Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Snad to vyjde, spoje jsou tam nic moc, ale jestli bude v sobotu škaredě, nemá smysl trajdat po Šobes…
Lukas K 03.07.2014 11:02
Lukas K
Tak jak? :-D nový
Epanterias 06.07.2014 20:03
Epanterias
myslím, že to není žádná záhada, první dovoz v roce 2004 do Karlova byl z Pierrelate, myslím že 45 k… nový
bar-bitis 09.07.2014 12:59
bar-bitis
Informace s rhombiferem je zajímavá, na druhou stranu ale zrovna Youngprapakorn se vždy vyjadřoval k… nový
Epanterias 11.07.2014 21:57
Epanterias
hybridizace s rhombiferem se mu povedla dávno před rokem 2006, v tomto roce měl totiž již tisíce dvo… nový
bar-bitis 12.07.2014 09:59
bar-bitis
To bych rád věřil, ale tím spíše je zvláštní, že tahle poznámka není nikde publikována a to vzdor to… nový
Epanterias 12.07.2014 11:10
Epanterias
Zrovna na počátku roku 2006 jsem se Sommerladem projel Uthenovo farmy a strávili mnoho času mimo jin… nový
bar-bitis 12.07.2014 23:34
bar-bitis
Moc díky za doplnění. V knize hybridi rhombiferů uvedeni jsou (a nejen tam, rhombifer se kříží poměr… poslední
Epanterias 13.07.2014 15:46
Epanterias
Tak víte více než já. Dozvěděl jsem se pouze, že by se mělo jednat o "čisté" niláky (=na subspecie j… nový
Lukas K 11.07.2014 20:15
Lukas K

myslím, že to není žádná záhada, první dovoz v roce 2004 do Karlova byl z Pierrelate, myslím že 45 ks, čistí Crocodylus niloticus cowie, jiné niláky v Pierrelate nechovají (nebo aspoň v té době nechovali), druhý dovoz - 200 ks - v roce 2006 byl z Thajska z farem p. Youngprapakorna ( Samutprakan, Utairach...) a to byl mix poddruhů niloticus včetně madagascariensis, několik mláďat bylo zjevně zplozeno aspoň z jedné rodičovské strany rhombiferem, ale ten se v dovozních papírech nevyskytoval...

Informace s rhombiferem je zajímavá, na druhou stranu ale zrovna Youngprapakorn se vždy vyjadřoval ke svým křížencům rád (nejen v knihách o krokodýlech), takže trošku pochybuji, že by se takovým odchovem nepochlubil (už s ohledem na to, že se měl odchov podařit řekněme v uvedeném roce 2006).

To bych rád věřil, ale tím spíše je zvláštní, že tahle poznámka není nikde publikována a to vzdor tomu, že zrovna v roce 2005 spolupracovali s Trutnauem a Sommerlandem na knize Crocodilians (vyšlo pod edicí Chimaira v roce 2006). Tam totiž mimojiné uvádí své klasické křížence siamensis x porosus, siamensis x novaeguineae a konečně i "trojky" pocházející z páření siamenrosus x rhombifer. O nilácích ani zmínka. Jediná zmiňovaná možnost byla publikována Richterem v roce 1973, kdy měl údajně samec acutuse napářit samici nilotica. Jedná se o neověřenou možnost, jelikož v relativně nedávné době byla tato samice chována se samcem svého druhu a tak je více než pravděpodobné, že byl i otcem. To se ovšem odehrálo v Hagenbeck Animal parku.

Zrovna na počátku roku 2006 jsem se Sommerladem projel Uthenovo farmy a strávili mnoho času mimo jiné nad rhombiferama, a to jak čistokrevnosti v chovech, tak i jejich využití v hybridizaci a hlavně také o legislativě omezující obchodování s nima a produkty z nich. To poslední asi ovlivnilo údaje, které byly uvolněny do výše uvedené knihy (mimochodem je v ní info o mém odchovu rhombiferů a pár fotek dalších kroků z mé kolekce). Skutečností je, že hybridních vzorců je víc , než bylo publikováno, prvotní však bylo křížení siamensis x rhombifer na konci sedmdesátých let.

Moc díky za doplnění. V knize hybridi rhombiferů uvedeni jsou (a nejen tam, rhombifer se kříží poměrně dobře všemožně po světě), naopak tam není ani zmínka o tom, že je na této (ale i jiných) farmách kříží s C.niloticus(ostatně není tam zmíněno ani to, že by se chovem niloticů zabývali, zatímco asijskými a americkými druhy to tam oplývá). O křížencích kubánců se siamáky vím. Neviděl jsem doposud ale žádnou zmínku o povedeném křížení niláka s čímkoliv (tedy mimo shora uvedený neprůkazný odchov jediného mláděte po samci acutuse) a na to celou dobu narážím. Pokud máte nějaký relevantní materiál, klidně i do SZ, budu za něj rád. Moc díky předem

Tak víte více než já. Dozvěděl jsem se pouze, že by se mělo jednat o "čisté" niláky (=na subspecie jsem se fakt neptal)a část jich je z Francie a zbytek asi nevěděl asi klučina, co nás prováděl. Docela mě překvapila prakticky nulová agresivita těch zvířat. Až na jeden kus poraněný lehce na noze a jeden se zraněním pod okem žádné chybějící nohy, prsty, kusy ocasů, vypadali pěkně a většina nebyla ani přetučnělá.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru