Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem A je to tady - zákaz burz a "dohled" v Německu

Tohle je velmi citlivé téma, kde se nemůže nikdo zradikalizovat. Musí se vycházet z toho co, člověk chce zařídit. Zvířata mají být v přírodě, chov v lidské péči by měla být záložní populace - ne v soukromém majetku, ale v majetku nějaké bomba organizace na obdobě "družstva a užívacích práv", z převodů mezi lidmi by se vykupovali pozemky a udržovali biotopy atd...
Nicméně tento převod do kapitalistického světa bohužel neobsahuje zákony všech zemí, korupci, lidskou chamtivost apod, tudíž se vždycky musí najít nějaký průměr.
S tim souhlasim, ale v realu je to tezka utopie a SciFi...

Hele ten problem je v podstate neresitelny...
Soucasna koncepce ochrany prirody pocita s nejakym uzemym X, ktere ma rozlohu Y, na kterem se vyskytuje chraneny duh Z a bude to tak na veky (teda dokavad se tudy nepovede dalnice, nezacne tezit atd - pac ekonomicke zajmy jsou nadrazeny ochrane prirody).
Jenze kdo do toho trochu vidi, zjisti, ze problem je slozitejsi = za poslednich 20let se cetnost vyskytu klimatickych extremu zdvounasobila (a nic nenasvedcuje, zeby se mela snizit - spis naopak) a v pripade ektotermu je to pruser jak krava. Ono se totiz zacnou menit teplotni a jine klimaticke faktory na tom vyclenenem chranenem uzemi a tem zviratum to prestane vyhovovat, jakmile to preleze jejich tolerancni mez. Jiste - delo se to v minulosti Zeme nespocekrat - zvirata to resila migraci do mist s vhodnymi podminkami (bud do vyssich/nizsich poloh, nebo na jine uzemi = sever/jih/atd). Jenze kam odmigruji dnes? Vsude jsou dalnice, prumyslove parky, lidska sidla, chybeji biokoridory... Hranice soucasnych CHU nelze posouvat dle aktualnich/budoucich potreb - uz dnes je problem vubec vyresit vlastnicka prava na tech stavajicich pozemcich... Lidi (verejnost) by rvali a rozthrahli kazdou vladu na kusy - zkuste jim vysvetlit, ze tady se ted nesmi stavet podnik kery da praci 1000lidem, pac se sem prestehovali zaby, kerym jsme teprve pred par lety tamhle vykoupili/zridili za verejne penize CHU a jim se tam potvoram najednou nelibi?
Pokad si nekdo mysli, ze placam a vidim to cerne, tak si najdete info jak je to s obojzivelniky napr v Kostarice, kde se zvysila prumerna rocni teplota (opet upozornuju - neni to globalni oteplovani, ale globalni klimaticke zmeny) a s ni se siri batrachochytridiomykoza, zasazujici posledni ranu populacim oslabenym nicenim bitopu... Pripadne studie od prof.Hueyho - metaanalyza globalnich populaci plazu, a pod.
V tomhle kontextu mi zakazy importu a s nima souvisejici prestava zlepseni stavu puvodnich populaci prijde jako Hurvinkova predstava valky...

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality