Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem péče o mládě - dotaz

Dobrý den, před třemi dny jsme si přivezli agamu, která má údajně jeden měsíc - je 12cm dlouhá. Už první den jsme ji nabídli z ruky salát, který v pohodě snědla. Druhý den si sama ulovila 3 cvrčky a dnes také. S jídlem asi problém nemá, nemusíme ji nijak nutit, pokaždé se na cvrčky sama hned vrhne. Terárko máme dostatečně velké, taky UVB lambu a 40W žárkovku. Teplota se pohybuje okolo 30 stupňů, na výhřevném místě přes 40. Trápí nás ale, že když je v teráriu, tak má neustále černé bříško (někdy více, někdy jen šedé, ale nikdy ne bílé). Četl jsem, že je to u agam známka toho, že jsou ve stresu, nebo že se jim něco nelíbí. Zkoušeli jsme ji vyndat z terárka a pustit po posteli a bříško se jí vybarvilo bíle. Stejně při chování na ruce má bříško bílé a nepřipadá nám nijak ve stresu. Jinak je agama vitální a vypadá v pořádku, ale nevím jak se má agama standartně chovat, takže se to těžko posuzuje. Může někdo poradit proč agama v terárku černá, případně jak to řešit? Nenapadá mě co by jí tam mohlo vadit. Terárko jsem zařizoval podle pokynů na internetu - velikost cca 80x50x50, písek, dva kameny, mistička s vodou, vždy k dispozici salát(pampleiška atd..). Napadlo mě, jestli se nenervuje svým vlastním odrazem ve skle..? Agama má taky křivý ocásek. Bylo nám řečeno, že je to po vylíhnutí z vajíčka a časem se srovná. Právě proto nám taky připadá divné, že by jí byl už měsíc. Co jsem zkoumal různé růstové tabulky, tak by měla být větší. Poslední dotaz, dnes jsem našel schovaných v teráriu 3 cvrčky, můžu je tam nechat přes noc, nebo se je mám pokusit nějak vylovit? Budeme rádi za každou odpověď. Trápí nás hlavně to černání, nevím co s tím. Předem děkujeme.

Předmět Autor Datum
ideální bude asi sem dát fotku terárka + agamy ale pokud má měsíc tak to bude nějaký kriplík běžně m…
terenc 11.06.2013 21:47
terenc
Muze se stat ze se spicka ocasku zalomi, uz tak zustane. Daval bych ji tolik cvrcku kolik bude chtit…
lucifer 11.06.2013 22:20
lucifer
Díky za odpovědi! Můžu ji přesunout do menšího faunária, možná by to bylo vhodnější kvůli lovu. Na t…
Dobromysl 11.06.2013 22:34
Dobromysl
To terarko ma pudorys 50x50cm, a 80 je vyska? Je dost nevhodne, ma velmi spatne resene vetrani, poku…
lucifer 11.06.2013 22:59
lucifer
80 je délka, ale nemám tady metr abych to změřil přesně. Dobře, mám ho zatím dát do toho fauna boxu…
Dobromysl 11.06.2013 23:15
Dobromysl
ten box je prilis maly, nechte ho zatim v tomhle terariu.
lucifer 11.06.2013 23:21
lucifer
Dobře, díky moc za odpovědi! Mějte se
Dobromysl 11.06.2013 23:26
Dobromysl
Znovu prosím o radu. Dělám všechno podle Vašich pokynů, ale agama začíná být apatická. Většinu času…
Dobromysl 13.06.2013 13:08
Dobromysl
Na ty dvirka pozor, zdrhne ani nevite jak. Mozna z jedne strany kus odsoupnout a dat dratene pletivo…
lucifer 13.06.2013 14:07
lucifer
Moc si vážím Vašich odpovědí, děkuju! Mřížku jsem koupil a pokusím se ji tam nějak namontovat. Žáro…
Dobromysl 13.06.2013 20:26
Dobromysl
Teplota - gradient se zlepsi prave tim lepsim vetranim. Zarovku - kupte v elektru obycejne "bodovky"…
lucifer 13.06.2013 20:49
lucifer
Větrání vyřešeno takto: http://matyamo.rajce.idnes.cz/vetrani#IMG_20130614 _101753.jpg Použil jsem… poslední
Dobromysl 14.06.2013 10:29
Dobromysl

ideální bude asi sem dát fotku terárka + agamy ale pokud má měsíc tak to bude nějaký kriplík běžně mají 10-11cm když lezou z vajíčka a křivý ocas by určitě být něměl
cvrčky tam můžete klidně nechat ale chce jim tam dát nějaké krmení ať neokusují agamu

Muze se stat ze se spicka ocasku zalomi, uz tak zustane. Daval bych ji tolik cvrcku kolik bude chtit, ted tak mesic krmit klidne 2x denne dosyta. Zatim bych ji vubec nebral mimo terarium. Denne ji 1x porosit. Co muze byt pro ni stresujici - otevreny prostor, celosklenene terarium otevrene do vsech stran, taky pro tak maleho prcka je terarko ted az prilis velke. Ale pokud je aktivni, zere, jste si jisti spravnymi podminkami, tak by mela byt OK. Mesic ji mozna nebylo, anebo to mohlo byt nejake utlacovane - hur rostouci mlade, mohla byt vseobecne horsi pece o ne atd.

Díky za odpovědi! Můžu ji přesunout do menšího faunária, možná by to bylo vhodnější kvůli lovu. Na terárku máme 3D stěnu a cvrčci po ní pořád lezou. Myslíte, že to mám zkusit? Jinak nevím co bych mohl dělat jinak, poslední dobou jsem o tom hodně četl a snažím se dělat všechno podle rad na netu. Rosím ji dvakrát denně, ale můžu teda ubrat. Podmínky v teráriu mám doufám správné. Ven ji samozřejmě brát nemusíme, jen nám připadalo, že ji to nevadí, nebo ji to dokonce dělá dobře, protože v teráriu má břicho furt černé a venku vždy bílé. Přikládám fotky: agama

To terarko ma pudorys 50x50cm, a 80 je vyska? Je dost nevhodne, ma velmi spatne resene vetrani, pokud vidim dobre tak jen ten prouzek nekde navrchu. Ma spatnou orientaci na vysku (u takoveho maleho prcka bych mel strach z padu az vyleze nahoru na tu stenu) Zdroj UV - to je predpokladam nejaky kompakt - "usporka" - co presne?

- osobne doporucuju se tohohle terarka zbavit a sehnat uplne jine. Pro mlade nez vyroste treba 60x30 pudorys, 30 vyska, pak vetsi - ale taky orientace na delku. A hlavne s lepsim vetranim - aby bylo jak dole, tak i nahore, cim vic tim lip.

80 je délka, ale nemám tady metr abych to změřil přesně. Dobře, mám ho zatím dát do toho fauna boxu (jedna fotka je na rajce.cz, ale je dost malé asi 30x17x15)? A budu shánět jiné terárium. Z toho větrání jsem měl trošku strach, to je pravda. Vydrží to nějakou chvíli v tom fauna boxu, nebo ho mám nechat tam kde je? UV je přímo ze zverimexu, kde mi ho doporučili, ale přesně nevím jaké, vyhodil jsem krabičku. A UVB je reptiglo 5.

Znovu prosím o radu. Dělám všechno podle Vašich pokynů, ale agama začíná být apatická. Většinu času teď proleží s černým břichem na kameni. To černání se zhoršilo, je to teď mnohem výraznější. Dost často přes den i usíná, nebo má alespoň přivřené oči. Žere pořád asi dva-tři větší cvrčky denně, které si sama uloví (malé jsem nesehnal, objel jsem všechny zverimexy v okolí, žere je ale v pohodě)+ sem tam nějaký salát. Pokusil jsem se vylepšit větrání tím, že jsem pootevřel z každé strany šoupací dvířka terárka asi o tři centimetry, ale vypadá to, že to nijak nepomáhá. Rosíme jednou denně. Z terária už ji nebereme vůbec. Na nové terárko budu mít tak za měsíc, jak ji mám do té doby pomoct?

Předem děkuju za pomoc!

PS:
Nové fotky, takhle agama tráví většinu času, akorát s přivřenýma očima.
agama_-_aktualne

Na ty dvirka pozor, zdrhne ani nevite jak. Mozna z jedne strany kus odsoupnout a dat dratene pletivo, nejakou mrizku... Pokud by jste to nejak takhle vyresili, tak docasne to bude myslim OK.

Jinak - je potreba hodne svetla - jen ta zarovka (jaka? kolik W, jaky typ presne?) + RG mi prijdou relativne malo. Pokud je to mozne, dal bych jeste nahoru pres celou delku zarivku - "trubici". Spravna teplota - promerit si to, aby tam bylo v prumeru kolem 30°C (to tam udajne je ale - promereno cim?). Vyhrevne misto - to se dost blbe meri teplomerem, proste vyzkouset. Kdyz na vyhrevne misto (po aspon 2-3 hodinach az je teplota ustalena) polozite ruku musi to prijemne hrat - ale jeste ne palit, musite na kameni tu ruku udrzet. Pokud zere tak bude myslim v pohode, ale snazil bych se aby zrala trochu vic. Kondice mi prijde ale vcelku dobra, barva - takhle tmavnou kdyz se chteji vyhrat, nic vic. Ze lezi pod zarovkou a privira oci - to neni zas az tak nezvykle. Podstatne je ze zere, kadi a reaguje rozumne na sve okoli.

Moc si vážím Vašich odpovědí, děkuju! Mřížku jsem koupil a pokusím se ji tam nějak namontovat.

Žárovky mám 1) Exo Terra Sun Glo 50W 2) Repti Glo 5 UVB. Popřemýšlím nad dalším osvětlením, ale upřímně si nejsem jistý jestli se tam ještě něco vejde, nebo spíše jak to tam nainstalovat.

Teplota: dnes jsem znovu měřil a je tam moc horko. Vím že by se měla teplota v různých částech lišit, což se liší, ale jen nepatrně. Nevím jak mám v tak malém teráriu docílit nějakých větších teplotních rozdílů. Hlavně nevím jak mám udělat přímo chladný roh. Původně jsem měl terárko rozdělené na chladnou část a teplou část pomocí kořenů, ale schovávali se mi v nich cvrčci. Teď to mám zařízené o hodně jednodušeji (i když cvrčky musím stejně mrzačit pinzetou, aby nelezli po stěně) a teplota v "chladné" polovině je 30. Je mi jasné, že je to špatně, koupím slabší žárovku a zkusím to ještě zredukovat tím větráním. I tak ale nevím jak se mi to povede, protože máme 30 stupňů přímo v pokoji.

Žere pořád dobře, dnes 4 větší cvrčci a poprvé jsem ji viděl i pít (při rosení). Kadí taky a reaguje na ještěrku taky vesměs rozumně. Jsem rád, že ta barva není známka toho, že je s ní něco v nepořádku - proto jsem tady ten dotaz vlastně dával

Nikde jsem nenašel kolik by měla takhle malá jíst. Je 3 až 5 cvrčků dost? Vzhledem k její velikosti si myslím, že se do ní ani víc vlézt nemůže. Mám ji nutit pinzetou? Když má hlad tak se na cvrčka vrhne ještě než stačím vyndat ruku z terárka.

Ještě jednou děkuju, mějte se krásně!

Teplota - gradient se zlepsi prave tim lepsim vetranim. Zarovku - kupte v elektru obycejne "bodovky" za par korun, 25W, 40W, a uvidite co bude akorat. Osvetleni - normalne na terarku navrchu obycejnou zarivku "podlinku", cim silnejsi tim lip (75cm/25W nebo 60cm/18W tusim? Klidne dvojsvitidlo - s dvemi trubicemi). Ad. krmeni - ja to nikdy nepocital - vseobecne ji proste davat dokud zere. Jesli ji chutna, lovi, tak zadny stres - bude to v poradku ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru