Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Novinky ze světa zákazů EU - skokani volští a želvy nádherné

Ad hromadné vyhazování želv:
Podle mě by to mohlo mít i opačný efekt. Teď naopak nádherňačky znovu získají na ceně a stane se z nich částečně "undergroundová" záležitost, "špek"? :-) Defakto je delší dobu zastaven jejich dovoz a logicky jich začne v chovech postupně ubývat. A protože je většina lidí nerozmnožuje, respektive se o to ani nesnaží a nebo na to nemá podmínky, tak se budou stávat vzácnější a vzácnější. Reálně bude z pohledu úřadů neprokazatelné, kdy si želvu člověk pořídil a vždy může tvrdit, že ji má odjakživa. Pochybuji že má kdokoliv ze stávajících majitelů nějaký doklad o koupi. Takže kdo bude chtít, tak si je sežene a logicky budou i lidi, co je budou množit, bude-li poptávka. Samozřejmě pokud někoho nenapadne zavést povinné čipování i na elegansky... Uvidíme 8-).

Ad článek toho profesora z Mnichova:
Jasně, ukazuje i jiný pohled na danou věc. Samozřejmě se dají najít i příklady neutrálních, relativně prospěšných až vyloženě chtěných introdukovaných "vetřelců" a poukazuje na to, že příroda není statická. Ale pořád je to jen takové zamyšlení, že ta problematika není černobílá. Nic víc, jak konkrétně to řešit se tam člověk nedozví.
Nevím proč, ale přijde mi, že celý ten článek je svým způsobem napsaný jako taková paralela k současné uprchlické krizi. Varuje před nesklouzáváním argumentací při ochraně (pouze) lokálních druhů před cizími ke xenofobii (!?), termíny jako "vetřelec", "invaze", "infiltrace" jsou asi nevhodné, nesouzení druhů podle jejich původu, atd. Zdá se, že snaha o jazykovou čistotu a politickou korektnost už začíná zasahovat i do oborů, které s tím nemají nic společného.
Třeba i takový obyčejný článek na wikipedii https://cs.wikipedia.org/wiki/Invazn%C3%AD_druh o invazních druzích obsahující slovní spojení jako: "v současné době působí značné ekonomické škody"; "boj s invazemi", "introdukovaní savci i jiní živočichové stali metlou pro ekosystém v obřím rozsahu"; "přičemž agresivně vytlačuje původní druhy"; nebo dokonce "Za invazivní druh může být považován i člověk" je vyloženě xenofobní a bude muset být přepracován :-).

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality