Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Novinky ze světa zákazů EU - skokani volští a želvy nádherné

Jen doplním, že se to netýká jen poddruhu elegans, ale všech (uvedeno T. scripta, takže včetně všech aktuálních poddruhů - prapůvodně tam byl zájem tam dát i želvy rodů pseudemys). Pro teraristy jsou tam skutečně jen výše zmíněné druhy, obecně pro chovatele je tam zařazeno více druhů obecně často chovaných zejména akvaristy (řada druhů komerčně nabízených akvarijních raků, cabomby atp.), chovateli drobných exotických savců (zákaz chovu burunduků, mývalů a nosálů) a jak se s tím poperou chovatelé nutrií, to netuším (zejména když u nás máme i vlastní české plemeno + dlouholetou historii v chovu pro maso, byť to není pro komerční využití). Z rybářských krámů by měly zmizet střevličky východní nabízené jako nástražní rybky (což asi těžko změní její rozšíření v evropských vodách a které se sem nedostaly navíc ani vlivem akvaristů, resp. chovatelů).
Jinak přesně, pokud nebude mít někdo v okolí nějakého dobráka, těžko může někdo řešit počet a stav chovaných nádherek. Na druhou stranu se obávám, že až se tohle dostane na veřejnost, skončí v řekách a nádržích další várka nechtěných želv (tentokrát už nejen elegansek), tak jak to ostatně ukazuje historie, kdekoliv se něco zakázalo, nebo se obyčejným lidem něco nakazovalo.
Za sebe tu snahu vnímám neúplně pozitivně, jelikož vím, co všechno se mělo do toho seznamu původně dostat a jak moc to souviselo s ochranou, komercí atp. Na opačnou stranu i to, že se tam některé evidentně invazní druhy nedostaly vnímám opět jako lobby do nichž jsou někteří tvůrci více zapojení.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality