Předmět Autor Datum
JJ - co bohaci neudelaji pro potenci a afrodiziakalni ucinky...
boa.constrictor 22.01.2012 12:52
boa.constrictor
Co tě na tom pohoršuje? Mne snad jenom to zacházení se zvířaty, ale to je všude po světě a nic s tím…
Aurifer 22.01.2012 13:07
Aurifer
Trošku v tom rozdíl je, my si ty domestikované krávy a prasata na maso chováme, kdežto tady jde z va…
Haboš 22.01.2012 13:31
Haboš
Mne na tom stve ten duvod - oni to nezerou proto, ze maji hlad a na nic jineho nemaj prachy. Jde jen…
boa.constrictor 22.01.2012 13:39
boa.constrictor
Jj, s tim bobrem to je obzvlášť úsměvný :-D Co se týče toho žraní, tak to jsou samozřejmě převážně…
Aurifer 22.01.2012 13:44
Aurifer
Beru, ale poptavka zvysuje nabidku... Coz je dalsi tlak na populace - navic z hodne pochybnych duvod…
boa.constrictor 22.01.2012 14:07
boa.constrictor
Mozna bys uz na toho Williho nemel koukat :) Kdyby doopravdy lovili velryby pro vedecke ucely, co by…
Enjoy The Silence 22.01.2012 15:17
Enjoy The Silence
No asi sme se nepochopili, nebo sem to blbe napsal. Mne zere to, ze vsichni vedi, ze ten lov na vede…
boa.constrictor 22.01.2012 15:25
boa.constrictor
Jj vsak v pohode, ja to chtel trochu jeste rozproudit a neco se dozvedet. Uz se o to dyl nezajimam,…
Enjoy The Silence 22.01.2012 15:43
Enjoy The Silence
mně na lovu velryb hlavně docela hodně vadí ten způsob, jakým je zabíjejí. Páč kytovci mají stejně s…
Aurifer 22.01.2012 16:39
Aurifer
No snad me prispevky nevyznely, ze s tim lovem ve velkem nejak moc souhlasim. Tvemu prispevku rozumi…
Enjoy The Silence 23.01.2012 11:41
Enjoy The Silence
Co se týče té angažovanosti, tak řada těch angažovaných to bere hlavně jako dobrý důvod, jak se zvid…
Aurifer 23.01.2012 11:57
Aurifer
Krom toho, svatousci zrali i bobra - pac ma supiny na ocasu, takze je to ryba... Ja to teda znam j…
.JaBula. 23.01.2012 09:46
.JaBula.
Sežer bobra, zachráníš strom :-D:-D (myslim bobra jako bobra ne bobra jako..no nic radši:-D:-D)
Jan Lauermann 23.01.2012 10:48
Jan Lauermann
mmchdm, hada jsem ochutnal v Thajsku, byl to hroznýš. Kousky masa najemno nasekané s chillipapričkam…
VlastíkPlamínek 22.01.2012 15:20
VlastíkPlamínek
Ach jo, lidi to pisu tak blbe? Mne ju sumak co zerou, to je jejich vec. Me se.e ten duvod - bohatymi…
boa.constrictor 22.01.2012 15:27
boa.constrictor
no vidíš, a oni si třeba zase nedaj prasečí mozeček s vajíčkem. Oblíbenou to zabíjačkovou pochoutku.…
VlastíkPlamínek 22.01.2012 15:44
VlastíkPlamínek
není proto že by na to nevěřili ale že na to nemaj přesně tak. Ti chudší si to nedaj v restauraci,…
Aurifer 22.01.2012 16:27
Aurifer
souhlas souhlas souhlas, jo a ještě jsem si vzpoměl, kdo by chtěl zkusit jak chutná grilovaná hadí k…
VlastíkPlamínek 22.01.2012 21:43
VlastíkPlamínek
No, to nebude ani tak krajem - tady to zacházení se zvířatama taky není nic moc pěknýho - viz slepič…
lacerta. 22.01.2012 18:40
lacerta.
želvy se tu jedly (od doby co byly vysazené), tam kde žijí větší želvy, co už jsou v hrnci vidět se…
Aurifer 22.01.2012 20:44
Aurifer
No, hlavně jich tu přece jenom tolik není...kdyby tady bylo x druhů a masitějších rozměrů, aby se vů…
lacerta. 22.01.2012 20:57
lacerta.
Kdyz budu mit v Hanoji cas, tak se tam planuju zastavit... uvidime jak to vyjde casove. Ochutnavat a…
Lachesis 22.01.2012 16:36
Lachesis
na pocicmání se s hadama si zajdi spíš k hadímu doktorovi (centra na ochranu hadů a výzkum hadího uš…
Aurifer 22.01.2012 16:43
Aurifer
Tak jsem se v te hadi vesnici v Hanoji stavoval a bylo to celkem zajimave. Tech restauraci tam je vi… poslední
Lachesis 14.02.2012 11:30
Lachesis

Co tě na tom pohoršuje? Mne snad jenom to zacházení se zvířaty, ale to je všude po světě a nic s tím nenaděláš. Hinduisté se zase pohoršují nad tím, že tu jíme krávy...jinej kraj, jinej mrav. Plazi se po světě jedí bežně, ostatně Emys orbicularis tady u nás byla kdysi vysazena proto, že želví maso bylo považované za postní jídlo. Což už se v dnešní době už se skoro neví.

Trošku v tom rozdíl je, my si ty domestikované krávy a prasata na maso chováme, kdežto tady jde z valné části o zvířata chycená v přírodě, čímž se snižují jejich stavy - a co si budeme vykládat, určitě nerozlišují, co je "běžný" druh a co ne, ba naopak, za ten vzácnější jistě kápne víc. (Kolik hadů pochází z faremních chovů si netroufám odhadovat.) Tady toho hada aspoň zpracují (rozuměj sežerou) celého, daleko horší mi přijde to, že pytláci odbouchnou nosorožce jen kvůli rohu, aby pár hňupům líp stálo péro, nebo že zdecimují celé hejno žraloků jen kvůli hřbetní ploutvi, aby se pár pracháčů přežralo polívky. Jinak souhlas s tím, že jiný kraj, jiný mrav a hadi, želvy a já nevím co všechno, se tam jí stejně dlouho a ze stejných důvodů, jako u nás zajíci, nebo srnčí.

Jj, s tim bobrem to je obzvlášť úsměvný :-D

Co se týče toho žraní, tak to jsou samozřejmě převážně zvířata chycená v přírodě, ale jaký je rozdíl mezi vzácným ptákem, hadem, želvou, opicí, kopytníkem atd? V podstatě žádný, zabijí to proto, že věřej, že je to k něčemu dobré. Bez ohledu na početnost populace. Nebo to prostě jenom zabijou proto, že je to had a oni se ho bojej. Ale to je tak se vším. Ono je zbytečné se pohoršovat nad tím, že je někde zrovna hadí restaurace. Když člověk jezdí po světě, tak takových záležitostí vidí...mně osobně daleko víc vadí to, když toho hada prostě jen tak zabijou, protože to je had. A těch jenom zabitých je pořád mnohem víc, než těch sežraných.

Beru, ale poptavka zvysuje nabidku... Coz je dalsi tlak na populace - navic z hodne pochybnych duvodu. Nechci ted rypat do toho co jeste populace snese a co uz ne. Ono to stejne zavisi od X dalsich veci (ztrata puvodniho biotopu je horsi). Jen sem se nas...l nad tim duvodem. Je to stejny jako kdyz Jponcici obhajuji lov veleryb z duvodu jejich tradic. Ale o tom, ze tu jejich tradici zavedli USA po 2.sv.valce, aby tam nepochcipali hlady se uz mlci... Ted to prezentujou jako lov na vedecke ucely. Ale, zas se jen zbytecne nas...ru. Takze peace :beer:

Mozna bys uz na toho Williho nemel koukat :)
Kdyby doopravdy lovili velryby pro vedecke ucely, co by podle tebe pak meli s tim "zbytkem" velryby udelat? Od kdy se tradice stava tradici? Japonci lovili velryby pokud vim vzdy, jen nekdy ve 30letech zacali s prumyslovym vylovem ;-)a prave diky Americanum.
Docela dobre jsem seznamen s lovem velryb v Norsku. Ver mi, ze Norove moc dobre vi, kterych velryb je dostatek a lovit je mohou a kterych je malo kusu a je potreba je spis chranit.

No asi sme se nepochopili, nebo sem to blbe napsal. Mne zere to, ze vsichni vedi, ze ten lov na vedecke ucely je jen zasterka. Proste me stve pretvarka. Delam ve vede, zvirata se v nekterych pokusech zabiji, melou na DNA atd, ale nikdy to vedec nedela s primarnim cilem prodat maso do nejblizsi hospody/restaurace a vydelat na tom. Japoncici vedi, ze svet by je odsoudil za to, ze to chteji sezrat a tak proste tvrdi, ze to lovi pro vedu. Ale uprimne - tolik zvirat rocne? A co na tom vybadali? Jak to, ze nectu v kazdem 2 cisle Nature/Science nejaky super poznatky o velerybach? Nebude to spis tim, ze vyzkum - chutna vam vic mysok, nebo vorvan - se do vedeckyho casaku nehodi?

mně na lovu velryb hlavně docela hodně vadí ten způsob, jakým je zabíjejí. Páč kytovci mají stejně složitou nervovou soustavu, jako má člověk. A dokonce obdobné sociální vazby a emoce. Takže v okamžiku, kdy zavražděj velrybu, která byla něčí teta nebo strejda a ostatní příbuzní to viděj nebo se to dozvědí, tak to u nich pravděpodobně nechává obdobné pocity, jako u člověka nebo jiného opa po usmrcení osoby blízké. A přitom ta zvířata vražděj taky v podstatě zbytečně.

Mimochodem, kvůli odběru vzorku tuku není potřeba zabíjet velrybu. Ten vzorek se dá odebrat i ze živého zvířete.

Co se týče té angažovanosti, tak řada těch angažovaných to bere hlavně jako dobrý důvod, jak se zviditelnit. Jako u všeho.

Co se týče toho vraždění civilistů v Africe, tak na tom nevidím nic překvapivého. Oni nedělají nic nového, dělali to vždycky, akorát dříve k tomu nepoužívali kalaše, ale oštěpy a nože. Oni jiní nebudou. Navíc v podstatě to jejich vzájemný neustálý válčení je s nástupem humanitární pomoci jeden z mála přirozených regulátorů početnosti. Kdyby se zvájemně nevraždili, tak jich o to víc umře hladem a budou řvát po tom, proč jim tam západ nevozí víc humanitární pomoci.

Krom toho, svatousci zrali i bobra - pac ma supiny na ocasu, takze je to ryba...

Ja to teda znam jinak, a podporujou to i stary (opravdu stary) kucharky, kde je za rybu povazovany vsechno co plave ve vode. TAkze krome tech ryb, vodnich zelv a bobru patrily mezi ryby i raci a to bez ohledu na supiny.

mmchdm, hada jsem ochutnal v Thajsku, byl to hroznýš. Kousky masa najemno nasekané s chillipapričkama a koriandrem(?). Nebylo to špatný.

Co se týče etiky nebo postoje ke konzumaci, jak psala Aurifer, jiný kraj jiný mrav. Vysvětli Číňanovi že jíst psy je špatně když se jedí po stovky let. Číňan třeba nemusí chápat naše vepřoknedlozelo. Každá kultura má právo na svébytnou kuchyni a zvyky.

Druhá věc je ovšem zacházení se zvířaty před usmrcením (pokud k němu vůbec dojde)... Tak se chápe velmi těžko "jiný kraj, jiný mrav".

Ach jo, lidi to pisu tak blbe? Mne ju sumak co zerou, to je jejich vec. Me se.e ten duvod - bohatymi byznismanovi nestoji p--o a tak si slupne kobru. Co na tom, ze mu to nepomuze? Hlavne ze vyplazne 3 taci, had sejde krutou smrti - pro pobaveni prihlizejicich a je to.
Osobne nemam nic proti cizokrajne kuchyni - sam sem zral kde co, ale nebudu zabijet nosorozce kvuli rohum, nebudu davat kobry do lihu, nebudu zrat tigri penisi pomlete na prasek, atd.

není proto že by na to nevěřili ale že na to nemaj

přesně tak. Ti chudší si to nedaj v restauraci, ale hada koupěj na tržnici (kde to zvíře předtim trpělo bůhví jak dlouho v koši na slunci). Tam jim prodavač toho hada podle žádosti vykuchá a stáhne. Nezabije ho, aby se přeci nezkazil a zůstal čerstvý, protože jak známo, had i vykuchaný a stažený je ještě "živý", tudíž se cestou domů nezkazí. A doma si ho upravěj. Bohatí na to holt choděj do restaurace. Je to holt dané kulturou a čemu tam věřej, bez ohledu na to, jestli to funguje nebo ne. Nám to může přijít jakkoliv debilní a nehumánní, ale nic s tím nenaděláme.

Mimochodem, v Thajsku jsem taky jedla hada, v normální restauraci pro běžné lidi. Ale nebyl to hrozna, ale krajta- způsob přípravy podobnej, maso na menší kousky udělané v nějaké zelenině. A v Africe jsem jedla arietánu upečenou na ohni. Oni by toho hada sežrali tak jako tak, ikdybych si s nima já nedala (krajta byla lepší)...

želvy se tu jedly (od doby co byly vysazené), tam kde žijí větší želvy, co už jsou v hrnci vidět se jedí taky (pořád, ikdyž už se to nesmí). Nad žabíma stehýnkama se tu taky nikdo nepodivuje. Ono to je fakt jen o tom, že naši tuzemští plazi jsou na kuchyňské využití dost malí.

No, hlavně jich tu přece jenom tolik není...kdyby tady bylo x druhů a masitějších rozměrů, aby se vůbec vyplatilo je lovit, tak by česká kuchyně vypadala možná úplně jinak... Krom toho rozčilovat se, že někde ti barbaři likvidujou želvy - no, kdyby byly na českých polích želvy, likvidovaly by se taky - o tom žádná, kolik lidí je ještě dneska schopno umlátit zmiji, jen proto, že lezla kolem:-/

na pocicmání se s hadama si zajdi spíš k hadímu doktorovi (centra na ochranu hadů a výzkum hadího uštknutí). V těchhle zemích jsou tahle centra běžná, pro lidi co bydlej dál od špitálu, nebo na něj nemají. Taky to jsou plazomučírny, ale zase tě tam nechaj s těma hadama pocicmat, aniž by sis je potom musel dát (možná se budou divit, když si pak toho hada nebudeš chtít koupit, ale co- hlavně, žes zaplatil nějakej peníz)

Tak jsem se v te hadi vesnici v Hanoji stavoval a bylo to celkem zajimave. Tech restauraci tam je vic nez dost, takze staci si vybrat, do ktere zapadnout. Nektery jsou dost luxusni. Ze zivych hadu sem tam videl jen N.kaouthia, P.korros, O.taeniurus, O.moellendorffi a C.radiata. To je ze zivych asi vse, co sem nasel. Pak samozrejme mraky dalsich druhu nalozenych v alkoholu. Ja si tam hady nedaval, ostatni od nas jo. Ja si ty hady jen vytahoval a hral si s nima:D Pak kdyztak hodim nakou tu fotku a napisu vic

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru