Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Novinky ze světa zákazů EU - skokani volští a želvy nádherné

Souhlasím s tím, že v souvislosti s globalizací tenhle nástup invazních druhů obecně nelze úplně zastavit, ale to podle mě nenamená, že by na to měl člověk rezignovat. Na bohy si v tomto smyslu hrajeme už pár tisíc let a výsledkem je současná kulturní krajina, která se bez zásahů člověka prostě neobejde a je přímo založená na neustálé regulaci člověkem. Těžko očekávat, že oddteď dáme všem novým introdukcím generální pardon a necháme to bez reakce. Podle mě je ale v současné době dost podstatný rozdíl v počtech taxonů, co se sem introdukovaly za období předchozích cca dvou tisíc let dejme tomu do poloviny 20. století, a v tom, co tu přibylo za posledních cca 50 let. Ten nárůst je podle mě enormní a důsledky není nikdo schopný předvídat.

Já se snažím pochopit obě strany a obecně jakékoliv výběrové seznamy čehokoliv nikdy nebudou ideální a vždy budou spory o tom co na něm má nebo nemá být. Ať už jde o soupisku hokejové/fotbalové reprezentace (každý je pak trenérem), seznamy chráněných druhů (každý má nějaký názor podpořený svými zkušenostmi co by mělo být ve které kategorii ochrany) až po obyčejný nákupní seznam tvořený třeba jen dvěma lidmi (mlíko teď nepotřebujem, proč tam nejsou lahváče :-)). Seznam na kterém se 100% shodne větší počet lidí nelze vytvořit.

Podle mě ten seznam invazních druhů EU smysl má. Že vznikl pod různými vlivy a kompromisy je věc další, ale podle mě pořád lepší toto, než nic. Račí mor šířený těmi uvedenými severoamerickými raky už udělal své. Totéž se může stát se skokanem volským, jakožto přenašečem chytridiomykózy. Mýval a norek jsou taky víceméně jasní. Podle mě je lepší snaha se ten seznam snažit vylepšit, než jej zavrhnout úplně.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality