Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem A je to tady - zákaz burz a "dohled" v Německu

Tohle je velmi citlivé téma, kde se nemůže nikdo zradikalizovat. Musí se vycházet z toho co, člověk chce zařídit. Zvířata mají být v přírodě, chov v lidské péči by měla být záložní populace - ne v soukromém majetku, ale v majetku nějaké bomba organizace na obdobě "družstva a užívacích práv", z převodů mezi lidmi by se vykupovali pozemky a udržovali biotopy atd...
Nicméně tento převod do kapitalistického světa bohužel neobsahuje zákony všech zemí, korupci, lidskou chamtivost apod, tudíž se vždycky musí najít nějaký průměr.

A ohledně toho, co zvířata ohrožuje nejvíce je opravdu zcela zásadní omezení biotopů. Vidí někdo u nás medvěda, zubra, losa, vlka, v podstatě opět rysa v samostatně životaschopné populaci kromě semtam zbloudilých zvířat či uměle vysazených potvor? Toto jsou sice obrovský zvířata, které potřebujou desítky km2, ale bez toho, aby měly pásy lesů bez rušných komunikací holt žít nemůžou jinak, než tak jako ted.

A pokud to převedeme do řeči terarijních zvířat, dovolím si tvrdit, že na 10km2 pralesa žije více tera zvířat než v celé ČR a většinou v přirozeném prostředí. Ekonomicky je výhodnější chránit zvířata v místě, než u nás uměle chovat. Jak tady již bylo napsáno, v přirozeném biotopu není možné vše najít a vychytat. Když jsem byl malej Brepta, po dešti vylezly mraky mloků, žab a mnoho dalšího, co normálně člověk nenajde. Dneska už maximálně pár ropuch po letní bouřce...

Ale jak to všechno propojit? Nikdo patent na rozum nemá a proměnných je až moc. Kdyby u nás bylo jedno jediné možné místo na přežití medvěda hnědého, dávno by nebyl ani jeho kožich. S žábama v pralese je to stejný, člověk je v podstatě nejvíce invazivní druh.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality