Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Nova vyhláška o chove nebezpečných živočíchov na Slovensku

Jenom ve zkratce. I přesto že je neděle mě tu drtí práce...

Hlavní problém je to, že ohledně specifických problematik nemají hlavní slovo odborníci. Ti by měli udávat definitivní podobu zákonů a dále vykonávat funkce týkající se jejich aplikování a vymáhání. Vždyť by to byla skvělá příležitost, jak nabídnout pracovní místa lidem z různých specifických oborů. Nevěřím tomu, že by to bylo dražší než živení různých hord diletantů a úředníků, kteří nemají patřičné znalosti a vzdělání dané problematiky ošetřovat (samozřejmě nemluvím jen o chovu zvířat...). Proč nestanoví definitivní formu zákona etologové, zoologové a jiní odborníci za pomoci chovatelů (samozřejmě s patřičnou odbornou právní podporou právníků).

Problém současné politiky je, že definitivní podobu zákonů určují lidé, kteří mají jiné zájmy a podstata věci je jim velmi vzdálená a patrně i jedno. Vždyť typově jde o podobné jedince toužící po moci, kteří často mají sklony ke kriminálnímu jednání. Vzděláním to jsou většinou ekonomové nebo právníci (pokud vůbec). Kolik se hrne do politiky odborníků v různých specifických oborech? Moc ne, že. Většinou jsou to lidé, kteří mají jiné priority, než se někde handrkovat s bandou sprostých diletantů. V rámci zlepšení situace je potřeba právě tyto odborníky zapojovat do veřejného života a jeho fungování (kam spadá i tvorba zákonů a ošetřování specifických problematik). Moderní vývoj politiky bych viděl v propojení s odborností. Je potřeba konečně vzít rozum do hrsti a dělat věci tak, jak se na rozvinutou společnost sluší a patří. Nemohu uznat systém, kde mi bude člověk jako třeba Ráth říkat, jak mám chovat zvířata.

V tomhle případě je moje představa jasná. Odborníci připraví zákon a sami budou dohlížet na jeho dodržování. Podle mě by bylo super, kdyby mi na kontrolu přišel třeba etolog, který tomu rozumí. Podíval by se na zvířata, případně by se prodiskutovaly některé záležitosti. Vše by bylo v pořádku a hurá. Navíc tahle cesta by otevřela možnosti pro absolventy různých zajímavých oborů. Našli by uplatnění na trhu práce na úkor zůžení přebujelého, škodlivého a zbytečného byrokratického aparátu. Navíc by touto cestou dostaly zákony i svůj smysl a věci svůj řád.

Jsem prostě člověk, který vyznává jiné hodnoty, než jak je v současné společnosti zvykem.

Boa: Přesně. V USA fungují principy, které se tu snaží zavádět EU...

PS: Ty dendrobatky, rohatky, atd., to je v tom seznamu taky luxusní. O hadech nad 3 m nemluvě...

PS2: Jsem pro zrušení imunity. Každý politik by měl (jako každý člověk) nést následky za své skutky a rozhodnutí.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality