Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Evropa je zaplevelená zavlečenými druhy, stojí to miliardy ročně

Evropou se stále více šíří nepůvodní druhy živočichů a rostlin, které na kontinent pronikají úmyslným nebo neúmyslným přičiněním lidí. Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) ve včera zveřejněné studii uvádí přes deset tisíc druhů, z nichž mnohé znamenají nebezpečí pro druhovou různorodost, ekonomiku i pro lidské zdraví.
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/294010-evr opa-je-zaplevelena-zavlecenymi-druhy-stoji-to-mili ardy-rocne.html

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak timhle tématem se moc nezabývám. Ale jednoznačné je, že největší průser rozhodně nedělají chovat…
hawok 27.02.2013 10:45
hawok
Samozřejmě, že za všechno může vždy nezodpovědný občan:)tím více za devastaci životního prostředí:)… poslední
Freya 04.03.2013 12:41
Freya

Tak timhle tématem se moc nezabývám. Ale jednoznačné je, že největší průser rozhodně nedělají chovatelé, erým sem tam něco uteče, ikdyž to v přírodě pak přežije. Tady se vždycky dupe do občanů. A´t to jsou zelené zony ve městech s omezením pro auta se starším euro (dle německa to nic nepřineslo), lokální topeniště (tady to je horší, ale stát si to dělá sám, že holt lidi nemaj prachy na jejich zelenou energii) nebo chov zvířat.
Tady se tisíce let něco zavlíká, zdomácnujě, pěstuje a šlechtí, dokonce cíleně vysazuje a je to jen na škodu. Něco se vyhubí, něco se ppodpoří, vše se hlídá a koriguje. Pak se vysadí monokultura v lesích a jé jaktože to ten kůrovec tak žere?
Ona ta příroda není uplně blbá a dokázala nám to už několikrát. Navíc děláme v ekosistémech díry, které někdo zabere docela jednoduše. Těžko říct, co je přirozené, co ne atd. Rozhodně se našimy kroky příroda nějak vypořádává.
My si pořád hrajeme na bohy, ale neznáme souvislosti a ani následky našich činů. Taky nejsme schopni plně pochopit mechanismus globálního oteplování.

Samozřejmě, že za všechno může vždy nezodpovědný občan:)tím více za devastaci životního prostředí:) ad. zavlečené druhy: V Evropě v podstatě neexistují neporušené původní ekosystémy a tudíž je to celkově celé nestabilní. To je daň naší civilizace. "chytrým managmentem" se to ještě více zhoršuje. Kdyby původní druhy nebyly tolik pod tlakem naší civilizace, kdyby jim nebylo ničeno jejich prostředí, tak by je nějaká invaze dalších druhů rozhodně nezničila a i kdyby je zničila, jedná se o přirozený vývoj. Protože invaze tady byla vždycky jako přirozená součást evoluce, druhy osidlují nové lokality. A není to způsobeno zdaleka jen útěkem zvířat z terárek, ale hlavním faktorem v následujících letech budou klimatické změny. S těmi samozřejmě taky budeme bojovat:) Holt neustálý boj s něčím asi lidé k životu potřebují, zvláště když onen boj vyhlásí za své životní poslání.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru