Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Co hadi, ale až se tam dostanou odboráři. To bude teprve pohroma.
Georgij Gadjukin 22.07.2011 06:24
Georgij Gadjukin
Sem se po ránu alespoň zasmál:-D
carlos 22.07.2011 07:13
carlos
musel jsem počkat, až mi zplaskne žíla na čele.. uff.. hadi způsobujou výpadky proudu, protože se za…
AbE 24.07.2011 12:30
AbE
Já bych to zase tak nezlehčoval. Jakákoliv introdukce nepůvodního druhu (ať už úmyslná či náhodná),…
RITCHI 24.07.2011 13:08
RITCHI
Nj jenže on je rozdíl, když někde vysaděj záměrně qantum jedinců nějakýho druhu, nebo je tam blbci d…
Aurifer 25.07.2011 11:54
Aurifer
V něčem máš možná pravdu, ale jestli třeba na Floridě chovatelé "vypouštěli dlouhodobě qantum" tmave…
RITCHI 25.07.2011 19:33
RITCHI
Na té Floridě je hlavní problém to, že velké množství oněch tmavek pochází z jednoho zařízení, velko…
lceman 26.07.2011 00:37
lceman
Ono ani stále není jisté jestli se tam rozmnožují Oni neví, kolik jich tam přesně je (to se ani sp…
MadMike 26.07.2011 07:19
MadMike
Nedávno jsem četl článek o tom, že na Floridě spustili elektrárnu jenom kvůli tomu, aby vypouštěla d… poslední
Georgij Gadjukin 26.07.2011 09:00
Georgij Gadjukin

Já bych to zase tak nezlehčoval. Jakákoliv introdukce nepůvodního druhu (ať už úmyslná či náhodná), vede obvykle dřív nebo později k nějakému problému. Ostatně, stačí vzpomenout na invazi krajt tmavých v parku Everglades na Floridě, nekontrolovatelné přemnožení ropuch obrovských v Austrálii, explozivní šíření tzv. ohnivých mravenců po USA, únik kříženců afrických včel, a tak by se dalo pokračovat ještě hodně dlouho. Vůbec se nedivím, že zrovna na Havaji (kde mají se zavlečenými druhy dost zkušeností) se snaží jakousi prevencí zabránit případnému budoucímu problému.

A na tom, že článek tak trochu připomíná zprávičku z Blesku, není nic neobvyklého. Jakoby jste neznali novináře.... 3-[

Nj jenže on je rozdíl, když někde vysaděj záměrně qantum jedinců nějakýho druhu, nebo je tam blbci dlouhodobě vypouštějí do přírody, nebo tam ta zvířata dlouhodobě jezdí se zemedělskýma plodinama a rozdíl v tom, když uteče sem tam někomu 1 zvíře (různých druhů, navíc)..to je celkem zbytečná panika. Navíc teda zrovna na Havaji už s tou ochranou přírody podělali co mohli a tohle je spíš k smíchu (nebo možná ještě spíš k pláči :-/).

V něčem máš možná pravdu, ale jestli třeba na Floridě chovatelé "vypouštěli dlouhodobě qantum" tmavek, tím si nejsem tak docela jist ;-). V každém případě je jich tam teď víc, než ve své původní domovině, a začínají s nimi být čím dál větší potíže. Je hodně odvážné tvrdit, že únik jednoho zvířete vyvolává zbytečnou paniku. To by si dovolil říct asi málokterý zoolog. Možná to platí v našem zeměpisném pásmu - pokud je zvíře exotické, tak téměř se 100% jistotou nepřežije první zimu (samozřejmě jak které). Ale tam, kde je příznivé klima a dostatek potravy.... pak může klidně stačit jediná oplodněná samice a je zaděláno na prů..r. Pochopitelně se to neprojeví hned. Obvykle trvá několik let než přijdou první problémy, než se o nich začne mluvit, případně než se začnou pracně a draze řešit.

Na té Floridě je hlavní problém to, že velké množství oněch tmavek pochází z jednoho zařízení, velkochovu, které zničil hurikán Andrew v roce 1992. Jenom z tohoto jednoho zařízení uniklo během chvíle na 1000 krajt. To je myslím celkem slušný základ. Ono ani stále není jisté jestli se tam rozmnožují, nebo to jsou všechno ta původní uniknuvší a vypuštěná zvířata.

Ono ani stále není jisté jestli se tam rozmnožují

Oni neví, kolik jich tam přesně je (to se ani spočítat nedá), ale odhad je několik tisíc kusů, já myslím proč by se tam nerozmnožovali, vždyť ty podmínky tam jsou ideálka :-)
Nicméně, vzhledem ke globálnímu oteplování stačí aby na floridu přišla pořádná zima (zima je tam každým rokem prý o něco drsnější - na podzim pravidelně padají leguáni :-D)

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru