Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Olomoučtí přírodovědci objevili v džungli nové druhy..

Olomoučtí přírodovědci objevili v džungli nové druhy. Tyto potvůrky tam žijí

Olomouc – Nečekané objevy našli na Borneu olomoučtí a ostravští přírodovědci. Odhalili nové druhy bezobratlých živočichů i neznámou rostlinu.

Zoologický a botanický výzkum prováděli studenti a pedagogové Univerzity Palackého a Ostravské univerzity v nedotčené přírodě dva týdny.

V nástrahách výzkumníků skončil zcela nový druh drobnělky (Zoraptera).

Jde o bezobratlé živočichy podobné termitům.

Na světě odborníci zatím zdokumentovali třicet devět druhů tohoto hmyzu, z Bornea dosud žádný znám nebyl.

„Bezpečně víme, že se jedná o nový druh. Pro entomologa je takový nález srovnatelný s objevem zcela nového druhu primáta nebo velké kočkovité šelmy," uvedl odborný asistent Katedry ekologie a životního prostředí olomoucké přírodovědecké fakulty Tomáš Kuras.

Olomoučtí a ostravští vědci se už také pustili do popisu nového druhu strašilky, který si z národního parku Ulu Temburong přivezli.

Zatímco dosud popsané druhy žijí na listech, které okusují, nově nalezení jedinci k překvapení výzkumníků sídlili na zemi v opadaném a tlejícím listí.

„To je u této skupiny velmi výjimečné, takřka bizarní. Je to jako kdyby někdo našel denního motýla, který se živí výhradně sáním krve," přiblížil unikátnost objevu Kuras.

Účastníci expedice zdokumentovali v národním parku neobvykle vysokou druhovou rozmanitost škvorů. Mezi nimi nalezli i několik vědě dosud neznámých druhů včetně jednoho, jehož příslušníci žijí spolu s termity v jejich hnízdech.

Velmi významný je i objev zatím největšího známého druhu bedlobytky. Drobné mušky podobné komárům, jejichž larvy se vyvíjejí na houbách, jsou rozšířené po celém světě.

Na Borneu nalezená bedlobytka zaujala nejen většími rozměry, ale i nápadným žlutočerným zbarvením.

Mezi tisíci jedinců, které budou následně vědci zkoumat, jsou patrně i nové druhy pavouků či nočních motýlů.
Studenti jako profíci

Na své si letos přišel i botanik Martin Dančák, který byl před rokem na stejném místě při objevu zcela nového druhu nezelené rostliny, jež získala jméno Thismia hexagona.

„Mezi bylinami jsme pravděpodobně našli další vědecky nepopsaný druh. Jeho přesné určení ale nebude tak jednoduché, budeme muset udělat rozsáhlejší studii celého rodu v jihovýchodní Asii," uvedl botanik.

Přestože se jednalo o studentskou expedici, její výsledky jsou podle organizátorů srovnatelné s profesionálními badatelskými týmy světových univerzit.
Vedlejší produkt pobytu

Nález nových druhů rostlin a živočichů byl přitom jen vedlejším produktem pobytu.

Hlavním úkolem bylo ukázat studentům specifický tropický ekosystém a naučit je v tomto prostředí pracovat.

Vyrovnat se při tom museli například s náročnými klimatickými podmínkami, kdy vlhkost vzduchu byla téměř stoprocentní a teploty se pohybovaly kolem 30 stupňů Celsia.

Řadě účastníků se na expedici splnil sen mnoha biologů dostat se do pralesa s nesmírně bohatou faunou i flórou.

Autor: Petra Pášová

http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/olomoucti- prirodovedci-objevili-v-dzungli-nove-druhy-tyto-po tvurky-tam-ziji-2014.html

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné komentáře.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru