Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem A je to tady - zákaz burz a "dohled" v Německu

raddei: Omezování chovatelů je naprostý nesmysl a jejím prosazením začne bujet nejen chov "načerno" a la prohibice 30.let v USA. Moje reakce je opravdu mimo hlavní téma - reagoval jsem však v diskusi na váš příspěvek, kde jste jako invazivní druh označil některá etnika.

Abych nebyl jen off topic:
Pokud chtějí rádoby ochránci zachraňovat zvířata v jejich domovinách, nepomůže regulace chovu - bude třeba regulace aktivit nenasytných společností přímo na lokalitách. Nejvíce viditelné je to na ostrovech, kde jsou unikátní druhy. Chamtivost korporací a korupce v chudých zemích jsou tím hlavním problémem. Z Indonésie se stává zelená poušť (monokultury olejových palem a čajovníků nahrazují původní biodiverzitu). Několik druhů se může adaptovat, bohužel zdaleka ne všechny. Lovci nemohou ani zdaleka odlovit tolik zvířat na lokalitě původních pralesů (bavím se o plazech), aby je to mohlo populačně oslabit na úroveň vyhubení druhu - najdou pouze zlomek populace.

O tom jak funguje ochrana přírody v ČR bych mohl za svoje takřka 15tileté působení u Ochránců přírody (již nejsem) vyprávět. Na jednu stranu se dávají dotace na sekání luk - aby se zde udržely vzácné rostliny, které by se na lokalitách bez zásahu člověka neudržely. Na druhou stranu se při sekání luk ničí biotop chráněných obojživelníků a plazů - navíc i při sekání kosou (už vůbec nemluvím o "křoviňáku") jsem denně přesekl několik plazů (hlavně slepýši, občas užovka či zmijka). Zkuste si však chytit plaza do ruky - a dostanete pokutu. Není to paradox? Po posekání luk a svahů jsem úmyslně nechával hromady posekané a shrabané traviny na hromady, abych tak vytvořil alespoň vhodná místa pro kladení vajec a při několikaletém opakování snad i zimoviště v pěkném kompostu. K mému velkému překvapení bylo mé úsilí oceněno sníženou vyplacenou částkou za posekané území (po několika letech činnosti)- a veškerá biomasa byla odvezena z louky. Jak zpívá Nohavica: "Ten, kdo má štempl, ten je i v právu". Z toho tedy plyne, že pokud se nám něco nelíbí, musíme se v našem systému pokusit dosadit svoje lidi na místa, kde mají "štempl" - jak to dělá například naše politická elita s nejvyššími místy v Policii ČR. To už by ale bylo na jiný příběh.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality