Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Topné kameny a jejich regulace

Aneb. nějaké to teraristické bastlení - třeba se bude někomu hodit... ? ;)

Kolem topných kamenů panuje značná kontroverze, někteří je už z principu zavrhují, jiní si je nemůžou vynachválit. Pro některé druhy jsou samozřejmě nevhodné, dál proto budeme popisovat čistě jen naše zkušenosti a řešení při chovu agam vousatých. Podobné to ale pravděpodobně bude i u dalších pouštních/polopouštních druhů které se zvyknou vyhřívat na sluncem rozehřátých kamene.

[k1ico.jpg]
klik pro větší

Agamy v teráriu potřebují mimo normální osvětlení (samozřejmě s UV-B složkou) a vhodnou teplotu samotného prostoru i „výhřevné místo“ s teplotou o něco vyšší – přesahující 40°C. Běžně se to řeší obyčejnou bodovou žárovkou pod kterou se dá např. masivnější kus břidlice která se ní nahřívá. Od tohohle jsme postupně upustili (taky částečně v rámci „bezžárovkového řešení“ kvůli zvůli EU byrokratů), a máme v teráriích topné kameny. Nad nimi je pak místo bodové žárovky kompaktní „UV-B“ zářivka. Agamy samy aktivně vyhledávají vyhřívací místo, a při tomhle uspořádání mají jak potřebné teplo, tak jsou při vyhřívání dostatečně blízko k zdroji UV-B. Toto se nám osvědčilo hlavně v odchovnách pro mláďata, kde je efekt „vyhřívání“ = „dostatečně blízko k UV zdroji“ skutečně důležitý pro jejich růst a zdraví...

[k2ico.jpg]
klik pro větší
- Mláďata vousatek na topném kameni - současně dostatečně blízko k UV kompaktu.

Kontroverze u topných kamenů je hlavně kvůli riziku popálení zvířete – běžně prodávané kameny nemají žádnou regulaci teploty, hřejí prostě jednou daným výkonem – a dle podmínek (okolní teplota, cirkulace vzduchu, tepelná izolace substrátem...) může být jejich povrchová teplota někdy i nebezpečně vysoká. Skutečně bezpečné jsou proto pouze kameny vybaveny termostatem který teplotu udržuje na požadované úrovni. Takové kameny sice lze koupit už „hotové“, ale jsou dost drahé a obvykle v nevyhovujících velikostech. Proto si objednáváme „beztermostatové“ topné kameny „na míru“ u p. Kociána – viz stránky www.topnekameny.coma termostaty si přidáváme sami... Na tomto místě by jsme rádi poděkovali za veškerou ochotu a trpělivost p. Kociána s našimi požadavky – vše co jsme si kdy navymýšleli bylo vždy splněno k naprosté spokojenosti.

[k3ico.jpg]
klik pro větší
- "Polotovar" - středně velký topný kámen, 12V/10W
objednaný na www.topnekameny.com

Kameny potřebné velikosti si necháváme vyrábět pro napětí 12V - z důvodu snadné regulace a bezpečnosti, výkonnostně zhruba o 30% „silnější“ než ekvivalentní kameny bez regulace – aby bylo co regulovat. Příklad – běžný kámen o velikosti cca. 15x20cm má příkon 6W, pro naše použití objednáme s příkonem 8W. Ze spodní strany kamene necháváme udělat drážku pro zalití termistoru – čidla termostatu, zhruba do místa s průměrnou teplotou.

[k4ico.jpg]
klik pro větší
- Pohled se spoda - je vidět drážka pro čidlo termostatu.

V této podobě pak kámen doplníme o termostat – jde o vlastní schéma, ke kterému jsem postupně dospěl. Je jednoduché a prosté jakýchkoliv záludností, jde o klasické zapojení komparátoru s operačním zesilovačem.

[http://tera.peklo.biz/foto/kameny/termostat-schema .gif]

Odpor R1 spolu s kondenzátorem C1 a zenerovou diodou D1 tvoří stabilizované napájení pro odporové děliče komparátoru – v podstatě by tam být nemuseli, ale pro sichr... Samotný komparátor je tvořen operačním zesilovačem OZ (je použit běžný levný a bezproblémový TL061), odpory R2, R3. R4, termistorem NTC a trimrem TR. Trimrem se nastavuje požadovaná teplota – vyvažuje se ním napětí na (-) vstupu OZ proti (+) vstupu který se mění dle teploty NTC termistoru. Odporem R5 je vytvořena kladná zpětná vazba kvůli které má komparátor určitou malou hysterzi – zabraňuje rozkmitání zapojení.

Na výstupu je použita bílá LED dioda která jednak svým úbytkem sráží napětí OZ ve „vypnutém“ stavu (při asymetrickém napájení tam vždy něco málo bude), druhak je „kontrolkou“ sepnutého stavu. Na výstupu je použit výkonový N-MOSFET tranzistor IRF-540 - je to skutečně „s kanónem na zajíce“, (může spínat až 22A při 100V), ale je použit kvůli nízké ceně a všeobecné snadné dostupnosti. Může se místo něj použít např. IRF-510 nebo jiný N-MOS který výkonnostně vyhoví. D3 a R8 jsou čistě jen jako indikace přítomnosti napájecího napětí.

[dsp.gif]
- Návrh plošného spoje – jedna z možných
variant, samozřejmě lze řešit jinak.

Z plošného spoje je vyveden stíněný kablík s termistorem – ten je zalit do zmíněné drážky v topném kameni. Taky je k němu připájen kabel napájecí topný kámen, a samozřejmě přívod 12V. Celé zapojení je v plastové krabičce o rozměrech zhruba 5x4cm, umístněné někde v koutě terária – ven z terária vede tak jen napájecí kabel. Teplotu topného kamene nastavujeme „okoměrně“, nebo teda přesněji řečeno „rukoměrně“ – když se na kámen položí ruka tak nesmí v žádném případě pálit – ale jen příjemně hřát. Na nějaké exaktní hodnotě nezáleží, agamám vousatým vyhoví cca. 40 až 45°C. Nastavenou teplotu udržuje termostat velmi stabilně, zmíněná hysterze je v úrovni řádově desetin °C.

[k5ico.jpg]
klik pro větší
- Spodní strana se zalitým termistorem - přes celou
se ještě přilepí silikonem podlahový korek.

[k6ico.jpg]
klik pro větší
- Detail jednoho z prototypů - bastl na univerzálním plošném spoji.

[k7ico.jpg]
klik pro větší
- Už funkční celek - kámen a termostat. Zbývá jen nastavit
teplotu a schovat bastl do plastové krabičky.

Vše výše uvedené je odvozeno z vlastních zkušeností s chovem agam vousatých a řešením problémů s vyhřívacím místem. Nebereme jakoukoliv zodpovědnost pokud sobě nebo svým chovancům způsobí kdokoliv jakoukoliv újmu na základě tohohle článku - proto pokud nevíte co děláte, nerozumíte tomu co je zde výše napsané – nezkoušejte to. Určitá míra zkušeností s bastlením elektroniky a pečlivost při práci je nutností. ;-)

Zapojení je vcelku univerzální a jde použít i na jiné věci - např. u pagekonů řásnatých máme čidlo volně v prostoru terária, a termostat dle potřeby přes relé spíná 230V~ pro topnou folii umístněnou pod teráriem.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj moc zajímavý a vyčerpávající článek ;-). Už chvíli přemýšlím nad kamenem. Samozřejmě se mi líbí… nový
Kraumic 12.07.2010 17:38
Kraumic
zrovna ten 6W mam u gekonciku, prvni co jsem kdysi koupil. Je na 230V~ takze se mi k nemu nechtelo p… nový
lucifer 13.07.2010 11:23
lucifer
Dobře to rád slyším:-). Asi si ho teda pořídím. Teda nebude to jediný zdroj tepla, ještě tam chci žá… nový
Kraumic 13.07.2010 12:32
Kraumic
Mám v terárku kámen i žárovku, která je právě nad kamenem. Kámen jede nonstop a žárovka pouze ve dne… poslední
Rendy 15.07.2010 21:18
Rendy

Ahoj
moc zajímavý a vyčerpávající článek ;-). Už chvíli přemýšlím nad kamenem. Samozřejmě se mi líbí ty "supr vymakaný kameny" od Exo-terra nebo ZooMED. Ale připadá mi to o nic lepší než tyhle kameny z www.topnekameny.com. Tak přemýšlím že bych si jeden pořídíl. ale nějak vymyslet a spájet a... ten termostat to je nad moje síly. Tak se chci zeptat jestli kdybych si pořídil s příkonem asi těch 6W a dal ho do terka 70x40x40 ke gekončíkům a byl by zapnutej celou noc, jestli by se moc nezahřál a zvířata se o něj nespálila. Nebo jestli by pomohly spínací hodiny? Díky za odpověď

zrovna ten 6W mam u gekonciku, prvni co jsem kdysi koupil. Je na 230V~ takze se mi k nemu nechtelo pridelavat termostat (nechci matlat prasarny s neoddelenym napajenim elektroniky ala polsky RT-2,a s oddelenym to je pak trochu komplikovanejsi). Takze gekoncici ho maj bez regulace, zaply celou noc a vyhovuje jim to ;) Zalezi ale na konkretnich podminkach v terariu (cirkulace vzduchu, substrat, tepelna izolace dna terarka, okolni teplota...) - chce to zkusit. Pokud ho tam date, a pri trvale zaplem stavu (minimalne nekolik hodin) na nem udrzite ruku a nebude to palit tak to bude OK. Kdyby snad hral moc tak nejjednodussi je zkusit srazit vykon na polovinu tim ze do serie s privodem date nejakou diodu - propusti jen jednu pulvlnu stridaveho napeti.

Dobře to rád slyším:-). Asi si ho teda pořídím. Teda nebude to jediný zdroj tepla, ještě tam chci žárovku (asi bodovku E27 snad bude stačit 25W), kámen bude pod ní. Terárko mám zatím holý bez ničeho takže jak se tam bude udržovat teplota, cirkulovat vzduch ..... zatim nevim. Ještě nějak musim pořešit ten přívod kabelu. je tam jen malá díra, kterou se koncovka samozřejmě neprotáhne. Takže to asi přeříznu a pak nějak spájím.. Tátův kamarád je elektrikář, snad mi poradí. Jen si nejsem jistej, zda nebude vadit topný kámen pod žárovkou, žárovka bude běžet jen ve dne, kámen v noci.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru