loading...
Předmět Autor Datum
No, skupinka o 10členech s více samci ti bude fungovat tak v terárku 60x40x40 a to ještě po dobu urč…
Aurifer 12.07.2011 14:07
Aurifer
Opravdu jsem to tak nevidel u prodejce uz nejakou dobu mam leguany agamy a chameleony. Jenze kdyz js…
kiklop32 12.07.2011 14:28
kiklop32
on se tu taky nikdo nezneklidňuje, ale kolárisy jsem nějaký pátek chovala a odchovávala, takže vim j…
Aurifer 12.07.2011 14:34
Aurifer
No a prave takovy lidi hledam a ne aby hned ze dam na prodejce atd. zajimalo by me terarko jak velik…
kiklop32 12.07.2011 14:43
kiklop32
na 1,9 bys potřeboval terárko několik m2 ;-) JInak samice se mezi sebou mastěj taky. Tohle nejsou so…
Aurifer 12.07.2011 15:06
Aurifer
Vim ze by to musel byt velky prostor o to nejde. Mam legose 1,1. Agamy v. 1,3. A chamelony 1,1. Chci…
kiklop32 12.07.2011 15:21
kiklop32
Jo pokud jim zařídíš pavilon rozměrů aspoň jako na tom prvním videu s dostatkem prostoru, úkrytů a h…
Aurifer 12.07.2011 15:33
Aurifer
A jaka je podle tebe optimalni skupina?
kiklop32 12.07.2011 15:38
kiklop32
Proc se tu ptas, kdyz o rady vyse evidentne nestojis a porad si meles svou? Ja teda nejsem zadny nem…
.JaBula. 12.07.2011 15:34
.JaBula.
O rady stojim. Ale nejsem zvedavy na reci typu: di si precist, das na reci prodejce, nauc se atd. Pr…
kiklop32 12.07.2011 15:41
kiklop32
Odpust mi ted moji nediplomatickou uprimnost, ale pokud sis o kolarisech precetl neco "vic", jak se…
.JaBula. 12.07.2011 15:57
.JaBula.
Tak asi strucne otazka byla: Videl jsem skupiny 3,7. Je to dobre? Odpoved: Do každého terária patří…
kiklop32 12.07.2011 16:04
kiklop32
Však Aurifer ti řekla, co je nejlepší a co funguje a co ne :)
Taria 12.07.2011 16:28
Taria
Jinak co se tyka povahy kolarisu - pokud vim, tak to jsou docela dravci. Jestli mne pamet neklame, t…
Aurifer 12.07.2011 16:29
Aurifer
Tak to vicero samcu sem zavrhl po tvem prvnim prispevku. Prave me udivilo ze jich tam ma nekdo vic p…
kiklop32 12.07.2011 16:39
kiklop32
No tak jasně, ono holky kladou ještě ve věku, kdy nejsou dorostlé a to jim nepropívá. Takže je lepší…
Aurifer 12.07.2011 16:47
Aurifer
Parada no 2. docasne terko sice v zaloze mam ale asi bude lepsi sehnat starsi samici. Tak dik za spo… poslední
kiklop32 12.07.2011 16:53
kiklop32

No, skupinka o 10členech s více samci ti bude fungovat tak v terárku 60x40x40 a to ještě po dobu určitou. V malé přehuštěné nádrži si zvířata nevytvoří terotoria a navíc jak se stresují, tak se tolik neprojevuje jejich přirozené chování, takže se většinou nezmydlej. Ale to, že to tak vidíš u prodejce ještě neznamená, že se ta zvířata tak mají chovat a že to bude dlouhodobě fungovat. Do každého terária patří jenom 1 samec a samic může být víc, ale taky se celkem často mezi sebou napadaj. Takže si nastuduj něco o jejich chovu- na netu toho je dost a neřiď se tim, co vidíš u prodejce.

na 1,9 bys potřeboval terárko několik m2 ;-) JInak samice se mezi sebou mastěj taky. Tohle nejsou sociálně žijící zvířata, jedinci opačného pohlaví spolu fungujou, ale stejného ne. Takže si radši pořiď pár a nefantazíruj ;-) Já je měla vždycky po 1,1 jenom jednou po 1,2 a stejně jsem 1 samici časem musela oddělit, protože pár pekl spolu a tu druhou holku první dominantní šikanovala. Kdybych ji neoddělila, tak by ji časem zabila...

Jo pokud jim zařídíš pavilon rozměrů aspoň jako na tom prvním videu s dostatkem prostoru, úkrytů a hlavně- každému zvířeti jeho vlastní výhřevné místo atd, rovnocené s ostatními tak budiš ;-) To by se tam krom samic asi pak vlezlo i víc samců, ale je otázka, jestli by se časem stejně nepobili (přecejen to video je krátce po vpuštění zvířat). Páč zrovna kolárisové nejsou moc zvířata, co by se dali chovat ve větší skupině. Ono vousatky a legoši jsou přecejen o dost sociálnější než kolárisové. K těm mláďatům bez komentáře, ta se dají chovat společně hodně dlouho, v podstatě až do nástupu pohlavní dospělosti ;-)

Proc se tu ptas, kdyz o rady vyse evidentne nestojis a porad si meles svou? Ja teda nejsem zadny nemcinar, ale nejsou na tech videich mlada zvirata, ktera spolu vyrustala odmalicka, a ktera mozna proste jeste nezacala byt teritorialni? Ono je otazka, jak dlouho to v tom velkem terarku zvirata vydrzela. To, ze jsou v pohode po vypusteni jeste nic neznamena.
Jinak co se tyka povahy kolarisu - pokud vim, tak to jsou docela dravci. Jestli mne pamet neklame, tak v prirode dokazou docela solidne zmasakrovat i jestery podobne velikosti tim, ze je proste chytnou za hlavou a rozdrti jim lebku...verim tomu, ze pokud by ve "stade" bylo nejake slabsi zvire, tak tomuhle scenari neunikne...

Odpust mi ted moji nediplomatickou uprimnost, ale pokud sis o kolarisech precetl neco "vic", jak se vubec muzes zeptat na chov skupiny s vice samci?
Rikas, ze chces odpovedi od lidi, co tato zvirata maji nebo meli v chovu. Hned v prvnim prispevku Ti bylo vysvetleno, ze je rizikovy i chov vice samic a Ty se presto v dalsich x prispevcich ptas na stejny riskantni nesmysl? Nemuzes se pak divit, ze Te nekdo lehce "sjede" za zbytecne teoretizovani nad necim, co sis vzal do hlavy, a co je pro ta zvirata nevhodne? A nic na tom nezmeni ani radoby argument, ze chovas leguany, agamy nebo chameleony.

Tak asi strucne otazka byla: Videl jsem skupiny 3,7. Je to dobre? Odpoved: Do každého terária patří jenom 1 samec. Na to sem reagoval ze jsem na netu videl prave tyto skupiny a proto jsem se ptal jestli je to mozne. A dal se ptam na optimalni skupinu. Takze mi neprijde ze si melu svou. Proste kdyz chci nejake zvire a vidim vic zpusobu chovu tak du sem a zeptam se a cekam ze mi nekdo rekne co je nejlepsi a co je nefunguje a ne to co jsem psal vyse.

Jinak co se tyka povahy kolarisu - pokud vim, tak to jsou docela dravci. Jestli mne pamet neklame, tak v prirode dokazou docela solidne zmasakrovat i jestery podobne velikosti tim,...

A o tom to právě je. Ono si každé zvíře zabírá teritorium o takové velikosti, aby se na něm 1.uživilo- což v případě kolárisů a jejich spotřeby potravy si asi každý soudný člověk udělá obrázek sám 2. aby si na něm pokrylo ostatní potřeby- tzn. úkryt a vhodné místo, kde se může slunit 3. mohlo se tam rozmnožovat- v případě kolárisů ostatní samice přímo ohrožují mláďata té dotyčné, takže je bude napadat coby jednak potravní konkurenci, navíc jako i hrozbu pro potomstvo. No a samci-když si člověk zajede na lokalitu a vidí jak ta zvířata žijou- vždycky je nora (škvíra atd) se samicí, o kus dál další samicí a o kus dál další samicí, popř. mladým ještě nedospělým samcem a někde nahoře na šutru sám samojediný machruje starý velký dominantní samec, který tam obhospodařuje ty své holky. Mladí samci mu nelezou na oči a každého jiného dospělého samce, kterej by se tam objevil tenhle starej frajer zmasakruje (pokud teda ten novej nezmasakruje jeho). V okamžiku, kdy ti mladí samci začnou dospívat, tak maj 2 možnosti- buď sesadit toho šéfa, což jim většinou nevyjde, nebo si zbalit kufry a najít vlastní harém (a sesadit tamního šéfa). No a z toho potom i vyplývají problémy v teráriu. Holky si konkurujou a ohrožujou mláďata, takže se budou mastit, 1 dominantní samec to tam ošéfuje a ostatní samci budou frustrovaní, protože budou dospělí a bez moci mít vlastní teritorium s harémem. Takže se zřejmě čas od času pokusej sesadit šéfa a ten je zřejmě zabije. Popř., když budou mít dost prostoru a úkrytů, tak mu uhnou a nezabije je, ale budou trvale stresovaní tím, že nemají šanci a budou chřadnout stresem. Takže uvažuj, co je lepší... spokojenej pár v přiměřeně velkým terárku, nebo pavilon s několika samice a 1 samcem (ale to chce fakt dost místa, protože ty holky mají taky poměrně velká teritoria), nebo několika samicema a samcema, přičem tam bude docházet k bitkám a stresovaným, časem určitě i zabitým zvířatům. Ono totiž když se rvou takhle vybavení ještěři, tak to není jenom o ukouslých packách a ocasech, jako třeba u Pogon (ikdyž i tam mohou být horší následky) ale o rozmaštěných hlavách, jak psala JaBula.

Tak to vicero samcu sem zavrhl po tvem prvnim prispevku. Prave me udivilo ze jich tam ma nekdo vic protoze vim ze u jinych druhu to tak nejde. Skoda ze je problem i u tech samic zvirata jsou to krasna takze udelam par. Je dobre mit starsi samici nez samce cetl jsem ze samci dospivaji drive a brzke pareni neni pro samici dobre. A terko 100x70x50?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...