Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Inspekce, Interpol kontra Hovorka aneb mohou úředníci opravdu všechno?

No tak nějak nevím, co si mám o tom myslet. Při přečtení celého článku, očíhuntí firmy zadrženého pána (website a zmínky na netu), se nabízí celá řada otázek :
- proč by úspěšný podnikatel a exportér riskoval kariéru a kvetoucí podnikání pašováním exotů ?
- člověk který dokáže rozjet prosperující firmu určitě nebude blbej, a tak když se po něm 2x "sveze" čižp, tak i kdyby pašoval, přeci by to nedělal tak okatě, aby ho chytli, ale spíš by to proběhlo zprostředkovaně přes třetí osoby ... ?

Nechci nikoho obviňovat, ani se zastávat. Možná jen někdo chtěl, a někdo zase nechtěl "mazat".

ČIŽP vždycky půjde po chovatelých. Která komunita si koupí vzácného plaza, ptáka? Zase jenom chovatelé...

K tomu CITES A (i obecně) - svým způsobem to jen způsobuje postupné hynutí populací ve volné přírodě. Tím jak se ničí přirozené prostředí postupně ubývají exepláře ve volné přírodě a díky nesmyslné a nelogicky zavedené ochraně postupně ubývají druhy. Tím netvrdím, že ara hyacintový může ke každému, ale věřím tomu, že letitý chovatel papoušků, který má opravdu letitou praxi, veterinární dohled, a například ještě rozmnožuje ara araurana, s velkou pravděpodobností také úspěšně odchová i aru hyacintového... To samé platí určitě i o chovu plazů... herpetolog s letitou praxí a řadou odchovů je schopný množit i vzácnější druhy plazů a přispívat tak k jejich zachování. Bohužel díky dnešnímu přístup státní správy k privátním chovatelům se toto jen tak nezmění, a je to škoda.
Škoda pro některé druhy, které postupně vymírají.


Jednoduchý počty ... pokud by se 200 párů ara dostalo do rukou soukromých chovatelů, tak za 3roky úspěšného zahnízdění (cca 2až4vejce) jsou schopni tyto páry zdvojnásobit počet papouchů, které jsou nyní ve volné přírodě.
Tyto odchovy se pak dají pomocí nějaké záchranné stanice navracet do volné přírody a držet populaci na utěšených číslech. Nebo naopak, pokud by populace vymizela ve volné přírodě (například díky zničenému životnímu prostředí), druh by mohl být zachován v chovech v zajetí. Což se samozřejmě díky CITES 1 nestane :-(

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality