Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Boa krmení kuřecím masem

Ahoj kolegové :-)

chci se zeptat na Váš názor, od několika chovatelů jsem slyšel že krmí kuřecím masem(kuřecí paličky). Dále jsem se samozřejmě setkal i s názor že je to špatné, je to přece kuře atd. Pokud mohu poprosit zkušenější kolegy ;-) o jejich názor, rád se zdokonalím :-)

Děkuji Franna.

Předmět Autor Datum
Ahoj, jako jediné krmení to nelze doporučit pro absenci důležitých látek, které hadi získávají z vni…
Hroznak 23.09.2016 19:50
Hroznak
Já tomu rozumím jenom mě zajímá názor dalších, děkuji za zareagování :-)
Franna 23.09.2016 20:40
Franna
No jo, lidé zkouší lecos. Uniká mi význam krmit náhražkou, když můžu krmit tak jak mám. Přesně jak p…
Epanterias 24.09.2016 19:52
Epanterias
Kombinujeme krmení masem a celými zvířaty. V poměru cca 30-40% maso a zbytek celá zvířata. Máme k di…
V.R. 24.09.2016 20:20
V.R.
Myslím si že to co píše V.R je docela logické, pokud se krmí zvířata čistou svalovinou více nabírají…
Franna 25.09.2016 10:34
Franna
No k tomu já dodám, že jsou ty tam časy, kdy se z hroznýšů i krajt dělala nukleární hovada. Pro mě t…
Epanterias 25.09.2016 20:15
Epanterias
Proto jsem zadal dotaz a chtěl vědět vaše názory :-) Děkuji Franna
Franna 25.09.2016 20:45
Franna
My si taky nevykrmujeme brojlerové krajty :-D Ta zmínka o přirůstání byla jen technická o tom, že to…
V.R. 25.09.2016 21:30
V.R.
Vpohodě. On je trochu problém v tom, že zadání bylo o krmení constrictorů. Krmení reticulatek a tmav…
Epanterias 25.09.2016 22:01
Epanterias
Tak paličky koupené v obchodě z rychlo vykrmených kuřat bych nekrmila ani sobě, natož hadům. Constri…
kacaba1 26.09.2016 14:57
kacaba1
Já s tím právě dobrou zkušenost nemám. Trus byl řídký, páchnoucí, ještě plný brk zamazaných totožně…
Epanterias 26.09.2016 15:45
Epanterias
Buď mají velké krajty atomové trávení, nebo máme zvířata, co netrpí na zažívací problémy...Každopádn…
V.R. 26.09.2016 15:58
V.R.
Tak sem holt výjimka:-D Já jsem zkrmoval třeba 2-4 slepice naráz a ať to byly tmavky nebo anakondy,…
Epanterias 26.09.2016 16:10
Epanterias
Nám teda po sežrání 9 slepic uhynula chovná holka tmavky no... :-/ Doteď nevíme proč, po 2 dnech od…
V.R. 26.09.2016 17:05
V.R.
Já po zkrmování slepic tmavce a anakondě měla tytéž problémy s páchnoucím trusem, navíc ve vodě v kt…
Aurifer 26.09.2016 18:12
Aurifer
Brojlerem, co vyrostl do váhy 2kg za 36 dní...nevím nevím. Ten brojler má růst geneticky dán. Pokud…
dumerilak 26.09.2016 15:16
dumerilak
Děkuji všem za názor :-) Franna
Franna 30.09.2016 18:10
Franna
Občas kuřaty, či jejich částmi krmím. Pokud jsou to třeba stehna v kombinaci s nějakou jinou potravo…
Pan Tazatel 29.10.2016 12:23
Pan Tazatel
že by to vadilo hadům jsem si nikdy nevšimla, vadilo to spíš mně. poslední
Aurifer 29.10.2016 17:12
Aurifer

Kombinujeme krmení masem a celými zvířaty. V poměru cca 30-40% maso a zbytek celá zvířata. Máme k dispozici hlavně skopové, zkrmujeme s kostmi. Nevidím žádný negativní dopad na naše zvířata. Krmení určitým podílem masa má z mého pohledu i docela výhody. Prvním je rozhodně úklid. Vzhledem k tomu, že čistou svalovinu had stráví téměř bezezbytkově (a nezáleží na tom, z jakého zvířete to maso je) je následný úklid menší hrůzička :-) Hadi po tom dost přirůstají - čistá svalovina=bílkoviny, tzn. Ze stejného objemu čistého masa had přiroste víc, než ze stejně těžkého celého zvířete.
Ale tím rozhodně netvrdím, že se mají hadi krmit masem. I my si hlídáme, aby měli v potravě dost balastu (chlupy, kosti, vnitřnosti). Krmení pouze masem, i třeba s kostmi, ale bez těch dalších balastních látek je cesta ke zničení hada. A rozhodně by tam nebyly ani ty přírůstky, o kterých jem psala. A hlavně, nevidím důvod přidávat do krmné dávky maso v případě malých hadů. A Boa zahrnuji pod malé hady. I dospělému hroznovi stačí jeden pořádný králík, aby se dost nažral. My krmíme velké krajty a když jedna porce pro samce mřížky znamená minimálně 6 kg něčeho, aby se pořádně nažral, je jednodušší (a pro nás i levnější, vzhledem k levnému zdroji masa) dát třeba několik menších celých zvířat (morčata, potkani, atp) a k tomu třeba 2-3kg masa s kostí.
Rozhodně ale v rozumném(!!!) podávání svaloviny (ideálně s kostmi) v inteligentním poměru s normálním krmením vidím spíš pozitiva. Je to ale hlavně o tom, jaké má kdo zdroje. Nám se maso velmi vyplatí, takže ho prostě používáme.
Když u toho člověk myslí hlavou a ne pr*elí, nevidím v přidávání masa problém :-)

Myslím si že to co píše V.R je docela logické, pokud se krmí zvířata čistou svalovinou více nabírají na váze, je jasné že je třeba kombinovat s další potravou(potkan, králík, morče atd). Asi to tedy nebude žádná vůně když uklízíte terárium :-D (sám nedokážu posoudit), upřímně když se uklízí po potkanech v teráriu taky žádná hitparáda :-D

No k tomu já dodám, že jsou ty tam časy, kdy se z hroznýšů i krajt dělala nukleární hovada. Pro mě třeba není žádoucí, abych měl větší zvířata, než je genetický potenciál. Nevykrmuji ani na čas, ani na velikost. Nejsou to pro mě prasata ani kuřata, kde bych řešil větší přírůstky s ohledem na spotřebu krmiva.
K tomu úklidu - při krmení ptáky nebo třeba morčaty je to naprosto jiné, než při krmení potkany. Skopové je pochopitelně něco jiného, než zkrmovat kuřecí, krůtí maso, holuby nebo slepice. Původně byla ale řeč o krmení kuřecím.
Na druhou stranu co chovatel, to názor, ať se každý přesvědčí sám:-)

My si taky nevykrmujeme brojlerové krajty :-D Ta zmínka o přirůstání byla jen technická o tom, že to tak prostě je. Jinak co se týče krmení ptáky ( celé slepice, holubi), občas je používáme a nikdy jsem po nich nezaznamenala onen řídký a páchnoucí trus, jak se všude píše. Jen hadi nedokáží strávit některá brka, takže bobky pak vypadají zajímavě :-D
Jinak do krmení kupovaným kuřecím bych já osobně nešla. Krmit hada brojlerem, co vyrostl do váhy 2kg za 36 dní...nevím nevím.

Vpohodě. On je trochu problém v tom, že zadání bylo o krmení constrictorů. Krmení reticulatek a tmavek je trošku o něčem jiném, stejně jako zkrmování jehněčího, nebo kůzlat v porovnání s masem kuřecím. Já jsem si tenhle způsob krmení vyzkoušel nechtěně před řadou let při zkrmování slepic a bohužel nezůstalo jen u těch brk. Smývat to pak ze stěn byla chuťovka, o zápachu nemluvě.

Tak paličky koupené v obchodě z rychlo vykrmených kuřat bych nekrmila ani sobě, natož hadům.
Constrictory krmím morčaty, potkany, holuby, kuřaty a nikdy extra zápach a řídký trus nebyl.
Jinak plánuju jak tmavku tak reticulatu, tam plánuji krmit adulty kuřaty a králíky, já mám malé hospodářství, takže si hodně " potravy " odchovám .

Já s tím právě dobrou zkušenost nemám. Trus byl řídký, páchnoucí, ještě plný brk zamazaných totožně hnusnou hmotou. Morčata nezkrmuji jednak z důvodu, že constrictorům se vůbec nedoporučuje kvůli špatnému trávení jejich skeletu (četl jsem i o nějakých úhynech), když jem to zkoušel, tak mě osobně na tom naopak vadila ta mastnota, která po myších a potkanech není. Holuby a kuřaty se pochopitelně krmilo i dříve a někdo krmí dodnes, já osobně nekrmím jak z důvodu co jsem psal, tak z důvodu hygieny (salmonely a spol.).

Buď mají velké krajty atomové trávení, nebo máme zvířata, co netrpí na zažívací problémy...Každopádně se mi v životě nestalo, že by po ptácích byl řídký trus, nebo problém s trávením morčat. A to morčata klidně dáváme i malým tmavkám, nebo krajtám kobercovým. A ze všeho byl vždycky jen bobek...v případě krmení slepicemi teda bobek s brky (možná po nakrmení ptáky je těch bobků víc malých, nebo tak nedrží pohromadě). Ale žádný tekutý mordor se nikdy neudál...

Já po zkrmování slepic tmavce a anakondě měla tytéž problémy s páchnoucím trusem, navíc ve vodě v které ležel nerudný had a vyčistit to pak byla fakt chuťovka :-/ Ale naopak žádné problémy se zkrmováním morčat hroznům. Ono tam spíš než se skeletem bývají problémy s chlupama, páč morčata sice v přírodě jsou přirozenou kořistí hrozen, ale domestikované morče je z hlediska srsti už dost o něčem jiném, než divoké formy. Hlavně pokud se jedná o morčata s dlouhými chlupy atd. Jinak podotýkám, že se jednalo o "hrozna domácí", ne o nějaké třeba malé ostrovní formy. Tam by potenciálně ten problém se skeletem už být mohl, protože tahle zvířata se asi po dlouhou dobu existence své formy / poddruhu s morčetem nesetkala. On není hroznýš jako hroznýš. JInak jsem párkrát hroznům zkrmila i klasické chlazené kuře a problém tam žádný nebyl, ale to bylo spíš z důvodu že zrovna nebylo nic jiného a hadi byli hladoví. A některým hadům jako jsou boomslangové, Thrasopsi nebo velké samice Trimoušů občas zkrmuji kuřecí krky a taky bez problému.

Občas kuřaty, či jejich částmi krmím. Pokud jsou to třeba stehna v kombinaci s nějakou jinou potravou (potkani, morčata atd.) většinou není problém. Pokud krmím samotnými brojlery (včetně vnitřností, peří atd.) mohu potvrdit, že se občas vyskytne řidší zapáchající trus. Berete ten problém jako něco co nějak škodí zvířeti, nebo čistě z hlediska nevábnosti pro samotného chovatele?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru