaními samicemi máš samosebou pravdu, tam je to opravdu o potřebách i když je zajímavé, že když jsem stál o krytí určitými konkrétními samci, samice je odmítaly, i když mezi sebou si to rozdávaly vesele. Ale jak si sama psala, je to dle mě hodně náhražkové chování a dost často pářila dominantnější samice submisivní, která na ní ne vždy reagovala přívětivě, resp. chtění v tom bylo dost málo.
Jinak souhlasím, že určitě je daleko víc druhů provozujících sex, sex za úplatu, výhodný sex (aneb blbeček se stará o mláďata lepšího samce, ale když si vrzne, tak je rád, že je rád..) atp. Nicméně stále ve valné většině druhů v tom nelze spatřovat více, než jen páření.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality