Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Uštknutí Protobothrops mangshanensis: první klinická zpráva o otravě a léčení Jiří Valenta, Zdeněk S…
Y Draig Goch 29.11.2012 16:42
Y Draig Goch
Díky za ochotu:-) poslední
raddei 01.12.2012 19:15
raddei

Uštknutí Protobothrops mangshanensis: první klinická zpráva o otravě a léčení

Jiří Valenta, Zdeněk Stach, Michal Otahal

Cíl: Tato klinická zpráva prezentuje uštknutí chřestýšovcem Protobothrops mangshanensis a jeho léčbu.
Metodika: Osmatřicetiletý chovatel hadů byl uštknut oběma zuby (Nebo ho ten had kousnul dvakrát? Tak, jak je to psané to dává tenhle smysl…) do lokte, což vyústilo v lokální otok postižené ruky. Nevyskytly se žádné další příznaky otravy. Pět dní po uštknutí se na druhé ruce, mechanicky poraněné o 14 dní dříve, objevil hematom. Laboratorní testy zjistily těžkou koagulopatii s hypofibrinogenemií (stav charakterizovaný akutní hemorrhagií, způsobenou neschopností krve srážet se, Wiki) a neměřitelným prodloužením doby srážlivosti krve.
Výsledky: Podpůrná léčba fibrinogeny a čerstvou plasmou byla neúspěšná a specifický protijed není vyráběn, bylo aplikováno sérum určené pro jiný druh asijského chřestýšovce GREEN PIT VIPER ANTIVENIN, Thai Red Gross, Thajsko. Průběh hemokoagulačních potíží zvrátily tři dávky séra.
Závěr: Tento případ potvrzuje přetrvávání aktivních složek jedu, ovlivňujících koagulaci, problémy s ovlivněním hemokoagulačních potíží pomocí podpůrné terapie a efektivitu zpožděné léčby s pomocí séra. Poukazuje na potenciální nebezpečí klinicky asymptomatického průběhu otravy jedem obsahujícím hemokoagulačně aktivní složky, pokud není porucha srážlivosti krve aktivně vyšetřena a vhodně léčena. Terapie za použití séra GREEN PIT VIPER ANTIVENIN, Thai Red Gross, Thajsko v tomto případu uštknutí chřestýšovcem Protobothrops mangshanensis byla úspěšná a sérum může být charakterizováno jako paraspecificky aktivní.

Dělám, co humím. Je to ten souhrn na začátku, poté rozvedený dopodrobna... :beer:

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru