Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Vlastní granule pro mláďata suchozemských želv

Granulovaná potrava usnadňuje chovatelům život hlavně v době, kdy se nedostává čerstvého zeleného krmení. V chovatelských obchodech sice lze sehnat celou řadu granulovaných krmiv, ale ne všechny jsou pro suchozemské želvy vhodné či poživatelné. Čož takhle udělat si na jaře své vlastní krmivo?

Možná si řeknete: „Proč trávit čas výrobou granulí, když si můžu koupit profesionální výrobek v obchodě?“. Odpověď je celkem jednoduchá. Pokud rádi experimentujete a chcete nabídnout své malé želvě kvalitní doplněk zeleného krmení, tak s chutí do toho. Tady je recept do želví kuchařky:

70 % Listy volně rostoucích rostlin – především pampeliška, jako příměs pak jitrocel, ptačinec žabinec, hluchavka atd.
10 % Květy volně rostoucích rostlin – pampeliška, pupalka, škarda atd.
10 % Zelenina (ovoce) – rajče atd.
3-5 % Skořápky vajíček
2-3 % Vařené kuřecí krky, sušené rybičky (ze Zverimexu).
2 % Pangamin, pár kapek Combinalu AD3

Podle potřeby můžete přidat trochu písku a staré omítky. Můžete experimentovat s různými druhy rostlin, různými poměry surovin. Všechno smíchejte a dvakrát po sobě protlačte mlýnkem na maso. Surovina se tak dobře promíchá. Má pak lepkavou konzistenci, takže vytvoří úzké válečky poživatelné i skutečně mrňavými želvami. Čerstvé granule usušte ve stínu na větraném místě.

[http://www.sci.muni.cz/botany/salicornia/granule/gr anule.jpg]

Podle mých zkušeností želvy závodí, která bude u misky takto připravených granulí první. Granule dostávají mrňata jen jako doplněk stravy, často ve směsi s jinými, méně poživatelnými granulemi nebo zeleným krmivem. Poměr surovin je jen orientační, můžete si jej upravit podle chovaného druhu i aktuální dostupnosti jednotlivých přísad.
I když to tak možná vypadá, v žádném případě nezavrhuji prodávané výrobky. Ale znáte to: Kdo jiný než kuchař má největší radost, když hostům chutná?

Předmět Autor Datum
Dobrý, vypadá to fakt chutně :-D Škoda že já mám problém si namazat máslo na chleba, ale pro hospody…
KHor 22.12.2008 12:50
KHor
Ahoj Jirko, máš pravdu, ty rybičky vypadají použitě. Ale co myslíš, že tak bude asi v těch komerčníc… nový
Salicornia 27.12.2008 00:40
Salicornia
Tak jsem to zkusila,plnou igelitku letos posledního posbíraného zeleného krmeni(růžice jitrocele+sme… nový
Máša 27.12.2008 18:00
Máša
::) No, já žasnu, že to tak rychle někdo zkusil ;-). Teď tedy není úplně vhodná doba, řekl bych, že… nový
Salicornia 27.12.2008 20:39
Salicornia
Ještě jsem si vzpomněl, že jsem to měl poprvé také trochu vodnaté. Stačilo to ale po prvním pomletí… nový
Salicornia 28.12.2008 13:03
Salicornia
No recept určitě zajímavý :-), já to zkusím v létě, abych se připravila na příští zimu.Až to zkusím… nový
orminka 30.12.2008 19:32
orminka
Tak jsem právě dodělala granule pro svého Pištu.Mlýnkem jsem projela vlétě nasušenou směs ze smetank… nový
borufka 04.01.2009 09:59
borufka
Prosím může mi někdo říci co je to ten Pangamin?A kde ho vlastně seženu?Jsou to vitamíny pro lidi ne… nový
Zdenina 15.04.2010 21:37
Zdenina
Pangamin jsou sušené pivovarské kvasnice, bohaté hlavně na vitamíny skupiny B. Dají se koupit běžně… poslední
Majena 20.09.2010 18:02
Majena

Dobrý, vypadá to fakt chutně :-D
Škoda že já mám problém si namazat máslo na chleba, ale pro hospodyňky supr. Rozhodně to otevírá prostor pro seberealizaci.
Jaké máš Luboši zkušenosti s těma rybičkama, nemáš strach z plísní a vůbec z kvality? Mě osobně připadají ty rybičky takové jakoby už použité :-/

Ahoj Jirko, máš pravdu, ty rybičky vypadají použitě. Ale co myslíš, že tak bude asi v těch komerčních granulích? Zatím jsem je do toho nedával, ale krmím je v celku zvlášť - nechám jim je roztrhat. Na druhou stranu mnoho dobrých věcí vypadá také nechutně. Třeba když dám mláďata placek do výběhu k rodičům, sežerou první omítku, písek a h... od rodičů. Teprve pak se jdou nasvačit něčeho pro nás příjemnějšího ;-). Takže pokud to nejsou olejovky, tak dobrý - bolení bříška se u nás zatím naštěstí nedostavilo.

Tak jsem to zkusila,plnou igelitku letos posledního posbíraného zeleného krmeni(růžice jitrocele+smetanky i s částmi kořenů, ostružinové listy + jahodí a skořápky jsem projela tím masovým mlejnkem,žádné granule se nekonaly:-(. Mám mozoly a asi 3litry špenátové vody.Té omítky by tam muselo být aspoň 40%:-/Myslíte, že bych to mohla zahustit sušeným: smetankový listí a jahodí, mám i vojtěšku?
Nebo si ten lektvar namrazit a přidávat do míchanice?Ď. Máša

::) No, já žasnu, že to tak rychle někdo zkusil ;-). Teď tedy není úplně vhodná doba, řekl bych, že je v tom moc vody. Určitě se to dá zahustit trochou ovesných vloček, úsušky z vojtěšky nebo to trochu přisušit a prohnat to mlýnkem znova. Ty kostičky nebo rybičku a pangamin jsem do toho dával kvůli navonění. O granule, ve kterých to není, není moc zájem. Pokud to nechce držet, tak bych do toho přidal trochu lepku nebo povařil opravdu maličko škrobu. Prostě, je to jako s buchtou - někdy se to povede bezvadně, někdy se to zdrcne. Pokud se Vám to nepovede, musíte příště zkusit jiný recept...

Ještě jsem si vzpomněl, že jsem to měl poprvé také trochu vodnaté. Stačilo to ale po prvním pomletí zmáčknout mezi prsty v dlani, přebytečná voda vytekla a materiál dostal správnou konzistenci. Při druhém tlačení už šly ty správné granulky. Jsou křehké, rozpadavé, ale sušením se spojí a ztvrdnou. Podruhé se mi to ale podařilo už bez ždímání. Chce to správně nastavit poměr. Držím palce.

Tak jsem právě dodělala granule pro svého Pištu.Mlýnkem jsem projela vlétě nasušenou směs ze smetanky,jitrocele,kokošky a jetele,několik listů čínského zelí,které ještě neochutnal,protože ho opravdu nechce přijmout.No a dále vše podle Vašeho návodu.A po druhém mletí lezly krásné granulky,které právě dosouším na topení.Doufám,že mu budou chutnat.Zkuste to také z nasušených bylin.

Pangamin jsou sušené pivovarské kvasnice, bohaté hlavně na vitamíny skupiny B. Dají se koupit běžně v lékárně a zdravých výživách. Je to pro lidi a zvěř, takže žádné obavy. Taky jsem granule vyzkoušela. Snad budou želvíkovi chutnat. Mám také plné truhlíky mlíčí, sedmikrásek a bodláků. Baští také netřesky, kalachnoe a vánoční kaktus, mňam. A čínským zelím a granulkami myslím, že máme na zimu vystaráno.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru