Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem potkan versus hroznýš

Mám hroznýšku královskou kolem 1m. Je tomu 14 dní, co jsem koupila potkana, kterýho nechtěla. Říkám si fajn, asi je velkej - pořídím menšího. Pořídila jsem. Pak koukám bude se svlíkat, ptala jsem se ve zvířátkárně (zverimex) jestli to nebude problém, když tam budou spolu. Prý ne. Tak dobrý - bydleli spolu. Vzájemně se ignorujíc. Pak se začala svlékat a potkan na ni útočil. Spíš na tu starou kůži, kterou měla na sobě. Okamžitě šel z terárka. Had se dosvlékl a potkan šel zas nazpět, aby můj miláček měl něco dobrého do bříška. Druhý den na to - už nemám hada. Bože byl to hrozný pohled. Díry měla všude - 3cm-ový a hluboký až na kost. Ležela, nehýbala se a pomalu dýchala. Když takováhle mrcha útočí na hada - kurňa, brání se snad - nebo ne?
Kde jsem udělala chybu? Napište mi jestli vás něco napadá....tohle už totiž nechci nikdy vidět.
Děkuju

Předmět Autor Datum
Ten človek čo ti poradil ich mať spolu nemá páru o hadoch alebo nemá zdravý úsudok. Výsledok už vidí…
ado 12.02.2007 12:02
ado
Pokud krmíš živou potravou tak tam nech kořist tak 1/2 hodiny, pokud jí do té doby had nesežere, tak…
Uroboros 12.02.2007 13:12
Uroboros
Chyb bylo hned několik: nevhodná doba krmení( delší dobu před svlekem a chvíli po ), společné soužit…
carlos 12.02.2007 13:21
carlos
Základní chyba. Ale to se píše v každý příručce o chovu hadů. Krmný hlodavec nesmí zůstat přes noc u…
krokodýl 12.02.2007 17:07
krokodýl
Krmení z peanu nebo pinzety je velice šikovný, především u stromáků. Já už cca 3 roky při krmení než…
Uroboros 12.02.2007 20:22
Uroboros
Naprosto souhlasim co napsali kolegové přede mnou. Dodal bych jen, že potkani jsou bojovný a útočný…
para 12.02.2007 18:55
para
Potkan je zlatíčko proti mastomyším. Taková uštknutá mastomyš poměrně brutálně a zcela vědomě napadá…
Georgij Gadjukin 12.02.2007 20:13
Georgij Gadjukin
Když si nadhodil ty gabuny tak si vzpomínám, když jsme je u kámoše krmili a spolkla kotě na štorc, t…
Uroboros 12.02.2007 20:16
Uroboros
Souhlasím s kolegou, že potkan je proti mastomyším zlatíčko. Krmení mastomyšma jsem vzdak kvůli jeji…
venca 13.02.2007 10:01
venca
Můžu se zeptat, jakejma králíkama se krměj hadi? Zverimexovýma nebo od nějakého chovatele králíků na…
merlouska 13.02.2007 09:55
merlouska
Já kupuju ve zverimexu jak králiky, morčata i potkyše, mam dohodnutej stálej odběr a zatim to klape…
para 13.02.2007 11:06
para
Králíky beru od solidního chovatele za 50kč/kg. Potkany si chovám sám a jinak co kdo donese:-)
carlos 13.02.2007 11:37
carlos
Taký zdroj králikov by sa mi tiež hodil:-). Susedovi som spomínal, že mu aj zaplatím za mačky ktoré…
ado 13.02.2007 21:57
ado
Mě se stalo,že jsem koupil ve zverimexu křečky a ty byli plný nějakejch čmelíků,nebo co. Ale ne prot…
TEKA 13.02.2007 12:07
TEKA
Po svlékání je pro skoro všechny hlodavce had neobyčejně "chutně voňavý", občas se takhle odvážou i…
KArell 25.02.2007 11:34
KArell
Chybu jsi udělala v první řadě v tom, že jsi si před koupí hada nepročetla žádnou literaturu !!! poslední
Jana 25.02.2007 13:55
Jana

Ten človek čo ti poradil ich mať spolu nemá páru o hadoch alebo nemá zdravý úsudok. Výsledok už vidíš, takže nemá zmysel ti farbisto vysvetľovať čo by potkan hadovi mohol spraviť. Najistejšie je kŕmiť čerstvo zabitou potravou. Hady ktoré berú iba živé treba nonstop sledovať a ak nejavia záujem, hlodavca okamžite oddeliť.
Had keď nemá chuť žrať maximálne spraví formálny útok na zastrašenie a bude sa snažiť schovať, bohužiaľ v teráriu nemá kam a potkan keď zistí že sa to dá žrať tak to zožerie (5 dospelých potkanov zožerie za noc bezozvyšku komplet kapriu hlavu-vlastné pozorovanie).

Pokud krmíš živou potravou tak tam nech kořist tak 1/2 hodiny, pokud jí do té doby had nesežere, tak prostě žrát nebude, v tom příadě jsou dvě možnosti, buď kořist oddělíš a následně krmíš a zkusíš to třeba za dva dny, nebo kořist usmrtíš a dáš do mrazáku, odkud jí můžeš třeba za týden vyndat, rozmrazit (na pokojovou teplotu nebo ideálně ohřát cca na 35°C) a pak hadovi předložit, ovšem pokud jí ani pak kořist nesní musíš jí vyhodit, opakovaným zmražením a rozmražením by se zkazila.

Chyb bylo hned několik: nevhodná doba krmení( delší dobu před svlekem a chvíli po ), společné soužití predátor x kořist, zřejmě i absence oblíbené police, na kterou by si mohl had vylézt a byl částečně mimo dosah potkana.Potkani jsou hodně chytří tvorové a když mají hlad, tak sežerou téměř vše. Mohlo to dopadnout ještě hůř, kdyby se potkan pustil do elektroinstalace - v lepším případě se ozvou pojistky. Pokud do 5 min. had na kořist nezaútočí, jde z terária ven. Dalším řešením je potkana omráčit.

Základní chyba. Ale to se píše v každý příručce o chovu hadů. Krmný hlodavec nesmí zůstat přes noc u hada, většinou pokud ihned nebo během pár desítek vteřin (když už myš zmerčí) had nereaguje (neloví), tak nemá cenu tam hlodavce dál nechávat. Před svlekem většina hadů nežere. Užitečný je naučit hada brát mrtvou kořist (buď čerstvě zabitou nebo i rozmraženou a ohřátou) z peánu. Většina hadů to zvládne. Je to dobrý i v tom, pokud jsou v teráriu dva nebo tři hadi, tak je můžeš podělit a neservou se. Ale pak je třeba hlídat než dobaští, protože ten, co dopolyká první, obvykle rád začne žrát z druhé strany myš, kterou jí jiný.

Krmení z peanu nebo pinzety je velice šikovný, především u stromáků. Já už cca 3 roky při krmení neživou potravou jiný způsob podávání vůbec nezkoušim, ale dost často krmim živýma myšma rovnou z ruky, neboť brát živou myš nebo potkana za ocas peanem mi přijde trochu brutální, při troše praxe člověk odhadne kam a na co had zaútočí, takže pak nehrozí ani pokousání, praktikuju to bez problémů i u psohlavců nebo viridisek. Ovšem pean je "nenahraditelná" součást výbavy při krmení.

Naprosto souhlasim co napsali kolegové přede mnou. Dodal bych jen, že potkani jsou bojovný a útočný bestie to je všeobecně známo a já byl rád když jim můj hrozna odrostl a mohl jsem mu začít předkládat morčata a pak i králiky, páč ty jsou takový odevzdanější. I přesto bych ho nikdy nenechal spolu s králikem bez dozoru.
Teď krmim potkanama tmavku, ale už to praktikuju tak, že potkyš dostane nejprve pořádný hadžime do řepy a než se stačí probrat už ho had pevně drží. A tak to hodlam dělat i u regiusky až vyroste. Prostě potkan při plným vědomí mi k hadovi nepáchne. 8-)

Potkan je zlatíčko proti mastomyším. Taková uštknutá mastomyš poměrně brutálně a zcela vědomě napadá hada(y) v teráriu. Pokud to mastomyš nekoupí hodně šikovně (hlava, velká céva atd.) nebo není jejím katem nějaký smrtibrácha *), dokáže hadovi zoubkama pěkně zatopit. Akorát gabuny to moc neřeší. Ty jednak umí bravurně uchopit kořist a jednak klidně zblajznou potravu i živou (v mém případě to bylo 9 čunkaráků za sebou).

*) vypůjčeno od vipera :puff:

Souhlasím s kolegou, že potkan je proti mastomyším zlatíčko. Krmení mastomyšma jsem vzdak kvůli jejich agresivitě, napadaly jak hady tak i mne a to hlavně mladší. Byly jak šicí stroj a než jsem je stačil po uchopení přendat měl jsem prsty jak řešeto.
Pro zadavatele: je to zkušenost, bohužel se špatným koncem. Příčinou všeho byla hrubá chyba zapřičiněná nevědomostí. Základem je literatura, internet a zkušenější chovatelé. V málo kterém zverimexu ti odborně poradí. Poradím ti ještě takový fígl, který používám u regiusek u kterých nikdy nemáš jistotu zda jsou při chuti nebo ne. Před kmením dam tak na 20 min. k hlodavcům zmuclaný ubrousek (ne navoněný) aby nasál pach hlodavců a pak ho dám do terárka. Hadi okamžitě cítí pach hlodavců a podle jejich reakce krmím a nebo ne.

Po svlékání je pro skoro všechny hlodavce had neobyčejně "chutně voňavý", občas se takhle odvážou i myši (což hada potěší, protože je nemusí honit po okolí :). Každopádně, kořist nechat nejdýl hodinu, já k potkanům dávám i kus suchého rohlíku - většinou ho začne okusovat, hada si nevšímá, ten si naopak hodně všímá :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru