Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Dramatické záběry odchytu medvědice na Slovensku, skončil salvou ze samopalu

Aktivista? Ale dobre teda, aktivista. Pouzivam hlavu. A ospravedlnujem sa, ale zaujimam sa o prirodu a mam dokonca statom potvrdeny papier, ze si viem vytrhnut podstatne veci a dat ich do kontextu s inde ziskanymi znalostami v oblasti zivej prirody.

Ako som uz pisal, chyba je v zlozeni populacie a vobec v pristupe (bohuzial)povolanych, z ktorych drviva vacsina vie o biologii prd. Stale opakujem otazku "Kto vie?". A nikto nevie, ale kazdy ma kybel postrehov a rieseni. Ak sa niekto (tym nemyslim seba) zacne snazit a pristupovat k teme na zaklade datami a vedou podlozenych poznatkov, tak je vysmiaty, lebo ved v Case pisali, ze je to uplne inac.

Medved je neodskriepitelne sucast prirody, je prirodnym bohatstvom podobne ako trebars Rozsutec. Skody, ktore zavini, su z velkej casti podporene laxnym postojom a pripravou ludi, ktorym sa s medvedom potencialne mozu skrizit zaujmy. Kto a ako chrani stada hospodarskych zvierat, kto a ako chrani ule, kto a ako chrani polia, kto a ako zbiera lesne plody a sprava sa v lese, kto a ako poluje? A nakoniec, kto a ako obhospodaruje medveda ako polovnu zver v krajine zasiahnutej clovekom? Je mozne, ze je vyssia pocetnost medvedov oproti minulosti. Kazdy chce hned regulovat, ved predsa v Case pisali, ako medvede robia skody a ake su nebezpecne. Viete, ake skody narobia jelene a diviaky? A ake su premnozene? Viete aj to, kolko je na Slovensku takych medvedich krpcov okolo metraka? Ze ked by boli medvede v spravnej populacnej skladbe, tak by ich tolko nebolo? Ze namiesto strielania zrelych rezidentnych zvierat, by sa mohli strielat (ked uz regulovat) taketo krpce, ktore musia zakonite z priestorovych dovodov osidlovat menej vhodne prostredie? Ale z takeho medveda je nicomna trofej... Priznam sa, ze tie posledne vety su zcasti spekulacia, lebo struktura populacie nie je znama; milerad si nazor na zaklade solidnych dat upravim.

To uz ale fakt na toto forum staci. Kedtak si mozeme diskutovat v sukromnej poste, kedze o tuto diskusiu uz nikto dalsi zaujem nejavi. Medvedom drzim palce a tu parodiu na odchyt medveda jednoznacne odsudzujem.

Zelam pekny den.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality