Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Rituální podřezávání želv v Bangladéši

Podle odhadu bylo asi 100.000 želv, mnohé patřící ke kriticky ohroženým druhům, naporcováno a následně "spotřebováno" v Bangladéši v rámci hinduistického svátku Kali Puja (zřejmě by se to mělo vyslovovat Kali Pudža). Nicméně, největším ohrožením přírody v této oblasti Asie stále zůstávají čeští entomologové Petr Švácha a Emil Kučera, kteří si dovolili sesbírat pár brouků bez tuny úředních lejster... Wildlife Trust of India k celé věci zachovává důsledné mlčení, nejspíše nábožensky nebo politicky odůvodněné.
Následující odkaz je v Angličtině a nedoporučuji ho osobám se slabším žaludkem krátce po jídle...
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2054278/10 0-000-turtles-sacrificed-ritual-slaughter-celebrat e-Hindu-festival.html#ixzz1c67wbOqs

Zdroj: Henk Zwartepoorte - Turtle Survival Aliance
Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
::) ja uz o tom kdysi slysel - tehdy se uvazovalo o zakazu, ale tak nejak to vyznelo do ztracena - e…
boa.constrictor 01.11.2011 17:08
boa.constrictor
Beriem, ze NIEKEDY, ked bolo koriek vsade plna rit, ked sa do toho tak velmi este nepustil nas "slav…
danio007 01.11.2011 22:27
danio007
Tak já bych na tohle žaludek asi neměl... Ale je to asi tak jak psala aurifer o legoších. V jejich d…
cejna 02.11.2011 08:43
cejna
... jich pár sežerou místní...:?: Je mi líto, ale to už pár let prostě není pravda. Pochopitelně, n…
Petr60zelv 02.11.2011 11:41
Petr60zelv
No, jedna fotoreportáž může pohled na věc taky trochu zkreslit....Zajímá mě jestli existuje nějaká v…
cejna 02.11.2011 12:25
cejna
Jak byste si asi představoval metodiku věrohodné studie v momentě, kdy oficiálně jde o nelegální čin…
Petr60zelv 02.11.2011 12:33
Petr60zelv
No právě... Ale právě proto bych byl opatrný v souzení těch lidí na základě jednoho článku,přičemž v…
cejna 02.11.2011 12:37
cejna
Je přinejmenším možné kontaktovat autora fotografií (Rashid Carinam), podle internetové "stopy" dělá… poslední
Petr60zelv 02.11.2011 13:04
Petr60zelv

Beriem, ze NIEKEDY, ked bolo koriek vsade plna rit, ked sa do toho tak velmi este nepustil nas "slavny ludsky druh" to korky nijak extra neohrozilo.
Ale dnes, ked zivotne prostredie mnohych druhov uz takmer uplne vymizlo, ziskanie zvierata do chovu na mnozenie a udrzanie druhu je nadludsky vykon, a zvierata su na pokraji vyhynutia a pritom tam si ich tie ku..y len tak zeru a v takych mnozstvach je SVINSTVO najhrubsieho zrna.
Kde je slavna PETA, ktora protestuje proti zabijaniu zvierat? Napriklad obycajnych krav ktore sa chovaju original koli masu atd.
Preco nezasiahnu do takychto veci, ale do vybornych hambacov?:-D
Kolko celebrit sa vyzlieklo koli kozuchom z pravej srsti zvierat, ale dam ruku do ohna, ze doma maju este aj povlecenie na paplon znackove a z pravej koze. O sedackach radsej ani nehovorim.
Ale koli tomuto ich to ani nenapadne.
Koli takym ku..am budume nasim detom ukazovat tolko zvierat uz iba na obrazkaoch:-(]:(

Tak já bych na tohle žaludek asi neměl... Ale je to asi tak jak psala aurifer o legoších. V jejich domovině je lidi prostě běžně žerou. Tak je to i s těma želvama. Zabíjej a žerou je po staletí, stejně jako třeba v číně, kde se na tržištích dají koupit za babku raritní želvy, určený k sežrání. Otázka je jestli nám přísluší to kritizovat a odsuzovat? Indové zase nežerou krávy a nechovaj se k nim tak jako lidi na západě. Případně blízkým východě.Proč se třeba nikdo nepozastavuje nad židovským rituálním košer zabíjení krav??
Myslím, že pro ty želvy a další ohrožený druhy zvířat je mnohem nebezpečnější plundrování jejich biotopů ve jménu kapitálu, než to, že jich pár sežerou místní...

... jich pár sežerou místní...:?:

Je mi líto, ale to už pár let prostě není pravda. Pochopitelně, ničení biotopů je ničí strašlivým způsobem, neřekl bych ale, že to je děláno až tak ve jménu kapitálu, to je čistokrevný levičácký volovinismus non plus ultra:-/. Spíš ve jménu toho, že dotyčnému neudělali dvoucihlovou sterilizaci po pořízení čtvrtého dítěte...:-p
Pravda to možná bývala v době, kdy se pro pár obyvatel dopravovaly na povozech tažených volem nebo bu-volem. Od určitého počtu obyvatel na jednotku plochy prostě není přijatelné, aby zdroj potravy (byť sváteční) byl získáván z přírody sběrem nebo lovem. Češi by, kdyby nebylo chovu ryb v rybnících, v rámci oslavy Vánoc divoké ryby vylikvidovali rovněž.:-?
Nad košer nebo halal zabíjením krav či jiného jatečního zvířectva jest sice možné se pozastavovat a to kritizovat, nicméně na stav divokého pratura (již vyhubeného) v přirodě to nemá nejmenšího vlivu.
Tvrdit, že v Čině se na tržištích dají za babku koupit raritní želvy už taky asi 5 - 7 let není pravda, míra vydrancování prostředí je větší, než se nám z druhé půlky glóbusu vůbec může zdát. Ano, je možné snadno koupit kožnatky Pelodiscus sinensis, z hromadné faremní produkce, jiných želv už zdaleka tolik není a pokud vás budou Číňané považovat za provokatéra, ukážou vám tak maximálně Trachemysku (to je na jídlo jen pro chudé Číňany). Několik raritních druhů rodu Cuora, konkrétně cyclornata, trifascia, mccordi a zhoui jsou v Čině dokonce dražší, než v západní Evropě.
Jde zde o jinou drobnost - totiž náboženské "krytí" celé záležitosti, díky kterému do věci nezasahují ani místní orgány obdobné ČIŽP (byť ty se v těchto končinách vyznačují obecně mírou nekompetentnosti a korupce nesrovnatelnou dokonce ani s Českou republikou).:x:

No, jedna fotoreportáž může pohled na věc taky trochu zkreslit....Zajímá mě jestli existuje nějaká věrohodná studie, zabývající se tím, jestli za úbytkem či vymíráním druhů může jejich požírání nebo jiné faktory, třeba to ničení biotopů.
Například těžba nerostných surovin, pomocí kyselin, nebo jiných chemikálií s následným vypouštěním odpadu do přírody, brutální kacení lesů a pralesů, nešetrný zemědělství atd... To vše se dělá především pro prachy.Tak jsem myslel ten kapitál, v tom nevidím žádnou levičáckou propagandu. Samozřejmě, že to všechno souvisí i s tím, že lidí už je 7 miliard, bohužel.
Ty krávy jsem zmínil jen jako ukázku toho, čeho jsou lidé schopní taky z náboženských důvodů.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru